Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 1 ноември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 01.11.2009 г. !

Открит бе комплекс за мобилфони...

В Истанбул бе открит комплекс за производство на мобилфони...

Изпратена 01.11.2009 10:52:01 UTC

Обновена 01.11.2009 10:52:01 UTC

В Истанбул бе открит комплекс за производство на мобилфони.
В словото което произнесе на церемонията по откриването на комплекса министърът на транспорта Бинали Йълдъръм отбеляза, че днес Туpция е не само център на транспорта и енергетиката, но също така в кратък срок ще стане център на информатиката.
Представители на фирмата съобщиха, че износът на първите модели ще започне след две седмици.
-
Открит бе новият терминал за външни полети...

Вчера с тържествена церемония бе открит новият терминал за външни полети на международното летище Сабиха Гьокчен в Истанбул...

Изпратена 01.11.2009 10:49:48 UTC

Обновена 01.11.2009 10:49:48 UTC

Вчера с тържествена церемония бе открит новият терминал за външни полети на международното летище Сабиха Гьокчен в Истанбул. На церемонията премиерът Ердоган подчерта, че турският въздухоплавателен сектор осъществява бърз растеж от 30 процента, а министърът на транспорта Бинали Йърдъръм заяви, че са поставили подписите си под много голям успех в сферата на въздухоплаването и са премахнали всички пречки пред превръщането на въздушните линии в достояние на турския народ.
Министърът на отбраната Вежду Гьонюл от своя страна подчерта, че 4 милиарда и 200 милиона лира от изплащанията за експлоатацията на летището ще бъдат прехвърлени на фонда за развитие на Отбранителната индустрия.
Очаква се летище Сабиха Гьокчен да намали натоварването в Истанбул както на въздушния така и на сухопътния трафик.
-
Президентът Гюл ще отпътува на посещение в Словакия...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще отпътува тази вечер на официално посещение в Словакия...

Изпратена 01.11.2009 10:37:50 UTC

Обновена 01.11.2009 10:37:50 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще отпътува тази вечер на официално посещение в Словакия.
Гюл ще се срещне с президента на Словакия Иван Гаспарович и ще приеме премиера на тази страна и председателя на Словашкия Национален парламент.
Президентът Гюл ще присъства и на заседанието на турско-словашкия делови форум и ще произнесе слово пред академици в университета Комениус. Тук на президента Гюл ще бъде връчен златният медал на университета.
По време на посещението между двете страни ще бъде подписан договор за изграждането в столицата на Словакия Братислава на турско мемориално гробище, за турските войници загинали по време на Първата Световна Война на фронта в Галиция.
По време на посещението си в Словакия президентът Абдуллах Гюл ще бъде придружаван от министъра на отбраната Вежди Гьонюл.
-
Преглед на турския печат 01.11.2009

Обзор на новините по страниците на някои от турските вестници от 1ви ноември 2009та година.

Изпратена 01.11.2009 07:52:20 UTC

Обновена 01.11.2009 07:52:20 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Стар озаглавена "Броени дни до откриването на консулство в Ербил". В новината вестникът се е спрял на посещението на министъра на външните работи Ахмед Давутоглу в северната част на Ирак и пише, че Давутоглу е подчертал, че с лидера на регионалното кюрдско управление Месут Барзани споделят обща визия и че е настъпило времето турците, кюрдите и арабите да предприемат смели стъпки за възстановяването на Близкия Изток. В новината пише, че вчера вечерта Давутоглу е разговарял с Месут Барзани и е казал, че са решили да открият консулство в град Ербил и искат това да се осъществи във възможно най-кратък срок.
Вестник Джумхурийет в новина отново във връзка с посещението на Давутоглу и държавния министър Зафер Чаглаян в северната част на Ирак съобщава, че от Ербил двамата са преминали в град Мосул и са открили турското консулство в града. Вестникът пише, че по време на контактите си Давутоглу и Чаглаян са обсъдили с Месут Барзани проблема с терористичната организация ПКК, предприетата от правителството на партията на Справедливостта и Развитието стъпка за демократизация и откриването на турското консулство в Ербил, след което вчера са разговаряли и с премиера на регионалното кюрдско управление в северната част на Ирак Нечирван Барзани.
Вестник Заман в новината озаглавена "Египет се подготвя за периода след Мубарек" съобщава, че на конгреса на управляващата в Египет Партия на Националната Демокрация, се очаква с интерес дали синът на Хюсню Мубарек, Джемал Мубарек ще даде сигналите, че ще поеме след баща си лидерството на партията.
Същият вестник в новината под заглавието "Въпреки кризата, за 18 месеца открихме модерно летище" съобщава, че е бил открит новият терминал за външни полети на летище Саблиха Гьокчен в Истанбул и че капацитетът на новия терминал ще бъде 25 милиона пътника годишно. В новината се отбелязва, че строежът е приключил за срок от 18 месеца и е възлязъл на 500 милиона евро и пише, че новият терминал е бил открит от премиера Ердоган.
-
Новини 01.11.2009 Новини 1400
-
Емисии 01.11.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2