Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 5 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 05.10.2009 г. !

Лидерът на ПДО в Турция призова премиера Ердоган да продължи с решимост политиката по кюрдското отваряне
05 октомври 2009 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на прокюрдската Партия на демократичното общество в Турция Ахмет Тюрк отправи призив към турския премиер Реджеп Тайип Ердоган да прояви решимост и последователност докрай в политиката по кюрдското отваряне, пише вестник „Милиет”. На конгреса на ПДО, който се състоя вчера, Тюрк се обърна към Ердоган да не „изплъзва” към безрискови територии и да се отказва от предприетата политика. Той посочи също, че за да има успех наистина този процес, трябва да се промени конституцията, която е плод на военния преврат от 1980 година.
ПДО проведе вчера конгрес, на който трябваше да попълни ръководния състав на партията, тъй като 54 представители на ръководството са в затвора по обвинение за терористична пропаганда. Ахмет Тюрк, който беше преизбран за лидер на ПДО, заяви от трибуната „Светът не е старият свят, Турция не е същата Турция, кюрдите не са същите кюрди”. Той подчерта, че всички трябва да бъдат адекватни на своето време и съвременните универсални ценности. „Кюрдите искат да бъдат равноправни и свободни граждани на републиката и да живеят братски и вярват, че това е възможно. Предоставянето на езикови, културни права на кюрдите, свързани с тяхната идентичност, няма да наруши унитарния характер на държавата”, заяви лидерът на ПДО. Той посочи, че са против унищожаването на различните езици и култури в държавата и унифицирането на всички граждани, а не против целостта на държавата.

Лидерът на НРП в Турция Дениз Байкал поздрави лидера на ПАСОК Георгиос Папандреу с изборната победа
05 октомври 2009 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Анкара/Атина. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция Дениз Байкал поздрави лидера на гръцката социалистическа партия ПАСОК за победата на парламентарните избори на 4 октомври, пише турският вестник „Заман”. Папандреу, който беше външен министър в периода 1999-2004 година, има голяма заслуга за подобряването на отношенията с Турция. Турската НРП и ПАСОК имат политически отношения от десетилетия насам като последователи на близка идеология.
В изборите за парламент в Гърция се състезаваха и 14 кандидати от турското малцинство в Западна Тракия. Двама от тях със сигурност влизат в парламента – кандидатът на ПАСОК Ахмет Хаджиосман от окръг Родопи и адвокатът Ръдван Коджамюмюн от Ксанти.

Райони на Истанбул отново останаха под водата заради поройните валежи
05 октомври 2009 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Пътища в райони на Истанбул отново останаха под водата заради поройните валежи, започнали днес сутринта, пише турският вестник „Хюриет”. От 8 часа днес в районите Картал и Пендик в Истанбул вали проливен дъжд, който затвори крайбрежния булевард и пътя Д. 100 между Картал и Пендик. Пътищата са се превърнали буквално в езера. Големи проблеми са възникнали за автомобилния трафик.
Общинските и противопожарните служби полагат големи усилия за нормализиране на ситуацията.

В Турция има политическа воля за борба с корупцията и организираната престъпност, каза правосъдният министър
05 октомври 2009 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Страсбург. В Турция има категорична политическа воля за борба с корупцията и организираната престъпност, заяви министърът на правосъдието Садуллах Ергин, пише турският вестник „Заман”. На конференция на междудържавната група на Европейската комисия за борба с корупцията (GRECO) в Страсбург Ергин представи онова, което прави Турция в борбата срещу корупцията, злоупотребите и организираната престъпност. Той посочи, че успоредно с глобализацията корупцията и организираната престъпност придобиват все по-големи размери и срещу тази епидемична зараза трябва да се води безкомпромисна борба в сътрудничество между всички държави. В тази връзка турското правителство е направило редица законови промени за подсилване на законодателната и институционалната база за борба с тези явления и в същото време тя членува в редица международни организации, които са ангажирани с това.
Ергин се срещна в рамките на конференцията със заместник-генералния секретар на ЕК Моуд де Бур-Букико и комисаря по правата на човека Томас Хамарберг. В Страсбург турският правосъден министър ще има срещи и с председателя на Европейския съд за правата на човека Жан-Пол Коста и турски съдии, работещи в тази институция. След приключване на контактите там Ергин ще замине за Брюксел, където ще заедно с главния преговарящ Егемен Багъш ще се срещне с Жак Баро и еврокомисаря Оли Рен.

Споразумението с МВФ ще подпомогне растежа, но то не е толкова жизнено важно за Турция, каза Али Бабаджан
05 октомври 2009 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Неправилен превод на изказване на вицепремиера Али Бабаджан на семинар, провеждащ се в рамките на срещите на годишната сесия на Международния валутен фонд и Световната банка в Истанбул, предизвика охладняване на обстановката в залата, пише турският вестник „Милиет”. Неправилният превод на думите на Бабаджан е бил установен от съветника за връзки с медиите Халит Ертугрул, който е направил изявление за поправка на превода. На въпрос на модератора на семинара Мартин Волф за съдбата на споразумението с МВФ Бабаджан е посочил, че от май 2008 година Турция не прилага програма на МВФ, защото няма доверие в предложенията на фонда и се опасява да разчита изцяло и безусловно на тях. Бабаджан е изтъкнал, че правителството е изпратило на МВФ средносрочната си програма и е поискало тя да бъде разгледана в детайли. От фонда са изразили становище, че програмата е добра. „Заемът от МВФ ще подпомогне растежа и ще намали безработицата, но той не е толкова жизнено важен за Турция”, е посочил турският вицепремиер. Той е добавил, че в условията на криза правителствата вземат непопулярни мерки и те трябва да се прилагат бързо, за да бъдат ефективни. Бабаджан е изразил също задоволство от добрата дейност и политики на Централната банка.

Главният преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш поздрави Ирландия за приемането на Лисабонския договор
05 октомври 2009 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш поздрави Ирландия за приемането на Лисабонския договор, пише турският вестник „Сабах”. Ирландия, която каза „не” на референдума, свързан с бъдещето на ЕС през 2008 година, този път подкрепи договора с 67 %. Тази стъпка зарадва Турция, която смята, че това ще отвори вратата към разширяването на ЕС и приемането на Турция в съюза.
„Поздравявам ирландския народ за това историческо и разумно решение, което пряко засяга бъдещето на нашия континент”, каза Багъш. Той определи Лисабонския договор като една възможност за продължаване на политиката на разширяване на ЕС, което ще издигне ролята на Европа като глобална сила.

"Хюриет", Турция: Ще доведат ли изборите в Гърция до промяна в политиката за Кипър
05 октомври 2009 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Анакара. – под това заглавие турският вестник „Хюриет” помества авторски коментар, в който се отбелязва, че Новото гръцко правителство ще трябва да се справи с икономическата криза в страната, която бе първата причина за свикване на предсрочните избори, пише днес турският вестник Хюриет. За разлика от онова, което някои турски коментатори искаха да вярват, Турция или Кипър едва присъстваха в обсега на предизборната кампания в Гърцияq което разстрои хардлайнери като Георгиос Карадзаферис /лидер на партията ЛАОС/, които не можаха да разиграят достатъчно своята националистическа карта, пише Ариана Beрентину в авторски текст, озаглавен "Ще доведат ли изборите в Гърция до промяна в политиката за Кипър"л
Но макар че централният въпрос не изборите бе боледуващата икономика и по всичко личи, че ще остане такъв за известно време, Турция и Кипър ще бъдат между първите „дебели досиета”, с които новият премиер на Гърция ще трябва да се занимае, дори още през първите си дни на управление, се казва в коментара, като се припомня, че на 14 октомври ЕС ще публикува доклада си за напредъка на Турция в евроинтеграцията.

„Еурактив”: Турция приветства ирландското ‘да’
05 октомври 2009 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че ирландското ‘да’ на Лисабонския договор би създало юридически условия за бъдещия разширявания на Европейския съюз и призова за присъединяване на страната му към блока, предаде електронното издание „Еурактив”.
Турция може да помогне на Европа да се превърне в по-голям играч на международната сцена, ако Анкара бъде приета в клуба, каза Давутоглу. Той настоя, че страната му не полага тези усилия в името на „пиар”, а в помощ на ЕС.
По време на посещение в Брюксел миналата седмица Давутоглу се срещна с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, с еврокомисаря за разширяването Оли Рен и с шведския външен министър Карл Билд, в качеството му на представител на ротационното председателство на ЕС.

В Берн ще бъде направено изявление във връзка с протокола за отношенията между Турция и Армения
05 октомври 2009 | 05:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Берн днес ще бъде направено официално изявление във връзка с подписването на протокола за нормализиране на отношенията между Турция и Армения, съобщават медиите. Турски вестници писаха, че протоколът ще бъде подписан на 10 октомври, но все още няма официална информация от двете страни за предстоящото събитие. Подписването ще се състои в Цюрих, Швейцария. На него ще присъстват и външните министри на двете страни Ахмет Давутоглу и Едуард Налбандян.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2