Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 1 ноември 2009 г.

Новините от и за Турция - 01.11.2009 г. !

Предстоящата визита на Ердоган в САЩ ще подчертае значението на Турция, смята Кюршад Тюзмен
01 ноември 2009 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието Кюршад Тюзмен определя предстящата визита във Вашингтон на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган като важна покана от страна на САЩ за развитие на добри отношения и за изоставяне в историята на изживяваните в миналото възходи и падения в турско-американските отношения, пише турският вестник „Заман”. Ердоган ще бъде в САЩ на 7 декември.
Турция притежава капацитета да укрепи имиджа си на регионална държава, отбелязва Тюзмен /на снимката/. Той припомня визитата на Барак Обама в Турция, по време на която бяха отправени важни послания към целия свят, и възприема поканата към Ердоган като „продължение на усилията на американския президент за развитие на връзките с Турция”. От гледна точка на външната политика тази визита ще подчертае пред целия свят значението на Турция и още повече ще засили нейната популярност, изтъква заместник-председателят на управляващата партия.

„Милиет”: Турската десница се обедини
01 ноември 2009 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската десница се обедини под егидата на Демократическата партия, съобщава електронното издание на вестник „Милиет”. Това стана на паралелно проведени конгреси в Анкара на Демократическата партия и Отечествената партия. Отечествената партия, създадена от бившия президент Тургут Йозал през 1983 г. след последния военен преврат в Турция от 12 септември 1980 г., остана в историята.
Под лидерството на Хюсаметтин Джиндорук в централното ръководство на обединената Демократическа партия влизат знакови фигури от турската политика като бившия премиер и настоящ независим депутат Месут Йълмаз, бившия кмет на град Газиантеп Джелял Доган, бившия заместник генерален председател на Партията на верния път /създадена от бившия президент Сюлейман Демирел – бел. на „Фокус”/ Мехмет Али Баяр.

Турският премиер разкритикува санкциите срещу Иран
01 ноември 2009 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страните-противници на ядрената програма на Иран трябва да се откажат от своите ядрени оръжия и определи като „арогантни” санкциите по отношение на Техеран, съобщава електронното издание „Мидъл Ийст онлайн”.
Той също каза, че иска регионът на Близкия изток, а след това и целият свят, да бъде освободен от ядрените оръжия.
В хода на своя визита в Техеран тази седмица, Ердоган подкрепи правото на Иран „на ядрени технологии за мирни цели” и определи като „положителен” подхода на Техеран спрямо преговорите с великите сили около иранската ядрена програма.

Турция поема командването на силите на НАТО в Кабул
01 ноември 2009 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Кабул/Анкара. Турция поема днес от Франция командването на силите на НАТО, разположени в Кабул, пише турският вестник „Сабах”. Турските въоръжени сили имат свой контингент в международните сили за сигурност в Афганистан още от 2002 г. и за втори път поемат командването на силите на ИСАФ в Кабул. Същевременно турският контингент се увеличава от 900 на 1 700 души. За командир на районното командване на ИСАФ в Кабул е назначен бригаден генерал Левент Чолак. Заедно с турската бригада той ще командва и контингентите от Албания, Хърватия, Чешката република, Азербайджан и Грузия. Продължава също работата за включване в силите на НАТО в Кабул на контингенти и от Босна и Херцеговина, Португалия и Македония, посочва „Сабах”.

ДЖИХАН: За 10 месеца на турските власти са се предали 120 членове на ПКК
01 ноември 2009 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. В рамките на „кюрдското отваряне” на турското правителство през последните 10 месеца 120 членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/ сами са се предали на властите, съобщава информационната агенция ДЖИХАН. Решенето на ПКК за „въздържане от действия” започна малко преди кюрдския традиционен празник „Невруз” през пролетта. На 13 април ПКК оповести т.нар. прекратяване на огъня. В последвалия период бяхме свидетели на значително по-малко престрелки между членове на организацията и силите за сигурност, отбелязва ДЖИХАН.
Също през този период силите за сигурност са обезвредили общо 140 терористи – 89 заловени живи и 51 – убити. В рамките на борбата с тероризма през първите 10 месеца на годината силите за сигурност са дали 54 жертви. Повечето от тях са след избухнали мини, заложени от терористите.

Турция ще изплати близо 11 млрд. долара външен дълг през 2010 г.
01 ноември 2009 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще изплати през 2010 г. близо 11 милиарда долара външен дълг, което е най-големият размер на погасяване на външен дълг от държавата през следващите 6 години, пише днес вестник „Заман”. По информация на министерството на финансите в централния бюджет за 2010 г. са заделени 7,056 милиарда долара за плащане на главницата и 3,917 милиарда долара за лихви, или общо 10,973 милиарда долара за обслужване на външния дълг на Турция.
През 2011 г. ще бъдат изплатени 6,816 милиарда долара главница и 3,532 милиарда долара лихви, или общо 10,347 милиарда външен дълг. През следващите 4 години размерът на плащанията по външния дълг на държавата постепенно ще намалява.

Президентът на Иран ще участва във форум на ОИК в Турция
01 ноември 2009 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Истанбул. . Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад идва в Турция за 25-то заседание на Постоянния комитет за икономическо и търговско сътрудничество /ИСЕДАК/ на Организацията Ислямска конференция /ОИК/, съобщава електронното издание на вестник „Хюриет”. Ахмадинеджад ще участва в програмата на последните два дни от заседанието, което ще се състои от 5 до 9 ноември в Истанбул. Иранският президент ще говори за засилването на връзките между страните-членки и по въпроси на глобалната икономическа криза.
Ахмадинеджад ще се срещне с турския президент Абдуллах Гюл и с лидери и представители на други страни-членки на ОИК. Той ще участва и срещата на високо равнище, която ще се състои през последния ден на заседанието.
За участие в 25-то заседание на ИСЕДАК са поканени държавни глави и икономически министри от 62 страни – членове на ОИК и такива със статут на наблюдатели.

„Хюриет”: Петметрови вълни по турското черноморско крайбрежие
01 ноември 2009 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Дюздже. Бурята в Черно море предизвика петметрови вълни по крайбрежието на Черно море в района на околия Акчакоджа, провинция Дюздже /Северозападна Турция/, пише вестник „Хюриет”. Вятърът е със скорост 75 км/час. Рибарите изчакват да престане бурята и не смеят да излизат в морето. Метеоролозите предупреждават, че бурята ще продължи и днес, като скоростта на вятъра на моменти ще достига 75-90 км/час.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2