Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 28 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 28.10.2009 г. !

Борсата ще бъде закрита на празника

На 28 Октомври следобяд и на 29ти Октомври Истанбулската фондова борса ще бъде закрита поради Празника на Републиката.

Изпратена 27.10.2009 12:38:10 UTC

Обновена 27.10.2009 12:38:10 UTC

На 28 Октомври следобяд и на 29ти Октомври Истанбулската фондова борса ще бъде закрита поради Празника на Републиката.

В изявлението направено от Истанбулската фондова борса се отбелязва, че стойността на акциите от 26ти Октомври ще бъде актуализирана на 30ти Октомври, петък, а стойността на акциите от 27 и 28 Октомври ще бъдат обединени и актуализирани на 2ри Ноември, понеделник.
-
Конкурс за документални филми...

Турското Радио и Телевизия ще организира Международен Конкурс за Документални филми...

Изпратена 28.10.2009 09:56:21 UTC

Обновена 28.10.2009 09:56:21 UTC

ТУРСКОТО РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ ОБЯВЯВА МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ

С конкурса, Турското Радио и Телевизия цели да окаже подкрепа на авторите на професионални и любителски документaлни филми, да даде принос за развитието и популяризирането на документалното кино, да дaде възможност на телезрителите да проследят различни по тематика и качествени документални филми от различни страни по света, и в дългосрочен период, да подготви основите за изграждането на платформа за срещи и обмяна на идеи и опит на автори на документални филми от всички страни по света.

Клендар на конкурса
-
Срещата на Съюз за Средиземно Море в Истанбул бе отложена...

Министърът на външните работи на Франция Бернар Кушнер заяви, че насроченото за месец ноември в Истанбул заседание на министри от двужението Съюз за Средиземно море е било отложено поради протестите на Египет...

Изпратена 28.10.2009 11:04:07 UTC

Обновена 28.10.2009 11:09:59 UTC

Министърът на външните работи на Франция Бернар Кушнер заяви, че насроченото за месец ноември в Истанбул заседание на министри от двужението Съюз за Средиземно море е било отложено поради протестите на Египет.
Отговаряйки на въпроси на журналисти на срещата в Люксембург на външните министри на страните членки на ЕС, Кушнер заяви, че срещата е била отложена за по-късна дата поради нежеланието на външния министър на Египет Ахмед Ебул Гейт да се среща с израелския външен министър Авигдор Лиеберман.
Кушнер каза, че съжлява за това отлагане и подчерта, че трябва да се намери разрешение на този проблем.
Учреденият през 1995та година Процес от Барселона, целящ разгръщането на връзките между ЕС и страните от Средиземноморския Басейн, миналата година бе преименован на високо равнище в Париж на Съюз за Средиземно Море. Поради арабско-израелските проблеми, от дълго време насам движението се намира в пълен застой.
-
Законопроектът бе възпрепятстван

Приемането на избирателния законопроект, който бе внесен за гласуване в Иракския парламент преди насрочените за 16ти януари 2010 година общи парламентарни избори бе възпрепятстван от въпроса с Киркук.

Изпратена 28.10.2009 11:09:34 UTC

Обновена 28.10.2009 11:09:34 UTC

Приемането на избирателния законопроект, който бе внесен за гласуване в Иракския парламент преди насрочените за 16ти януари 2010 година общи парламентарни избори бе възпрепятстван от въпроса с Киркук.

Не бе постигната съгласуваност над избирателния законопроект, който е подкрепян от президента на Ирак Джелял Талабани, премиера Нури Ел Малики и председателя на парламента Ияд Ел Самарай, поради неразбирателствата възникнали между арабските и кюрдски групи по въпроса с Киркук.

Фактът, че законопроектът не бе одобрен от парламента предизвика риск от отглагането на изборите.

Иракските кюрди се обявяват против участието в изборите на арабите настанени в Киркук през периода на Саддам Хюсеин, а арабите и тюркмените против участието на кюрдите настанени в града след американската окупация.
-
Ердоган продължва контактите си в Техеран...

Премиерът Ердоган подкрепи иранските тези по ядрената криза...

Изпратена 28.10.2009 10:47:12 UTC

Обновена 28.10.2009 10:47:12 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган продължава контактите си в Иран.
В първия ден на визитата състояла се в период, в който вниманието на света е съсредоточено към тази страна, премиерът Ердоган бе приет от иранския президент Махмуд Ахмединеджат. По време на срещата Ердоган изрази подкрепа за позициите на Иран по въпроса с ядрената криза.
Той отбеляза, че иранската ядрена програма е с мирни цели и вярва, че страните преговарящи с Иран по този въпрос ще проявят положителна позиция.
В словото, което произнесе на заседанието на турско-иранския делови форум, премиерът Ердоган отбеляза, че за установяването на стабилитета и благоденствието в региона, е необходимо да се работи в солидарност и подчерта, че двете страни се намират в един много проблемен регион, но че преодоляването на проблемите е мисия на политиците.
Премиерът Ердоган акцентува на силните връзки между двете страни и каза, че Турция е вратата на Иран към Европа, а Иран е вратата на Турция към Азия.
Ердоган каза, че целят за срок от пет години да достигнат търговски обем от 30 милиарда долара и поиска иранската страна да снижи високите налози с които са облагани турските бизнесмени и да бъде ускорен процесът на преход към употребата на общи парични единици.
Днес ще бъде предприета историческа стъпка в турско-иранското енергийно сътрудничество.
С договора за търсене и експлоатирането на находища от природен газ, който ще бъде подписан днес, Турция ще добие правото на продажба на 35тте милиарда кубически метра природен газ, които ще се добиват в находището в Иран.
-
Преглед на чуждия печат 28.10.2009

Обзор на публикации в чуждата медия 28.10.2009

Изпратена 28.10.2009 08:21:27 UTC

Обновена 28.10.2009 08:21:27 UTC

Според френския вестник Льо Монд приоритетите на Турция заемат място сред особено наблюдаваните събития на международната арена.Вестникът пише,че тези приоритети представляват усъвършенстването на самоличността на една страна,която иска да заеме място в най големите проблеми в кризисната линия от Близкия изток до Афганистан и на възловата точка между Европа, Изтока и Азия.Френският вестник изтъква също така,че Турция проследява активна външна политика и заема позицията на регионална сила,не се въздържа от действия които разстърсват определени параметри и е постигнала споразумение за нормализиране на отношенията си дори с Армения.Турция иска да бъде забелязана и да увеличи влиянието си в „големите досиета” и под ръководството на новия външен министър Ахмет Давутоглу ще усъвършенства концепциите за „стратегическа задълбоченост” и „нулеви проблеми със съседите”

Льо Монд твърди,че след като е почувствала възраженията на някои лидери според които преговорите между ЕС и Турция няма да завършат с пълноправно членство,Турция е навлязла в усилия да търси нови приятели и партньори.

„Прекратяването на студената война разшири алтернативните възможности пред Турция е съвсем естествено тя ще изиграе добре козовете си относно появилите се нови търговски линии на юг,изток и север.Турция се готви да стане ключова страна по отношение на разпределението на горивата,експедирани от Русия,Каспийско море,Ирак и може би един ден и от Иран.Ръководена от чувството си,че се намира в геополитическия център Турция не би се задоволила само със статута на страна кандидат за членство в ЕС”.

….Израелският вестник Аарец с остър тон критикува негативния подход на страната си напоследък към различни страни между които и Турция.

В коментар озаглавен „Самотен народ”вестникът пише,че Израел нанася удар след удар на останалия свят.Известният анализатор от в. Аарец Гидеон Леви в материала си коментира че Израел удря враговете си,а сега пък приятелите си,които не приемат изцяло официалната му политика.Отправя се предупреждението че Израел изпитва международна параноя : останалата част от света е престъпна- скандинавците са опоненти,турците са врагове,французите и англичаните мразят Израел,а само от китайците и индийците не могат да се научат на нещо.

…Гръцкият вестник Елефтеротипия съобщава за видеоконференцията ,проведена между руският премиер Владимир Путин,италианският премиер Силвио Берлускони и турския премиер Реджеп Таип Ердоган.Вестникът отбелязва че на тристранната конференция Путин е отправил похвали относно сътрудничеството между Турция и Италия и довереността на турското правителство.

В.Елевтеротипия предава,че руският премиер Путин е намекнал за евентуални рискове от страна на България и Гърция и е казал, че да се работи с турското правителство е лесно и надеждно,защото и двете страни изпълняват своевременно задълженията си.Гръцкият вестник изтъква,че турският премиер Ердоган е окачествил тристранното сътрудничество между Русия-Италия и Турция като образец за целия свят и е приел поканата на руския си колега Путин да посети Русия.
-
Преглед на турския печат 28.10.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 28 октомври 2009 година.

Изпратена 28.10.2009 11:06:30 UTC

Обновена 28.10.2009 11:06:30 UTC

Днешните вестници отделят широко място на посещението на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Техеран, контактите на президента Абдуллах Гюл в Сърбия и опасността от свинския грип.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че рискът от зараза с вируса на свинския грип сред децата е 64%, което е с 37 % повече в сравнение с възрастните. Вестникът отбелязва, че като естественна предпазна мярка срещу гриба се препоръчва консумирането на лещници, бадеми и орехи, а вместо чай и кафе се препоръчва да се пие айран.

Вестник Заман се спира на договора за добив на природен газ, който е приоритетната тема на контактите на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Техеран. Вестникът пише, че този договор предоставя възможност за сондаж на природен газ в иранското находище „Южен Парс”, което е едно от най-богатите на природен газ находища на Иран. Вестникът предава, че премиерът Ердоган в изявление след срещата си с президента на Иран Махмуд Ахмединеджат е казал „Иранската ядрена програма се провежда с мирни цели”.

В новината със заглавие „Нека преминем към обща парична единица” вестник Ватан съобщава, че премиерът Ердоган в речта си на Турско-Иранския делови форум е казал „Целта ни е да преминем към обща парична единица и да повишим търговския обем между двете страни на 30 милиарда долара”.

Вестник Миллиет предава, че премиерът Ердоган е казал, че в търговията между Иран и Турция ще се премине към разплащане с местна валута. Вестникът отбелязва, че по този начин Турция цели след Русия тази практика да обхване и търовията и с Иран и Китай. Вестникът пише, че по този начин около 20% от целия външнотърговски оборот на Турция ще излезе извън разплащанията в евро и в долари.

Вестник Йени Шафак съобщава, че президентът Абдуллах Гюл в последния ден от контактите си в Сърбия е посетил Църквата на мира, където е бил подписан договора от Карловац. Вестникът пише, че президентът на Сърбия Борис Тадич в речта си, която е направил тук е казал „Турция е велика държава. Днес никъде, в нито една точка по света не може да се установи мир без да има мир с Турция”.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Отново братство с Азербайджан” отбелязва, че е била преодоляна кризата със знамената възникнала с Азербайджан след подписването на протоколите между Турция и Армения. Вестникът предава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е казал, че турските и азербайджанските знамена отново ще се развяват в турското мемориално гробище.
-
Новини 28.10.2009 Hовини 1400
-
Емисии 28.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2