Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 3 ноември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 03.11.2009 г. !

Преглед на турския печат 03.11.2009

Преглед на новините по страниците на няки от турските вестници от 3ти ноември 2009та година.

Изпратена 03.11.2009 08:25:54 UTC

Обновена 03.11.2009 08:25:54 UTC

Прегледа на днешната турска прека започваме с новина на вестник Заман засягаща посещението на президентка Абдуллах Гюл в Словакия. Вестникът съобщава, че президентът Гюл е сложил край на дискусиите за насоката на Турция, повдигната в западните медии с думите-Турция напредва в правилна посока, води контакти с целия свят. Вестникът сочи, че президентът Гюл е разкритикувал и ЕС за липса на нова визия и е подчертал, че ако тази позиция бъде съхранена, след около десет години съюзът вече няма да бъде влиятелен глобален актьор, а Турция ще спечели в течение на този процес нови сили и влияние. Президентът Гюл също така е подчертал, че в отношенията с Израел няма съществени проблеми и е казал, че е опасно да се играят ядрени игри.
Вестник Йени Шафак в новина по същата тема пише, че президентът Гюл е отправил от столицата на Словакия Братислава призив към европейските лидери и е подчертал, че в нормативите на ЕС не фигурира статут на ограничено партньорство и е казал, че в момента Турция е изпревaрила отдавна този статут.
Вестник Джумхурийет пише, че е приключило проведеното в столицата на Малайзия 12то високо равнище на външните министри на групата Д-8 и предва изявленията на външния министър Ахмед Давутоглу за турската преса, направени след срещата. Давутоглу е казал, че на срещaта е било обелязано че групата се нуждае от нова обща позиция в отношенията с новата глобална финансова система възникнала след икономическата криза и че в кратък срок ще бъде сформирана комисия, която ще започне незабавно работа по въпроса.
В новината озаглавена "Похвали от Клинтън за Турция", вестник Хабер Тюрк съобщава, че след конференцията организирана в Истанбул бившият президент на САЩ Бил Клинтън е направил преценка на стратегията и икономиката на Турция и е отбелязъл, че като мост между изтока и запада, и благодарение на тази своя позиция, може да постави подписа си под редица положиелни стъпки и инициативи.
Вестник Йени Шафак съобщава, че предприетите от Турция след избухването на глобалната икономическа криза усилия да намирането на алтернативни пазари са дали положителен резултат и за първата половина на годината е нарастнал износът за страни като Алжир, Либия, Ирак, Тюркменистан, Сирия, Египет, и по този начин сa били предотвратени загубите от намаляването на износа за основните износни пазари в Европа. Вестникът отбелязва, че усилията на правителството са допринесли за разгръщането на политическите и търговски отношения със съседните страни, и със страните от Близкия Изток, Далечния Изток, Африка и Латинска Америка.
Вестник Миллийет съобщава, че на 16ти януари в Ирак ще бъдат проведени общи парламентарни избори и отбелязва, че арабите и тюркмените в Куркик обвиняват кюрдите в промяна на демографската структура на града и искат гласуването да бъде проведено в сответствие със старите избирателни списъци. Вестникът отбелязва, че ако тази криза не бъде разрешена, изборите и извеждането на американските сили може да бъдат отложени. Вестникът съобщава, че тюркмените и арабите искат да се приемат за валидни избирателните списъци от 2004та година, тъй като след американската окупация през 2003та година кюрдите са променили демографската структура на града
-
Новини 03.11.2009 Hовини 1400
-
Емисии 03.11.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2