Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 3 ноември 2009 г.

Turkiye Haberler - 03.11.2009 !

Седем чуждестранни студенти са ранени при пътна катастрофа в Южна Турция
03 ноември 2009 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Мерсин. Седем чуждестранни студенти в Истанбулския технически университет са ранени при пътна катастрофа в южната турска провинция Мерсин, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Ранените - шестима испанци и един германец, са настанени на лечение в болница в град Мерсин, без опасност за живота.
Студентите пристигнали със самолет от Истанбул в град Кайсери, Централна Турция и с нает микробус тръгнали към Анталия. Към 10 ч днес катастрофирали на автомагистралата Мерсин-Ердемли. Поради силния дъжд и хлъзгав път водачът загубил контрола върху управлението и микробусът се блъснал първо в мантинелата, след което бил спрян от преградните съоръжения на виадукта.

„Хюриет”: Уклончив отговор на министъра на енергетиката за поскъпването на природния газ в Турция
03 ноември 2009 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз отговори уклончиво на въпросите във връзка с появилите се твърдения за предстоящо повишаване със 70% на цената на природния газ в Турция, съобщи електронното издание на вестник „Хюриет”. „От данните, с които в момента разполагаме, както и на базата на автоматичния механизъм за определяне на цените не се вижда някакво увеличение. Но не ние определяме увеличението на цените”, каза министърът. Той припомни, че автоматичният механизъм за определяне на цените на получавания от Азербайджан и Иран природен газ действа от две години. „Това не се определя от нашата политическа воля. Поради това всички заедно ще следим движението на цените. Когато казвам това, ме питат „Вие не знаете ли цените?”. Откровено ви казвам, по всяко време действа механизмът за автоматично определяна на цените и това ще продължи и в бъдеще”, посочи Танер Йълдъз.

Д-8 ще засили ролята си в енергетиката, каза турският външен министър
03 ноември 2009 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Куала Лумпур/Анкара. Групата на осемте развиващи се ислямски страни Д-8 ще засили своята роля в енергетиката, заяви министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу, който участва в в12-та среща на Съвета на външните министри на Д-8 в Куала Лумпур, пише вестник „Заман”. На пленарното заседание в столицата на Малайзия Давутоглу напомни, че Д-8 е създадена по предложение на Турция и има нагласата да развие близкото сътрудничество между страните-членки за преодоляване на отражението на международната икономическа криза. Давутоглу обърна внимание, че страните от Д-8 притежават заслужаващ внимание дял от световните енергийна източници и така даде сигнали, че след преструктуриране организацията ще изработи обща позиция по световните въпроси и ще стане още по-влиятелна на международната арена, отбелязва вестникът.
Срещата на Съвета завърши вчера в Куала Лумпур.

Шимон Перес покани отново Абдудлах Гюл да посети Израел
03 ноември 2009 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. На фона на избухналите през тази година едни след друг скандали и проблеми в отношенията между Турция и Израел израелският президент Шимон Перес е изпратил писмено послание до турския президент Абдуллах Гюл, с което още веднъж го кани да посети Тел Авив, пише днес турският вестник ”Заман”. Изпратеното поздравление от Шимон Перес по случай националния празник на Турция 29 октомври е стигнало до външно министерство на 28 октомври. Запознати с него твърдят, че съдържането му надхвърля обичайните пожелания и не е изпратено само от куртоазия. В посланието си Перес /на снимката/ подчертава значението, което страната му придава на връзките с Турция, като обръща внимание на историческите корени на отношенията между двете страни, макар и от време на време да са възниквали проблеми. Перес подновява поканата си към Абдуллах Гюл да посети Израел и отбелязва, че „от дълго време иска тя да се осъществи”.
Анкара оценява това послание на Перес като положително от гледна точка на връзките между двете страни. Дипломатически източници посочват, че продължава подготовката във връзка с евентуално посещение на Гюл в Тел Авив. Не се споменават обаче конкретна дата, използват се само общи изрази. Запознати с темата посочват, че за да отиде турският президент в Израел, трябва да настъпят някои положителни промени в района, пише „Заман”.

Турският министър на труда ще направи посещение във Финландия
03 ноември 2009 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министърът на труда и социалната сигурност на Турция Йомер Динчер замина на официално посещение във Финландия, съобщи Анадолската агенция. Визитата е по покана министъра на труда на Финландия Анни Синемаеки и ще продължи до 6 ноември. Програмата включва срещи с министъра по европейските работи и имиграцията Астрид Торс и с министъра на здравеопазването и социалните дейности Лиса Хисала.
Посещението цели разширяване на двустранните отношения, установени още на 9 декември 1924 г. с подписването на „спогодба за приятелство”.
В областта на търговията през 2008 г. стокообменът между двете страни възлиза на 1,5 млрд. долара /износ от Турция за 367 млн. долара и внос от Финландия за 1,180 млрд. долара/. През първите осем месеца на тази година стокообменът се е свил поради глобалната криза, но има сигнали за негово активизиране още в началото на следващата година. В Турция развиват дейност общо 64 финландски фирми, като към юни тази година преките чуждестранни инвестиции от Финландия в Турция са възлизали на 316 млн. долара.

Управляващата в Турция партия ще има изнесено заседание от 20 до 22 ноември
03 ноември 2009 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ ще проведе 14-то си разширено изнесено заседание от 20 до 22 ноември в курорта Къзълджахамам край Анкара, пише вестник „Заман”. Всяка година ПСР организира до две изнесени заседания – едното през пролетта, а другото – през есента. Тази година пролетно заседание нямаше поради местните избори в Турция на 29 март.
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще направи две изказвания - встъпително на 21 ноември и заключително на 22 ноември.
В разширените изнесени заседания на ПСР участват министрите, депутатите, учредителите на партията, членовете на Централния изпълнителен комитет, ръководителите на младежките и на женските структури на партията, заедно със семействата си.

Истанбул ще бъде домакин на икономическа среща на високо равнище на ОИК
03 ноември 2009 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул. 25-то заседание на Постоянния комитет за икономическо и търговско сътрудничество /ИСЕДАК/ на Организацията Ислямска конференция /ОИК/ ще се състои в Истанбул в периода 5-9 ноември под председателството на турския президент Абдуллах Гюл, пише вестник „Заман”. По повод 25-та годишнина от създаването на ИСЕДАК в последния ден на заседанието - 9 ноември, ще се състои и специална „Среща на високо равнище на ИСЕДАК”, в което ще вземат участие държавни глави на страни-членки на организацията.
ИСЕДАК е създадена през 1984 г. под председателството на Турция и оттогава осъществява дейност за развитие и координация на многостранното икономическо и търговско сътрудничество между страните-членки. В ОИК членуват общо 57 страни, а пет държави имат статут на наблюдатели. В Турция дейността по линия на ИСЕДАК се координира от Държавната планова организация.
За участие в „Срещата на високо равнище на ИСЕДАК” на 9 ноември са поканени държавните глави на всичките страни-членки и преди всичко на държавите, които влизат в Изпълнителния съвет на ОИК.
За участие в 25-то заседание на ИСЕДАК са поканени делегации от страните-членки и страните със статут на наблюдатели, ръководени от съответните икономически министри. Очаква се на заседанието да присъстват представители на Генералния секретариат на ОИК и на други свързани с ОИК структури.

„Хюриет”: Увеличението на заплати и пенсии в Турция през 2010 г. вече е факт
03 ноември 2009 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Увеличението на заплати и пенсии в Турция през следващата година, оповестено от министъра на финансите Мехмет Шимшек през миналата седмица, вече е публикувано в „Държавен вестник” и е влязло в сила, пише днес вестник „Хюриет”. В бюджета за 2010 г. е предвидено увеличение на размера на минималното заплащане през януари и през юли с по 3%; на заплатите на държавните служители - с 2,5%; на пенсиите - с 4% през януари и с 2,4% през юли, но в зависимост от размера на инфлацията през предходния шестмесечен период.
Средната месечна заплата на държавен служител в Турция в началото на 2010 г. става 1518 турски лири /около 1400 лева/. През юли тази година средната месечна заплата на държавен служител, заедно със семейните добавки, е била 1480 турски лири; през януари 2010 г. се покачва на 1518 турски лири, а през юли 2010 г. става 1555 турски лири.
От всичките държавни служители в Турция около 35% вземат заплата в диапазона 1200 – 1400 турски лири, а на около 28% заплатите са между 1400 и 1750 турски лири. В момента в Турция на заплата към централния държавен бюджет има общо 1 440 000 служители. Противно на очакванията, от тях над 163 000 са в Истанбул, а в столицата Анкара са по-малко - около 155 000.
По данни за получените заплати в държавния сектор през периода януари-юли тази година, възнаграждение между 2000 и 2500 турски лири взимат 26 530 държавни служители; от 2500 до 3000 турски лири – 5 707 души; над 4000 турски лири – 7018 души.

„Заман”: БОТАШ може да поиска увеличение от 70% на цената на природния газ в Турция
03 ноември 2009 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавната компания за петролопроводи БОТАШ може да поиска увеличение със 70% на цената на природния газ през следващата година, пише днес вестник „Заман”. От извършваните разработки в БОТАШ въз основа на анализ на цените на суровия петрол и на валутните курсове става ясно, че цената на природния газ в Турция може да се повиши с 50% през февруари 2010 г. Това увеличение може да достигне дори 70%. Окончателният размер на покачването на цената на природния газ ще стане известен след преговорите, които се водят с Азербайджан. Специалисти по енергетика посочват, че ако в преговорите бъдат осигурени някои важни за Турция изгоди, увеличението на цената може да остане дори и под 50%.
През миналата година след като цените на петрола на световните пазари достигнаха нива от 150 долара, в Турция беше извършено увеличение на цената на природния газ общо със 74%. След спадането на цените обаче през февруари и май цената на природния газ беше намалена с 40%, посочва „Заман”.

„Сабах”: Кандидатите за президент в Турция ще получават държавни помощи
03 ноември 2009 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кандидатите за президент на Турция вече ще получават помощи от държавната хазна, пише вестник „Сабах”. Това е предвидено в окончателната редакция на законопроекта за президентските избори. През следващите дни документът ще бъде внесен за обсъждане в парламента. Той предвижда подобно на политическите партии кандидатите за президент да получават държавна помощ за предизборната си кампания. Мотивите са, че по време на кампанията кандидатите няма да бъдат в състояние сами да покриват разходите за афиши, митинги и други предизборни прояви. Допълнително ще бъде уточнено как и в какви размери ще бъде оказвана тази финансова помощ и съответните текстове ще бъдат включени в законопроекта.

Агенция „Фокус” припомня:
Президентът на Турция досега се избираше от 550-членния парламент с две трети мнозинство за срок от седем години, без право на втори мандат. В края на септември 2009 г. правителството обсъди подготвения от министерството на правосъдието законопроект за мандата на президента Абдуллах Гюл след направените поправки в конституцията за пряко избиране на президента от всички граждани за срок от 5 години. Според законопроекта,мандатът на сегашния президент Абдуллах Гюл, избран през 2007 г. от парламента със 7-годишен мандат, ще приключи през 2012 г. /като петгодишен мандат/.

„Милиет”: „Кюрдското отваряне” влиза в дневния ред на парламента на 10 ноември
03 ноември 2009 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вицепремиерът Джемил Чичек заяви, че „кюрдското отваряне” влиза в дневния ред на турския парламент на 10 ноември, пише днес вестник „Милиет”. Темата е била обсъдена на продължилото вчера 6 часа заседание на министерския съвет и правителството планира да внесе за обсъждане в парламента дейностите по започналия преди два месеца процес на демократично „отваряне”. Целта на правителството е да бъдат разисквани всички аспекти на този процес и предприеманите стъпки в тази насока да получат политическа и обществена легитимност, посочва „Милиет”.

Агенция „Фокус” припомня, че в рамките на „кюрдското отваряне”, както наричат в Турция подетата от правителството на Реджеп Тайип Ердоган политика на помирение с кюрдското малцинство, миналия месец започна процес на завръщане в Турция на групи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ от лагери в Северен Ирак през граничния пункт Хабур. Заради начина, по който се предават кюрдските сепаратисти на турските власти и церемониите по посрещането им, Ердоган оповести на 25 октомври, че на този етап това завръщане е спряно. Това стана след негов телефонен разговор с началника на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг. Сериозни възражения срещу завръщането на сепаратисти от ПКК изрази и лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байсал. На редица места в страната имаше и масови протести срещу начина на влизане в Турция на сепаратистите от ПКК.

Турски печат: Турция е шокирана от следващите един след друг смъртни случаи от свински грип
03 ноември 2009 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Анкара.Бързото разпространение на свинския грип в Турция е сред основните теми на днешния турски печат.
„Милиет” обобщава обществените настроения в страната под заглавие „Турция е разтърсена от следващите един след друг смъртни случаи от свински грип”. Само в продължение на 22 часа броят на починалите от заразяване с вируса А /H1N1/ на различни места в Турция се е увеличил от 3 на 9 души.
Вестник „Хюриет” също изтъква, че само през последните два дни има 6 нови смъртни случая от свински грип. На фона на започналата вчера масова ваксинация в страната срещу свинския грип министерството на здравеопазването оповести три нови смъртни случая. В град Шанлъурфа е починало 4-годишно дете, в Истанбул – 13-годишно момиче и в Анкара – 65-годишна жена. Така за 10 дни в Турция вече има 9 смъртни случая от свински грип. „Сабах” пише, че починалото в град Шанлъурфа 4-годишно дете е било приковано към леглото още по рождение, а 13-годишното момиче, което почина в Истанбул, е било лекувано от рак. По този повод се отбелязва, че по-голямата част от жертвите на новия грип са били със слаба имунна система.
„Заман” съобщава, че вчера са били извършени първите имунизации в Турция срещу свинския грип. Само в Истанбул са изпратени 60 хиляди дози ваксини. Директорът на областната дирекция по здравеопазване в Истанбул Али Ихсан Докуджу призова населението да се имунизира и изрази недоумение към мотивите на противниците на грипната ваксина. На първо време в кампанията за масова имунизация в Истанбул е обхванат здравният персонал на 7 държавни медицински заведения и 3 университетски болници в мегаполиса.

Турският президент приключва посещението си в Словакия
03 ноември 2009 | 05:42 | Агенция "Фокус"
Братислава/Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл приключва днес официалното си посещение в Словакия, което бе по покана на словашкия му колега Иван Гашпарович, съобщават турски медии.
На срещата си вчера в Братислава двамата президенти са констатирали, че Турция и Словакия имат добро сътрудничество по политически въпроси. Двете страни се подкрепят взаимно в международни организации, каза Гюл на пресконференция след срещата. В разговора е било отбелязано, че икономическите отношения се развиват добре, търговският обмен е възлязъл на 1 млрд. евро, като има възможности за взаимни инвестиции. Засегната е била и темата за енергетиката.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2