Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 5 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 05.10.2009 г. !

Планира се повишаване на квотите...

Група страни сред които е и Турция искат повишаване на квотите им в Международния Валутен Фонд...

Posted 05.10.2009 10:23:57 UTC

Updated 05.10.2009 10:23:57 UTC

Заседанието в Истанбул на Световната Банка и Международния Валутен Фонд продължава да оставя отпечатък в дневния ред на света.
Група страни сред които е и Турция искат повишаване на квотите им в Международния Валутен Фонд в съответствие с големината на икономиките им.
Директорът на фонда Доминик Щраус Кан отправи сигналите, че преговорите по въпроса за повишаване на квотите, определящи правото на глас на отделните страни в механизмите за приемане на решения на фонда, продължават.
Кан каза, че квотите ще бъдат повишени в полза на група развиващи се страни между които и Турция.
-
Предприемат се нови инициативи по Нагорно-Карабахския проблем...

Съпредседателите на Минската група към Организацията за Сигурност и Сътрудничество в Европа са в столицата на Азербайджан Баку...

Posted 05.10.2009 10:18:19 UTC

Updated 05.10.2009 10:18:19 UTC

Съпредседателите на Минската група към Организацията за Сигурност и Сътрудничество в Европа са в столицата на Азербайджан Баку за контакти във връзка с проблема с Нагорни Карабах.
Съпредседателите преминаха в Азербайджан след контакти в Армения и Нагорни Карабах.
Съпредседателят Бернар Фази каза, че в Армения са осъществили конструктивни контакти и отбеляза, че след днешните срещи с президента на Азербайджан Илхам Алиев и азербайджанския външен министър Елмар Мемедяров ще направят съвместно изявление.
Съобщено бе, че совалковата дипломация водена от Минската група е в качеството на подготовка за срещата на президентите на Азербайджан и Армения, която ще се състои преди срещата на високо равнище на Общността на Независимите Държави насрочена за 10ти октомври в столицата на Молдова Кишинев.
-
Съвместни учения със Сирия...

Усилията на Турция за разрешаване на проблемите със съседните страни дават положителни резултати...

Posted 05.10.2009 10:26:06 UTC

Updated 05.10.2009 10:35:22 UTC

Усилията на Турция за разрешаване на проблемите със съседните страни дават положителни резултати.
Турските въоръжени сили, които по-рано проведоха с Гърция съвместни маневри за търсене и спасяване, сега провеждат в Анкара подобни маневри със Сирия.
Целта на маневрите е разгръщане на сътрудничество между отрядите за търсене и спасяване на двете страни и предаване на придобития опит.
В маневрите участват по два отряда за търсене и спасяване от Турция и Сирия.
Маневрите ще приключат в петък.
-
Турция и Армения подписват в събота протоколите...

Турция предприема решителни и волеви стъпки за установяването на мир и стабилитет в региона си...

Posted 05.10.2009 09:55:43 UTC

Updated 05.10.2009 09:55:43 UTC

Турция предприема решителни и волеви стъпки за установяването на мир и стабилитет в региона си.
В събота министрите на външните работи на Турция и Армения ще подпишат протоколите над които по-рано бе постигната съгласуваност.
Подписаните протоколи ще бъдат внесени за одобрение във ВНСТ.
Придобивките за Армения ще бъдат следните-ще се отворят границите, ще бъдат установени дипломатически отношения, ще се открият транспортните канали, Турция ще отмени ембаргото, което налага на членството на Армения в различни международни организации и институции и се установява енергийно сътрудничество.
Същевременно с протоколите Армения приема да признае границата с Турция, да бъде учредена комисия за изследване на твърденията за събитията от 1915та година, в която ще могат да членуват и представители от трети страни, и гарантира, че няма да лобира срещу Туpция в различни международни организации поставяйки на преден план твърденията за събитията от 1915та година.
Междувременно, министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу даде гаранциите, че Република Турция няма да предприеме нито една стъпка, която ще бъде в разрез с националните интереси на Азербайджан.
-
Преглед на турския печат 05.10.2009

Обзор на новините по страницете на някои от турските вестници отпечатани на 5ти октомври 2009та година.

Posted 05.10.2009 06:26:35 UTC

Updated 05.10.2009 06:28:01 UTC

Заседанията в Истанбул на Международния Валутен Фонд и на Световната Банка са сред основните теми на днешната турска преса. Вестник Хабер Тюрк в новината озаглавена "Вие сте търговски мост и ще постигнете бърз икономически ръст", отбелязва, че професор Нуриел Рубини, назоваван и "Предсказателят на Кризата", е заявил след пристигането си в Истанбул, че Туpция ще бъде една от първите страни, които ще се възстановят след икономическата криза и е подчертал, че ако продължи прилагането на силна икономическа политика, Турция ще стане търговски мост и това ще спомогне за бързия й икономически ръст.
Вестник Сабах съобщава, че директорът на Федералната служба за застраховане на влоговете Шела Блейър е казала, че са започнали да прилагат в банките в САЩ методите и системата, които са били приложени в Турция по време на икономическата криза през 2001ва година и сочи, че Блейър и председателят на турското учреждение за застраховане на влоговете Ахмед Ертюрк са се срещнали в САЩ и са обменили опита придобит по време на икономическата криза от 2001ва година.
В новина също на икономическа тема под заглавието "Премиерът на Катар определи място, Турският панаир се превръща в търговски център" вестник Заман пише, че откритият в столицата на Катар Доха панаир на турските стоки е предизвикал огромен интерес и премиерът на тази страна Ел Тани е наредил в столицата да се открие Турски Търговски Център. Вестникът пише, че е било определено мястото, където ще се издигне този център и подчертава, че тук в течение на цялата година ще се представят продуктите на турската индустрия.
Вестник Хабер Тюрк е засегнал в новината озаглавена "Гърция свърна Наляво", предсрочните общи парламентарни избори, които се проведоха в края на изтеклата седмица в Гърция и сочи, че водената от Йорго Папандреу партия Пасок е постигнала изборна победа.
Вестник Стар в новината под заглавието "Дори и членството ви даде принос за ЕС" пише, че посланикът на Италия Карло Марсили е казал, че кандидатурата на Турция за членство в ЕС е дала голям принос за ЕС и че стъпките за демократизация и процеса за нормализиране на отношенията с Армения са получили голяма подкрепа от съюза.
"Депутатът без виза бе свален от самолета за Лондон". В новината с това заглавие вестник Ватан съобщава, че депутатът от Кахраманмараш Дурду Йозболат е бил свален на летище Ататюрк от самолета за Лондон тъй като не са получили входни визи.
Вестник Миллийет в новината озаглавена "Фатих Акън получи награда и в Хамбург" съобщава, че прочутият режисьор от турски произход е бил награден на 17тия международен филмов фестивал в Хамбург с наградата "Арт Синема" за филма му "Сул Кичън".
Последната новина за днес е от вестник Джумхурийет. В новината пише, че утре в прочутата аукционна къща Кристис в Лондон ще се проведе търг за продажбата на Османска географска карта датираща от периода, когато Средиземно Море е било превърнато в турско езеро. В новината пише, че наддаването ще започне с цена от 1 милион турски лири.

Желаем ви приятен ден.
-
Новини 05.10.2009 Новини 1400
-
Емисии 05.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2