Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 7 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-07.07.2009 г.

Патриарх Кирил разговаря с премиера Ердоган...

Патриархът на руската православна църква Кирил осъществи вчера контакти в Анкара...

Posted 07.07.2009 09:47:06 UTC

Updated 07.07.2009 09:47:06 UTC

Патриархът на руската православна църква Кирил осъществи вчера контакти в Анкара. Патриарх Кирил разговаря с премиера Ердоган. На срещата той отбеляза, че руската общественост е била респектирана от реакцията на Ердоган в Давос. Патриарх Кирил акцентува на близките съседски отношения между Туpция и Русия и поиска да бъде посрещната нуждата от църкви на руските граждани, пристигащи като туристи или настанили се на местожителство в Турция.
Премиерът Ердоган отговори положително на това искане на патриарх Кирил.
След разговора с премиера Ердоган патриарх Кирил се срещна с директора на Дирекцията по Вероизповеданията Али Бардакоглу. След разговора двамата религиозни лидери отправиха послания за диалог и толерантност и призоваха религиозните лидери в света да прояват чувствителност по въпросите изправени пред световната общественост.

-

Съкращение на ядрения арсенал

Русия и САЩ взеха решение в рамките на 7 години да съкратят на 1500 броят на ядрените бойни глави, които притежават.

Posted 07.07.2009 12:04:18 UTC

Updated 07.07.2009 12:04:18 UTC

Русия и САЩ взеха решение в рамките на 7 години да съкратят на 1500 броят на ядрените бойни глави, които притежават.

Руският държавен глава Димитрий Медведев и президента на САЩ Барак Обама, които вчера проведоха среща в Кремъл се споразумяха по 8 въпроса.

На срещата двамата лидери подписаха рамково споразумение предвиждащо в рамките на 7 години да намалят на 1500 броя на ядрените бойни глави, които притежават.

Рамковото споразумение съставлява основата на нов договор, който ще замени договора „СТАРТ”, който изтича през декември тази година. Руската страна направи жест на САЩ воюващи срещу талибаните в Афганистан.

Според това американските самолети транспортиращи оръжие и персонал за Афганистан ще може да ползват руското въздушно пространство по 4 500 пъти годишно.

Москва на свой ред не съумя да разубеди Вашингтон от разполагането на противоракетен щит в Източна Европа.

-
Договорът ще се подпише в Анкара...

Договорът за реализацията на газопровода Набукко ще бъде подписан на 13ти юли в Анкара...

Posted 07.07.2009 09:50:00 UTC

Updated 07.07.2009 09:50:00 UTC

Договорът за реализацията на газопровода Набукко ще бъде подписан на 13ти юли в Анкара.
В изявлението на министерството на външните работи на Турция се съобщава, че междуправителственият договор за реализацията на проекта Набукко, който е с голямо значение за енергийната сигурност на Турция и Европа ще бъде подписан със специална церемония която ще се организира на 13ти юли в Анкара.
В проекта участват фирми от Турция, България, Румъния, Унгария, Австрия и Германия.
-
Топтан е на визита в Косово...

Председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан е на посещение в Косово...

Posted 07.07.2009 09:43:56 UTC

Updated 07.07.2009 09:55:01 UTC

Председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан подчерта, че приоритетната цел на външната политика на Турция е съхраняването на мира и стабилността на Балканския полуостров, с който регион Турция има многовековни исторически, културни и обществени отношения.
Топтан започна контактите си в Косово със среща с председателя на косовския парламент Якуп Краснич. След преговорите между делегациите на двете страни Топтан каза, че делото заведено от Сърбия в Международни Съд за анулиране на признаването на независимостта на Косово, няма обвързващо значение.
Якуп Крпаснич от своя страна каза, че отношенията между Турция и Косово трябва да станат за пример за другите регионални страни.
По-късно Кьоксал Топтан разговаря с президента на Косово Фатмир Сейдиу и отбеляза, че трябва да се избягват всякакви стъпки за нарушаването на стабилитета и мира в Косово.
Сейдиу акцентува на подкрепата, която Турция е оказала на Косово във всеки етап на признаването на независимостта й.
Председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан разговаря и с премиера на Косово Хашим Тачи и произнесе слово пред депутатите в косовския парламент.
Топтан подчерта, че трагичните събития изживели се на Балканите през последните 20 години са показали необходимостта от установяването на благоденствие и мир на Балканите и подчерта, че териториалната цялост и стабилитетът на Косово са въпроси на които световната общественост трябва да отдаде специално внимание в рамките на усилията за запазване на мира на стария континент и каза, че мирът и спокойствието в Косово представляват ключът за запазване на мира на Балканите и в Европа.
-
Вълненията в Урумчи продължават...

Вълненията и демонстрациите в автономната област Синджан-Уйгур в Китай продължават да се разрастват...

Posted 07.07.2009 09:35:44 UTC

Updated 07.07.2009 09:35:44 UTC

Вълненията и демонстрациите в автономната област Синджан-Уйгур в Китай продължават да се разрастват.
След свада между китайци и уйгурски турци в една фабрика за играчки, уйгурските турци искащи, да бъде започнато следствие организираха вчера протестни демонстрации по време на които китайската полиция откри огън срещу демонстрантите.
Улиците на град Урумчи се превърнаха в бойно поле. Броят на убитите нарастна на 156 души. Съобщава се за над хиляда ранени.
След демонстрациите на уйгурските турци, този път демонстрации организираха и китайците. Нападнати бяха работни места и магазини принадлежащи на уйгурски турци. Има случаи на мародерства. Полицията атакува демонстрантите със сълзотворен газ.
Отбелязва се, че причината за вълненията е несправедливото отношение на китайското правителство към уйгурските турци и икономическата и политическа сегрегация, на която са подложени уйгурските турци от страна на китайските власти.
Китайското правителство обвини като отговорна за събитията бизнесменката от уйгурски произход Рабиа Кадир, която живее в изгнание в чужбина.
На организирана във Вашингтон пресконференция Рабиа Кадир отхвърли обвиненията на китайската администрация.
-
Преглед на турския печат 07.07.2009

Преглед на новините по страниците на турските вестници от 7ми юли 2009та година...

Posted 07.07.2009 06:57:46 UTC

Updated 07.07.2009 06:57:46 UTC

Главна тема по страниците на днешната турска преса са кървавите събития в град Урумчи в автономната област Синджан-Уйгур в Китай.
Вестник Сабах пише, че протестните демонстрации на уйгурските турци, започнали в град Урумчи, са се разпространили и в град Кашгар и отбелязва, че според официалните източници, в резултат на огъня открит от китайската полиция, вчера в град Урумчи са били убити 156 души и са били ранени над 820 души. Вестникът съобщава, че министерството на външните работи на Турция е направило изявление, в което е подчертало, че очакват отговорните за кървавите събития да бъдат заловени в кратък срок.
Вестник Заман съобщава, че според китайската информационна агенция Синхуа положението в района е било поставено под контрол.
В новината озаглавена "Пълна подкрепа и от Испания", вестник Ватан отбелязва, че и премиерът на Испания, която ще поеме в началото на 2010та година мандатното председателство на ЕС, Хосе Луис Сапатеро, е последвал британския външен министър Дейвид Милибанд, който бе изразил пълната си подкрепа за членството на Турция в ЕС, и е казал, че дава открита подкрепа на приемането на Турция за член на съюза.
Посещението на руския православен патриарх Кирил в Анкара е една от основните теми на вестник Стар. Вестникът предава, че патриархът е казал на премиера Ердоган, че са били впечатлени от реакцията на премиера в Давос и че и руските граждани са го аплодирали.
Същият вестник в новината под заглавието "Историческа стъпка в Кремъл" съобщава, че вчера е започнало посещението на президента на САЩ барак Обама в Русия и че руският президент Медведев и Обама са подписали в Кремълския дворец договор за намаляване на ядреното въоръжение.
Вестник Джумхурийет отбелязва, че поставената в приложение в Турция през октомври 2003та година система за Индивидуално пенсиониране, въпреки глобалната икономическа криза, е единствената система сред страните членки на Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие даваща най-високи приходи.
Вестник Йени Шафак се е спрял в културната си страница на концерта изнесен от Карлос Сантана в Истанбул. В новината пише, че легендарното имена на латиноамериканския рок Сантана е бил бурно аплодиран на концерта, който изнесе в квартал Куручешме в Истанбул, и се предават думите на Сантана, че е бил много впечатлен от Истанбул.
Вестник Хюррийет пише, че Карлос Сантана е окачествил Истанбул като "Най-ценния кристал на света в който в мир съжителстват мюсюлмани, християни и евреи" и е казал, че го оприличава на родния си град Сан Франсиско. Желаем ви приятен ден.
-
VOT Слушай новини на Български




07.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




07.07.2009
-
"Заман": Съдбата на язовир Илису на р.Тигър е неясна
07 юли 2009 | 14:58 | Агенция "Фокус"
София. Проектът за изграждане на язовир Илису на река Тигър е под въпрос, пише турският вестник "Заман". Три западни застрахователни компании се оттеглиха днес от проекта за изграждане на съоръжението на река Тигър. Причината е, че Турция не успя да изпълни изискванията на Световната банка в областта на опазване на околната среда и историческото наследство.
По проект язовирът трябва да осигурява 3,8 милиарда киловатчаса електроенергия годишно и да намали зависимостта на Турция от внос на енергия. Изграждането на язовира обаче ще погълне над 80 села и махали.

Премиерът на Русия Владимир Путин пристига в Турция в началото на август
07 юли 2009 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Премиерът на Русия Владимир Путин пристига в Турция в началото на август, пише турският вестник „Хюриет”. Това стана ясно на срещата на руския патриарх Кирил с премиера Реджеп Тайип Ердоган. Той е изразил надежда, че визитата му ще премине в много сърдечна обстановка и разговорите му с Ердоган и турските представители ще преминат в позитивен тон.

„Хюриет”: Гости на най-високо равнище ще присъстват на подписването на споразумението за „Набуко”
07 юли 2009 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Русия, която не гледа положително на проекта за газопровода „Набуко”, също е поканена да присъства на подписването на междуправителственото споразумение на 13 юли в Анкара, пише турският вестник „Хюриет”. На церемонията ще присъстват представителят на Барак Обама за еврайзиските енергийни източници Ричард Морнингстар, помощник-държавният секретар Мат Брайза. Турският премиер Ердоган е отправил покана към България, Румъния, Унгария и Австрия за представителство на най-високо ниво. Засега е получено потвърждение от унгарския премиер Ференц Дюрчани.
На подписването ще присъства еврокомисарят по енергийните въпроси Андрис Пибалгс.

Абдуллах Гюл ще приеме кметове от прокюрдската ПДО в Турция
07 юли 2009 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът Абдуллах Гюл ще приеме утре осем кметове от Партията на демократичното общество в Турция, пише турският вестник „Йени шафак”. Гюл и представителите на прокюрдската партия ще обсъждат възможностите за решения на кюрдския въпрос и проектите в тази насока. ПДО ще изрази и своето оплакване от обстоятелството, че не е получило потвърждение за среща от премиера Ердоган във връзка с искането им за обсъждане на подобни възможности.

В ПКК се разраства вътрешната саморазправа
07 юли 2009 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вътрешната саморазправа в Кюрдската работническа партия /ПКК/ се разраства заедно с ударите, нанасяни на организацията от турските въоръжени сили, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Лидерът на въоръженото крило на организацията Фехман Хюсеин беше свален от поста си по заповед на неговия противник Мурат Карайълан. На мястото му е сложен Софи Нуреттин. Сваленият Фехман Хюсеин обвинява Карайълан в пасивност. Според показания на напуснали членове на организацията, които искат да се възползват от закона за амнистия, в организацията тече сблъсък за лидерство между активистите от Турция и от Сирия. В доклад на Карайълан, изпратен до лагери на организацията в Северен Ирак, се посочва, че в Европа има празнина на „авторитет”, защото избраният екип не успява да наложи позициите си и между привържениците върви лична разплата за финансови средства. От друга страна е голям напливът от членове на ПКК, които искат да се прехвърлят в Европа.
Също по думите на избягалите от лагерите терористи предизвиква недоволство обстоятелството, че някои кюрдски политици се опитват да извличат дивиденти от проливането на кръв сред младите кюрди.

Германия, Швейцария и Австрия се оттеглиха от турския проект за ВЕЦ на река Тигър
07 юли 2009 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия, Австрия и Швейцария отмениха финансирането си за предизвикалия противоречия проект за бараж и ВЕЦ на река Тигър в Югоизточна Турция, поради опасения, че проектът може да има отрицателно влияние върху околната среда, предаде ДПА.
В съвместно изявление на трите европейски държави се казва, че решението е взето след като Турция не е успяла да изпълни изискванията съгласно екологичните стандарти за проекта на стойност 1,2 млрд. евро.
Срокът за покриване на критериите изтече вчера.
Язовирът с ВЕЦ трябва да бъде разположен на територия от повече от 300 кв.км. Той ще наводни Хасакейф – град с археологически останки от голямо научно значение и ще доведе до принудителното изселване на над 10 000 души.
Ирак отправя многократни апели за прекратяване на проекта, който застрашава напоителния дебит на Тигър и ще доведе до невъзможност за напояване на реколтите в страната и ще доведе до екологична катастрофа, водейки до засушаване на в момента плодородни райони и увеличаване на количеството на силни пясъчни бури в арабската страна.

Агенция "Фокус" припомня":

На 5 юли Ирак призова европейските страни, подкрепящи и финансиращи проекта за изграждане на язовир и ВЕЦ в Турция, да оттеглят подкрепата си, тъй като строежа ще влоши още повече недостига на вода.
Миналата седмица Турция оповести намерението си да поднови работа по проекта за изграждане на язовир на река Тигър на стойност 1,2 млрд. евро, като по този начин достъпа на вода от реката към Ирак ще бъде силно ограничен.
В същия ден стотици иракчани потърсиха медицинска помощ след една от най-лошите пясъчни бури.
Продължилата седмица пясъчна буря принуди американския вицепрезидент Джо Байдън да отмени плановете си да посети Иракски Кюрдистан и попречи на графика на срещите на политиците в Багдад.
Редица полети от столицата бяха отменени и отложени.
Много магазини останаха затворени , а малкото хора по пустите улици носеха маски и шалове.
Спешните отделения на болниците бяха препълнени с хора с респираторни проблеми.
Ирак страда отдавна от задушаващите, ослепителни пясъчни бури, но в последните няколко години сушата влошава нещата допълнително. Намалелият дебит на някога пълноводните Тигър и Ефрат, който е снишаван допълнително от язовирите по горното течение на реките в страни като Турция, прави нещата още по-лоши, коментираха иракските медии.

Си Ен Ен Тюрк: Стана окончателно ясно разпределението на мандатите в българския парламент
07 юли 2009 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Станаха известни окончателните данни от парламентарните избори в България, произведени в неделя, както и разпределението на депутатските кресла, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според окончателните данни 6 политически партии влизат в парламента, прескачайки 4-процентната бариера, но нито една партия не получава абсолютно мнозинство за съставяне на самостоятелен кабинет. Избирателната активност е 60,2 %. Партията на софийския кмет Бойко Борисов печели 39,71 % и получава 116 депутатски места. БСП със 17,7 % получава 40, а ДПС с 14,46 % - 38 места.
Партия АТАКА, издигаща крайно националистически и расистки лозунги, е подкрепена от 9,36 % и получава 21 места. 15 отиват при Синята коалиция, а партията „Ред, законност и справедливост” ще има 10 депутати.
Политическите наблюдатели и анализатори се обединяват около позицията, че ГЕРБ и Синята коалиция ще сформират правителство.

„Сабах”: В България започва периодът на „противника на турците” Борисов
07 юли 2009 | 12:18 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Партията ГЕРБ на кмета на София Бойко Борисов, който заяви в телевизионно предаване „Който се чувства турчин, да си ходи в Турция”, е първа по неофициални данни на парламентарните избори в България, пише турският вестник „Сабах”. Докато ГЕРБ получава 39,6 %, Сергей Станишев, лидер на Българската социалистическа партия, остана втора с подкрепа 17,7. Движението за права и свободи е трета сила с 14,48 % и ще има 36 депутати. Лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви, че не е оптимист за дейността на следващото правителство, но все пак изрази надежда за успех на следващите управляващи.

„Ватан”: Нов капан за турските гурбетчии, минаващи през България
07 юли 2009 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Турските граждани, които живеят и работят в Германия, се сблъскват с нов капан при преминаването си през България, пише турският вестник „Ватан”. Въпреки че българските власти отрекоха, че се иска задължително медицинско удостоверение при влизане в страната, че лицето не е носител на вируса на свински грип, турските емигранти в Германия не могат да тръгнат на път без такъв документ. Те показват този документ на българските гранични полицаи. Според германското радио „Дойче веле” оплакванията на турските граждани за създавани трудности при преминаване заради такъв документ бяха направени и в българското посолство в Берлин. Според информацията българските гранични полицаи искат между 20 и 50 евро от семействата за преминаване през България, а онези, които отказват да платят, биват връщани в Германия. Българските гранични власти отричат да има подобно нещо. Комисар Захарин Пенов, който е служител на българско-сръбската граница, посочва, че подобни твърдения са шокирали и тях и те са предприели проверки във всички гранични структури за засичане на такива случаи. Той допълни, че досега няма информация за такива, а по-скоро става въпрос за един слух, който се разраства много бързо и създава паника.
Българското външно министерство също изрази безпокойство от появилите се твърдения, както и от това, че има такива случаи, но не с истински гранични полицаи. Говорителят на министерството Драговест Горанов каза, че зад тях стоят фалшиви „полицаи” с полицейски униформи и единствената им цел е да вземат рушвет. По думите му това е престъпление.
Информация за същия проблем дава и телевизионният канал Ен Ти Ви.

Турски печат: Истанбулски мир в православния свят
07 юли 2009 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Посещението на руския патриарх Кирил в Турция привлича вниманието на турските вестници днес. В публикация, озаглавена „Истанбулски мир в православния свят”, вестник „Милиет” пише, че след столетия противопоставяне между Вселенската патриаршия и Руската църква за върховенство двамата патриарси са се срещнали в Истанбул. На церемония по възстановяване на църква в руското консулство в Истанбул те отправиха послание за единство. В словото си патриарх Вартоломей изтъкна, че Истанбул е координационният център на православния свят.
Вестник „Хюриет” цитира думите на патриарх Кирил във връзка с възобновяването на дейността на православната духовна школа на остров Хейбелиада /Халки/. „До нас достигна информация, че ще стане възможно откриването на православната духовна школа и сме много доволни от това”, заявява руският патриарх. На среща вчера Кирил и директорът по въпросите на вероизповеданията в Турция проф. Али Бардакоглу изтъкват правото на религиозна свобода на гражданите в Русия и Турция и взаимното зачитане между представителите на отделните вероизповедания.
Вестник „Сабах” цитира патриарх Кирил, който посочва, че храни големи надежди след разговора с проф. Бардакоглу да бъдат направени стъпки в посока към отваряне на школата за православни духовни лица.
Вестник „Заман” обръща внимание на изминалите избори в България и промяна на позицията й към членството на Турция в ЕС при новия кабинет.

„Заман”: И българите минаха в позиция да използват ЕС срещу Турция
07 юли 2009 | 10:05 | Агенция "Фокус"
София/Брюксел. След победата на десните партии в Европа в изборите за Европейски парламент, и на изминалите парламентарни избори в България спечели дясната и крайнодясната коалиция, която се противопоставя на Турция, пише турският вестник „Заман”. Така Европа „се плъзна” още малко надясно след изборите в България. Партиите от център-дясното пространство и крайнодесните националистически партии се обединяват в позицията срещу членството на Турция в ЕС и атакуват турското малцинство. Тези партии обявиха, че са подали жалба срещу Анкара за намеса на Турция в изборите в България. Правителството, което ще бъде сформирано от десните и крайно десните партии, ще смени посоката по въпроса за членството на Турция в ЕС и ще мине на фронта Саркози-Меркел. Яне Янев, който е лидер на партията „Ред, законност и справедливост”, която по време на предизборната кампания направи своя мишена политика от турски произход Ахмед Доган и членството на Турция в ЕС, заяви, че са информирали висшите европейски бюрократи за намеса на Турция във вътрешните работи на България. Представители на шведското председателство обаче заявиха, че до тях няма достигнал подаден официално сигнал в тази насока.
Бойко Борисов, който е вероятният кандидат за премиер, плаши с изявленията си и българските турци, и Анкара. Известен с близостта си с президента Никола Саркози, Бойко Борисов, който е охранявал Тодор Живков, заяви през октомври 2008 година по предаване по телевизия Би Ти Ви, че извършеният от Тодор Живков процес на насилствена смяна на имената и асимилация е правилен в същността си, но е извършен чрез погрешни методи.
Бойко Борисов, както и партиите АТАКА, „Ред, законност и справедливост”, смятат, че противопоставянето на влизането на Турция в ЕС е правилно. „Надявам се Турция да не може да изпълни критериите си за членство в следващите 20-30 години”, посочва в тази връзка Борисов.

„Ватан”: Турският премиер Ердоган прие руския патриарх Кирил
07 юли 2009 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се срещна с руския патриарх Кирил, пише турският вестник „Ватан”. Според информация от пресцентъра на министър-председателя патриарх Кирил и Ердоган са изтъкнали, че духовните връзки между Русия и Турция са много добри. Руският патриарх е изказал горещата си подкрепа за съвместната инициатива на Турция и Испания за съюз на цивилизациите и е предложил проблемите в света да се обсъждат и от комитет от духовни лидери от целия свят под патронажа на ООН. От своя страна Ердоган е изтъкнал, че са готови да окажат всяческа помощ на руските туристи, които идват в Анталия. Той е посочил, че в Турция има 315 църкви, които обслужват духовните потребности на 73 000 християни. 161 от църквите са в Истанбул, 69 в Мардин, 14 в Измир, 14 в Хатай. Патриарх Кирил е предложил да бъде изградена църква в Анталия за нуждите на идващите там руски граждани.

„Ватан”: Новият „Живков” дойде на власт
07 юли 2009 | 08:33 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Парламентарните избори в България не дадоха добри резултати за отношенията с турското малцинство в страната и с Турция, пише турският вестник „Ватан”. Партията ГЕРБ на опозиционния лидер и кмет на София Бойко Борисов, който стана известен с изказванията си срещу Турция и турците, печели с явна преднина. ГЕРБ получи 39 % от гласовете и така стана първа партия в страната. Лидерът на социалистите Сергей Станишев, който управлява страната 4 години в коалиция с Движението за права и свободи, което беше създадено от представители на турското малцинство, претърпя крах на надеждите. Станишев получи 18 % от гласовете на българските граждани, макар че успя да вкара страната си в ЕС. Той обаче беше остро критикуван за това, че не взема достатъчно ефикасни мерки срещу корупцията и злоупотребите. ДПС под лидерството на Ахмет Доган успя да отбележи нарастване на подкрепата и да получи 13,5 %.
Партия АТАКА, която изгради кампанията си изцяло върху противопоставяне на турците в страната и Турция, и която атакува с камъни български изселници, отиващи в България да гласуват, спечели 9 % и стана 4-та сила. С тези резултати нито една партия не получава абсолютно мнозинство, което да й осигури самостоятелно управление. Почти категорично изглежда обаче, че Борисов, който спечели 117 депутатски кресла, с подкрепата на една по-малка партия ще успее да състави правителство.
Бойко Борисов, който е охранявал бившия лидер Тодор Живков, известен с кампанията срещу турците през 80-те години, беше заявил: „Всички от българските турци, които живеят в България и които не се усещат българи, да си вземат чантите и да си отидат в Турция, а останалите да приемат във фамилните си имена окончанието „ов” и да станат българи”. Също така преди предизборната кампания Борисов беше заявил, че турците в България готвят покушение срещу него.
От 2005 година Бойко Борисов е кмет на София и има черен пояс по карате, за да изгради коалиция, ще стане премиер отвън, тъй като не се кандидатира за депутат.
Гласуването на българските изселници в Турция е преминало в спокойна обстановка. Според информация на консулството в Истанбул в Турция са гласували 86 хиляди души в 123 секции. Според посланика Бранимир Младенов, който посети избирателни секции в Анкара, Истанбул и Бурса, гласуването е преминало нормално.

Истанбул е домакин на среща на Съвета за сътрудничество на Персийския залив
07 юли 2009 | 05:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул е домакин на среща на външните министри на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив, съобщават медиите. Присъстват министрите на външните работи на Турция, Бахрейн, ОАЕ, Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, Оман и делегати от Главния секретариат на организацията.
Срещата ще приключи на 8 юли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2