Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 28 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 28.10.09 г. !

А1: Османската империя трябва да се върне на Балканите, смята турският външен министър
28 октомври 2009 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Сараево. Османската империя трябва да се възобнови. Това заявил външният министър на Турция Ахмет Давутоглу в разговор с босненските лидери в Сараево, съобщи македонската телевизия А1. Давутоглу похвалил турската окупация на Босна като акт на освобождаване и изтъкнал, че Мехмед Паша Соколович щял да бъде обикновен селянин, ако не бил взет от неговото семейство. По думите на турския външен министър Турция има право и интерес да влияе в уреждането на отношенията на Балканите, Кавказ и Средния изток и да защити своето историческо наследство и собствената сигурност. По думите му в Турция има повече босненци, отколкото в Босна и Херцеговина, повече албанци, отколкото в Албания и повече чеченци, отколкото в Чечня, отбелязва А1.

Турция опроверга информацията за втори смъртен случай, причинен от А(H1N1)

28 октомври 2009 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на здравеопазването на Турция опроверга появилата се по-рано информация за втори смъртен случай в страната, причинен от новия грипен вирус А(H1N1), предаде АФП.
След направените анализи е установено, че 28-годишният студент, починал в болница в град Маниса, не е бил заразен със свински грип. Мъжът е починал от пневмония.
Първият смъртен случай от А(H1N1) в Турция беше потвърден в събота в Анкара. Общо с новия грипен вирус в страната са се заразили 1 095 души.

Турските служби за сигурност конфискуваха 231 кг хашиш
28 октомври 2009 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските служби за сигурност конфискуваха 231 кг хашиш, съобщава Анадолската агенция. Наркотикът е заловен при две отделни операции в провинция Диарбекир.
Задържани са двама души, които са заподозрени за трафик на наркотици.

Турски печат: Иран е доволен от поведението на Турция към Израел
28 октомври 2009 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Визитата на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Иран е сред основните теми на турския печат.
“Хюриет” извежда на централно място заглавието „Иран е доволен от поведението на Турция спрямо Израел”. Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад високо оценява „ясната позиция” на турския премиер към Тел Авив. „Без съмнение ясната Ви позиция към ционисткия режим зарадва всички и породи навсякъде по света и по-специално в ислямския свят положителни реакции”, са думите на Ахмадинеджад на срещата му с Ердоган. „Действията на Ердоган към Израел зарадваха Ахмадинеджад”, пише от своя страна вестник „Сабах”. След продължилата близо един час среща с иранския президент Ердоган потвърди, че е бил засегнат и въпросът за ядрената програма на Иран. Турският премиер подчерта, че по време на разговора са били обсъдени всички аспекти на двустранните отношения – както политически, така и икономически, търговски, културни и енергийни.
В двустранната търговия между Турция и Иран се преминава към разплащане в местна валута, отбелязва „Милиет”. Така след Русия се цели тази практика да обхване също външната търговия на Турция с Китай и с Иран. По този начин около 20% от целия външнотърговски оборот на страната ще излезе извън разплащанията в евро и в долари. В Техеран Ердоган даде уверения, че вече са извършени нужните законодателни промени и Турция е напълно готова да премине към новата форма за разплащане.
„Радикал” информира, че днес в Техеран министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз ще подпише спогодба с Иран за добив на природен газ в иранското находище „Южен Парс”. Вестник „Заман” посочва, че е направена още една крачка по пътя на Турция към иранския газ. По този начин ударението от визитата на Ердоган в Техеран е именно в областта на енергетиката. Още при първия ден на приключващото днес посещение на Ердоган е осигурена мащабна спогодба между двете страни в областта на добива на природен газ, пише „Заман”.

АФП: Втори смъртен случай, свързан със свински грип, е регистриран в Турция
28 октомври 2009 | 00:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. 28-годишен студент, за който се предполага, че е бил болен от свински грип, почина в западния турски град Маниса, предаде АФП.
Ако тестовете потвърдят подозренията, това ще е вторият смъртен случай, предизвикан от свински грип в Турция. Първата жертва на новото опасно заболяване почина в Анкара в събота.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2