Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 4 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 04.10.2009 г. !

Кризата позволи да се определят слабите звена...

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отбеляза, че полагат усилия за превръщането на икономическата криза в източник на нови възможности...

Posted 04.10.2009 09:44:53 UTC

Updated 04.10.2009 09:48:04 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отбеляза, че полагат усилия за превръщането на икономическата криза в източник на нови възможности.
Той каза, че благодарение на кризата са добили възможността да определят слабите точки на турската икономика и сега работят за да укрепят тези слаби звена и се подготвят за бърз икономически възход след кризата.
Той заяви, че международното сътрудничество е едно от главните условия за преодоляване на икономическата криза.
На организираната снощи в Международния Финансов Институт вечеря, премиерът Ердоган произнесе слово пред банкери от различни региони по света. Той засегна дейностите за превръщане на Истанбул в регионален и световен финансов център и подчерта, че градът притежава необходимата здрава инфраструктура за да отговори на изискванията по въпроса.
Той каза, че за да бъде сведено до минимум въздействието на кризата е необходимо силно международно сътрудничество и отбеляза, че благодарение на предприетите мерки и проведените структурни реформи, Турция е почувствала сравнително по-слабо кризата.
Ердоган заяви, че високите кризисни възможности проявени от Турция не са намерили правилно отражение в кредитните й оценки и каза, че учрежденията за кредитно оценяване трябва да преразгледат своето въздействие над международната финансова система.
-
Ирландия каза "да"...

Ирландското правителство си пое дълбок дъх след положителните резултати от втория референдум относно промените в конституцията на Ирландия, отнасящи се до влизането в сила на Договора от Лисабон.

Posted 04.10.2009 10:41:42 UTC

Updated 04.10.2009 10:41:42 UTC

Ирландското правителство си пое дълбок дъх след положителните резултати от втория референдум относно промените в конституцията на Ирландия, отнасящи се до влизането в сила на Договора от Лисабон.

Испанското правителство окачестви като голям успех за Европа одобряването на Договора от Лисабон. 67,13 % от гласоподавателите в Ирландия гласуваха „за” Договора от Лисабон. На първият референдум, който се състоя на 12 юни 2008 година Европейската конституция бе получила подкрепата на 53,4 % от гласоподавателите.
-
Избори в Гърция

В Гърция се провеждат предсрочни парламентарни избори.

Posted 04.10.2009 10:39:38 UTC

Updated 04.10.2009 10:39:38 UTC

В Гърция се провеждат предсрочни парламентарни избори.

Според допитвания до обществеността, партията ПАСОК, чиито лидер е Йорго Папандреу е на предна позиция.

Турците в Западна Тракия целят да изпратят в гръцкия парламент поне трима депутата от турски произход.

В изборната надпревара участват 14 кандидат-депутата от турски поризход.

В предишните избори Ахмет Хаджъ Осман от Родопската област и Четин Мандажъ от Ксанти бяха избрани за депутати. Голяма е вероятността за повторното избиране на Ахмет Хаджъ Осман и Четин Мандажъ.

Гласуването, което започнва в 07:00 часа сутринта ще продължи до 19:00 часа.
-
Ердоган бе преизбран за лидер на ПСР...

Вчера се състоя третият редовен конгрес на партията на Справедливостта и Развитието...

Posted 04.10.2009 09:42:46 UTC

Updated 04.10.2009 09:42:46 UTC

Вчера се състоя третият редовен конгрес на партията на Справедливостта и Развитието. Премиерът Ердоган бе преизбран на лидерския пост на партията с гласовете на хиляда 362ма делегати.
В централния изпълнителен комитет и в централния ръководен съвет на партията бяха избрани 17 нови имена.
В словото, което произнесе на конгреса премиерът Ердоган отправи важни послания за единство и сплотеност и се спря на процеса за демократични реформи.
Делегатите изразиха пълна подкрепа за процеса на демократизация. В прочетената на конгреса декларация по въпроса бе подчертано, че всички трябва да са равноправни и че етническите различия не трябва да се превръщат в повод за създаване на разцепление в обществото.
-
Приключи срещата на върха на турско говорещите страни...

Вчера в автономната област Нахичеван към Азербайджан се проведе срещата на високо равнище на турско говорещите страни...

Posted 04.10.2009 09:32:52 UTC

Updated 04.10.2009 09:32:52 UTC

Вчера в автономната област Нахичеван към Азербайджан се проведе срещата на високо равнище на турско говорещите страни. В словото, което произнесе на срещата, президентът на Туpция Абдуллах Гюл отправи послание във връзка с проблема с Нагорни Карабах, в което подчерта, че вече е настъпило времето този проблем да бъде разрешен. Президентът Гюл засегна в словото си и процеса на нормализиране на отношенията междуе Турция и Армения и отбеляза, че отдават голямо значение на териториалната цялост на Азербайджан и призовават час по-скоро да бъде сложен край на арменската окупация на азербайджански територии. Президентът Гюл каза, че желаят проблемът с арменската окупация на Нагорни Карабах да бъде разрешен по пътя на преговорите, като подчерта, че разрешаването на този проблем ще спомогне за налагането на мир и стабилност в Кавказкия регион.
В словото си президентът Абдуллах Гюл отправи и към арменската диаспора посланието да не възпрепятстват усилията за разрешаване на проблемите в региона.
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев също акцентува в словото, което произнесе на срещата на високо равнище, на значението, което отдават на разрешаването на Нагорно Карабахския проблем. Той подчерта, че този проблем може да бъде разрешен само в рамките на принципа за съхраняване на териториалната цялост на Азербайджан и отбеляза, че е невъзможно да се установи сътрудничество с Армения, докато азербайджански територии са под арменска окупация.
С подписаното от лидерите споразумение, бяха поставени основите за основаване на Cъвет на външните министри на турско говорещите страни и за откриването в Истанбул на генерален секретариат на организацията.
На срещата на високо равнище бе възприето и предложението на президента Гюл за организиране на Олимпийски игри на турския свят.
Срещата на високо равнище на турско-говорещите страни приключи със заснимането на семейна снимка.
-
Преглед на турския печат 04.10.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 4 октомври 2009 година.

Posted 04.10.2009 10:30:22 UTC

Updated 04.10.2009 10:30:22 UTC

Bестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Час по-скоро трябва да бъде прекратена окупацията на Нагорни Карабах” съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл в речта си на 9тата среща на високо равнище на държавните лидери на турско говорещите страните е акцентувал, че арменската окупация на Нагорни Карабах трябва да бъде прекратена във възможно най-кратък срок. В новината се отбелязва, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев на свой ред е казал, че инициативите за намиране на разрешение на въпроса с Нагорни Карабах са навлезли в последния си етап.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „В съседна Гърция се провеждат избори” съобщава, че се очаква партията ПАСОК да получи между 4 и 7 % повече от гласове на партията Нова демокрация. В новината пише, че тъй като неориентираните гласоподаватели може да гласуват за левите и националистическите партии е голяма вероятността от сформирането на коалиционно правителство.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Саркисян излезе на обиколка за убеждаване на арменската диаспора” съобщава, че държавният глава на Армения Серж Серкисян е започнал от Европа обикобката си за убеждаване на арменската диаспора относно плана за нормализирането на отношенията с Турция. Вестникът пише, че Саркисян преди обиколката е посетил арменския мемориал в Париж. Вестникът предава, че френската полиция е оказала намеса на френските арменци протестиращи политиката за нормализиране на отношенията с Турция.

Вестник Заман отбелязва, че прочутият икономист Нуриел Рубини, който успешно предсказа дълбоката криза, в която изпадна световната икономика е казал, че се забелязва подобрение в доверието на хората и че в края на тунела вече се вижда светлина. Рубини обаче е направил следното предупреждение: „Ако политиците не предприемат в правилния момент правилните стъпки съществува голям риск от ново изостряне на кризата”.

Вестник Йени Шафак предава, че председателят на Световната банка Доминик Щраус Кан на конференцията на тема „На къде отива глобалната финансова система?” организирано от Централната банка на Турция в двореца Чъраган в Истанбул е казал, че все още е много рано за да се отстоява, че е настъпил края на световната криза и че изхода от кризата е възможен единственно с глобално движение.
-
Новини 04.10.2009 Hовини 1400
-
Емисии 04.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2