Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 21 април 2010 г.

Дебатът за конституционната реформа в Турция се превърна в нов източник на напрежение !

Дебати по конституционните реформи в Турция !

Април 2010

Докато турците водят разгорещени дебати по промените в конституцията, политическата поляризация подкопава възможностите за сериозна демократична промяна.

От Баръш Йълмаз за Southeast European Times -- Април 2010

photo

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган говори пред членовете на парламента в Анкара. [Гети Имиджис]

Дебатът за конституционната реформа в Турция се превърна в нов източник на напрежение в борбата за власт между свързаното с политическия ислям правителство и светската опозиция, зад която стоят съдебната власт и военните.

Според критиците управляващата Партия на справедливостта и развитието е парализирала военните чрез многобройните разследвания и сегашната реформаторска инициатива има за цел да ограничи правомощията на съдебната власт. Съдебната система е смятана за последен бастион на секуларизма в Турция.

Предложената конституционна реформа би довела до приемането на промени в състава на съдебната власт и начина на избиране на съдиите при същевременно засилване на правомощията на изпълнителната власт спрямо съдебните функции.

Включени са и изменения с цел укрепване на основните свободи и демократичните права - включително по-широка закрила на жените, децата и възрастните хора, като същевременно се гарантира процесът на колективно договаряне за държавните служители. Освен това реформите биха проправили пътя за обжалване на решенията на Висшия военен съвет.

От военния преврат през 1980 г. в конституцията бяха направени няколко десетки промени, но мнозина са недоволни от тях.

Beranuzer изразява мнението на онези, които защитават конституционните промени със или без ПСР. "Имаме много причини да не разчитаме на това правителство, разтревожени сме поради честите промени в техните политики и реторика", пише тя, визирайки криволиченето на ПСР от проевропейски позиции до проислямистка реторика.

И все пак, посочва тя, промяната в конституцията ще реши един сериозен проблем. "Турция спешно се нуждае от гражданска конституция без идеологическа насоченост, която да дава приоритет на основните свободи и на правата на личността", пише тя.

Bibliyofil смята, че пакетът от реформи на ПСР не е достатъчен. Тя твърди, че ако пакетът бъде гласуван на референдум, нейният глас ще бъде половинчато "да", тъй като ПСР е добавила изменения, чиято цел е да бъдат от полза за партията. За разочарование на либералите пакетът не включва нищо по отношение на започването на диалог с етническите кюрди в Турция. Липсват и промени във връзка с 10-процентния праг, който не позволява на малките партии да влязат в парламента, или по отношение на настоящия имунитет срещу съдебно преследване, с който се ползват народните представители.

Мнозина, като SahiN_HipHop, смятат, че планираните промени значително ще увеличат не само властта на правителството на ПСР над съдебната система, но и на бъдещите правителства.


Други, като onceinsan, защитават тезата, че правителството не е провело достатъчен публичен дебат, преди да внесе измененията в парламента. Той иска измененията да бъдат гласувани на референдум, ако парламентът не ги приеме.

"Съвременната демокрация не означава просто управление на мнозинството... демокрацията означава хармония, защита на малцинствените групи, на техния начин на живот, на техните идеи [и] съжителство с тях", пише той.

Mendos се надява, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган и лидерите на опозицията скоро ще постигнат съгласие относно разширяването на основните права и свободи на турците.

"Искрен ли е Ердоган в своя отговор?", пита Mendos. "Конституция без помирение означава демокрация без разисквания. Това не би донесло нищо друго освен вреди на страната ни."

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2