Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 7 юли 2009 г.

Искаме в България да бъдем уважавани хора, затова гласуваме, а не да ни замерят и да се отнасят с нас като към второ качество хора !

Реваншът на изселниците !

Комшиите гласували роднините им у нас да са добре !

Истанбул
Нахиде Дениз
специално за "Стандарт"

В истанбулския квартал Авджълар, почти половината населен от хора с български корени, на 5 юли - изборния ден, бяха разкрити 7 секции от общо 36-те в турския мегаполис. Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци в Авджълар буквално беше мобилизирало всички свои хора. Осигурен бе транспорт, упътваха хората, раздаваше се вода. Над 60 полицаи, включително и моторизирани, охраняваха секциите в квартала, където на разположение имаше и линейка. Лично кметът на община Авджълар Мустафа Деирменджи, чието потекло също е от България, по обедните часове дойде, за да се информира как върви гласуването.
За какво гласуваха тези хора, какво ги свърза с България?
Емин Осман, изселник от Разград, разказа, че досега гласувал на всички избори, защото в България има възрастни родители и иска те да живеят спокойно. Той смята, че българските управници трябва да се съобразяват и с тях. "На нас тук нищо не ни трябва, за нас е важно те да са добре в България. Затова и гласувахме."
Силно впечатление правеше и участието на много млади хора в квартала. Както и на български турци с временно жителство, които на предишни избори отиваха да гласуват в България. "Искаме в България да бъдем уважавани хора, затова гласуваме, а не да ни замерят и да се отнасят с нас като към второ качество хора", каза Фехим Кая, който от 3 години живее в Турция.
И още едно мнение: "Антидоганизацията, която се вихри в България, и крайният национализъм на някои български политически партии насочиха хората тук към избирателните секции. Понеже те не предлагат алтернатива, дори не споменават българските турци в програмите си, хората гласуват масово за ДПС", казва Гюлтекин Караман, известен като един от опонентите на Ахмед Доган. За много хора изборният ден бе реванш, който българските изселници в Турция дадоха на политическите партии в България заради недопускането им да гласуват на изборите за Европарламент, а също и като пример за организация и активност на неформалните граждански сдружения.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2