Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 19 януари 2010 г.

Turkiye haberler - 19.01.2010 !

Отношенията между Турция и Иран са отлични, каза иранският министър на отбраната
19 януари 2010 | 14:27 | Агенция "Фокус"
техеран/Анкара. Иранският министър на отбраната Ахмад Вахиди каза днес, че Турция и Иран имат отлични отношения, предаде Анадолската агенция. Решението на Анкара да не включва Израел в неотдавнашни военни учения по думите на иранския министър е било "достойно и положително развитие”. Вахиди говори пред журналисти в Техеран в рамките на международна конференция.
По повод информации, че САЩ имат проект за разполагане на елементи на противоракетен щит в Турция Вахиди отбеляза, че „този проект е пълен със съмнения и че американските политици не са изразили открито отношение по въпроса”, отбелязва агенцията. Не смятаме, че турските ни приятели биха участвали в проект срещу Иран, каза Вахиди. Спирайки се на борбата с тероризма, иранският министър на отбраната посочи, че продължава сътрудничеството в тази област с много страни. Тероризмът, който е общ проблем на света, трябва да бъде изкоренен, изтъкна министърът на отбраната на Иран.

Имуществото на задържан в Истанбул наркобарон ще бъде конфискувано
19 януари 2010 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Цялото имущество на задържания миналата седмица при операция на турската полиция в Истанбул наркобарон Селим Ъшък, известен с прякора „Лисицата”, ще бъде конфискувано, пише турският вестник „Йени шафак”. При разследването става ясно, че Ъшък е имал фирма за продажба на лицензирано оръжие, която е перяла пари. Прокуратурата ще иска отнемане на имущството на „Лисицата” от 5 луксозни коли, 1 работен хан, 1 вила, 6 апаратмента, 1 бензиностанция, 1 чифлик. Стана ясно също, че той е имал връзка с бившия главен комисар на полицията Ердал Аккурт.

Ще работим Турция вече да не бъде страна на неразкрити престъпления, каза Егемен Багъш в памет на Хрант Динк
19 януари 2010 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър и главен преговарящ на Турция Егемен Багъш в послание по повод третата годишнина от убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк каза, че като правителство ще положат всички усилия Турция вече да не бъде страна на неизвестни и неразкрити престъпления, пише турският вестник „Сабах”. В писменото послание Багъш посочва, че Хрант Динк се е борил цял живот за толерантност, мир, демокрация и издигане на Турция до демократичните стандарти на ЕС.
В тази насока правителството ще продължи борбата срещу незаконните формирования, които кроят различни планове за хаос и ще работи за равни права на всички турски граждани. Ще направи възможно Турция да се превърне в страна, която е богата със своите различия, по-толерантна, по-демократична и многоцветна, за което се е борил и Хрант Динк, посочва Багъш.

„Дюня”: Над 50 % от инвестициите в Турция за 2010 г. ще отидат за транспорта и комуникациите
19 януари 2010 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. 7,8 милиарда турски лири /1 евро = 2,09 турски лири/ ще бъдат инвестирани в транспортния сектор пред тази година в Турция, пише турският вестник „Дюня”. Това число е с 52 % по-голямо от предходната година. Според инвестиционната програма на правителството през 2010 година трябва да бъдат реализирани 373 проекта на стойност 7 744 744 000 лири в транспортния сектор. 4 060 000 000 лири ще бъдат отделени за сферата на образованието, а 3 666 606 000 - за земеделския сектор. С над 50 % се увеличават и инвестициите в комуникациите – от 120 133 000 на 223 500 000 лири. Най-малко ще бъдат инвестициите в здравеопазването. В енергийния сектор ще бъдат инвестирани 3 376 100 000 лири за реализацията на 127 проекта.
Общо за 2 425 инвестиционни проекта през 2010 година в Турция ще бъдат отделени 27 795 290 000 лири, пише вестникът.

„Милиет”: Втора важна визита на израелски представител в Турция
19 януари 2010 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Тел Авив/Анкара. След посещението на министъра на отбраната на Израел Ехуд Барак в Анкара ще бъде осъществена и втора важна визита на израелски представител в Турция, пише турският вестник „Милиет”. Заместник-външният министър на външинте работи на Израел Йоси Гал ще посети днес Турция в рамките на съвещателна среща между външните министерства на двете страни. След възникналата криза в отношенията между двете страни ще бъдат обменени мнения и обсъдени съвместни проекти, пише вестникът.

„Сабах”: Кой е Мехмет Али Агджа според докладите на турската разузнавателна организация МИТ
19 януари 2010 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Истанбул. С излизането на Мехмет Али Агджа от затвора отново придоби актуалност въпросът как той успя да избяга от затвора и кой организира това бягство, стои ли „дълбоката” държава зад убийството на Абди Ипекчи и съществува ли Гладио, пише вестник „Сабах”. Най-близкото име до Мехмет Али Агджа след задържането му за убийството на Абди Ипекчи беше Орал Челик. Според секретен доклад на МИТ от 1997 година за Орал Челик той е играл голяма роля в убийството на Ипекчи, продължил е сътрудничеството си с Агджа докато е бил в затвора и е организирал бягството му от силно охранявания военен затвор Малтепе в Истанбул.
Докладът провокира редица въпроси относно това дали е разкрито наистина убийството на Ипекчи, какво прави Агджа след организираното бягство от затвора и каква е ролята му в атентата срещу папа Йоан Павел Втори.
Преди 3 години самият Орал Челик, който се занимава свободно с търговия в Истанбул и Анкара, заявява, че всички считат Агджа за „георй”, но всъщност той стои зад неговите действия. Челик доставя на Агджа пари, дрехи, фалшиви документи, перука, оръжие и му помага да избяга в Иран, а после в Германия. Като се разровят фактите, изниква въпросът съществува ли Гладио и член ли е Агджа на тази тайна организация. Ключова точка в цялата схема е бягството на Агджа от силно охраняван военен затвор. Ако не беше това бягство, нямаше да стане атентатът срещу папата или пък щеше да гоизвърши лице от друга страна.
В разговора преди 3 години Челик посочва за всички тези събития, че няма неща, които да не се знаят. Той заявява, че е човекът, който е организирал бягството му, той му е дал пари, паспорт, извел го е извън граница. „Влизахме в затвора, клатейки си ръцете, аз изпратих оръжието в затвора, което щеше да се използва при първото бягство. По първоначален план от затвора щяха да избягат 12 души, но после нещата се промениха и един от Партията на националистическото движение /ПНД/ ми каза да отложим бягството, защото има опасност да ги убият”, разказва Челик.

Товарен кораб, плаващ под молдовски флаг, се разцепи при нос Килиос в Истанбул в резултат на ураганен вятър
19 януари 2010 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Товарен кораб, плаващ под молдовски флаг, се е разцепил на две при нос Килиос в Истанбул в резултат на силния ураганен вятър, пише турският вестник „Ватан”. В изявление от Координационния център на Морското съветничество се посочва, че днес в 3 часа празен товарен кораб, пътуващ от украинското пристанище Николаев до турското пристанище Гемлик е заседнал на брега поради силната виелица, но тъй като крайбрежното морско дъно и брегът са били скалисти корабът се е разцепил на две. Iпасителни екипи на дирекцията за крайбрежна сигурност са предприели операция за спасяване на екипажа на борда. Спасени са 21 моряци – 17 от които турци, а четиримата чужденци, пише вестникът.

Координаторът на "Ал Кайда" за Турция е бил задържан при операция в Анкара и Адана
19 януари 2010 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Адана. Координаторът на терористичната мрежа „Ал Кайда” за Турция Ебу Зер е бил задържан при операция в Анкара и Адана, пише турският вестник „Заман”. Полицията, която получила информация, че Ебу Зер е дал заповед за терористична акция, предприела широкомащабна операция, при която били задържани 31 души. Според информацията, до която стигнала полицията, през 90-те години на миналия век Зер е воювал в Чечня и през 2007 година е бил изпратен в Турция, за да събира помощи. Той обаче пропилявал събраните помощи в нощни заведения, заради което бил взет на прицел от чеченска група. След бягства в Узбекистан и Афганистан той влязъл отново в Турция, пише вестникът.

„Милиет”: Италиански политик призова медиите да не превръщат Агджа в звезда
19 януари 2010 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Рим. Председателят на правосъдния съвет на Ватикана кардинал Петер Кдово Турксон заяви, че се дава позволение на освободения вчера Мехмет Али Агджа да посети гроба на покойния папа Йоан Павел Втори, срещу когото той извърши покушение на 13 май 1981 година, пише турският вестник „Милиет”. В същото време председателят на групата на сената на Италианската свободна народна партия Маурицио Гаспари каза, че Агджа не трябва да се превръща в звезда от страна на медиите. „Не трябва човек, който е извършил покушение срещу папа Йоан Павел Втори и който, ако не беше помилван от папата, щеше до края на живота си да е в затвора, да става звезда”, изтъква италианският политик.

„Дюня”: Лекарите в държавните болници в Турция стачкуват днес срещу законопроекта за пълен работен ден
19 януари 2010 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лекарите в държавните болници в Турция стачкуват днес срещу законопроекта за пълен работен ден, който ще се обсъжда днес в парламента, пише турският вестник „Дюня”. В изявление от Съюза на турските лекари посочват, че се иска незабавно оттегляне на законопроекта и че действията им не са насочени по никакъв начин срещу гражданите. Законопроектът предвижда пълен работен ден за работещите в държавните болници и медицински центрове и за преподавателите в медицинските факултети.
Като компенсация за пълния работен ден се предвижда и увеличаване на заплащането на лекарите. Според протестиращите срещу закона лекари обаче това е прилагане на погрешни и лоши здравни политики, които не помагат на пациентите.

Турски печат: Освобождаването на Мехмет Али Агджа - след близо 30 години от затвора в луксозен хотел
19 януари 2010 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Излизането от затвора и първият ден от живота на свобода на извършителя на покушението срещу папа Йоан Павел Втори и убиеца на турския журналист Абди Ипекчи Мехмет Али Агджа е водеща тема в турските вестници днес. Вестник „Милиет” пише, че Турция с яд е наблюдавала „шоуто на излизане от затвора” на Агджа, който заплати за убийството на Ипекчи само с 10 години. ”Взимайки от Военномедицинската академия ГАТА доклад за „антисоциално личностно разстройство в напреднала степен”, Агджа си взе дъх в хотел „Шератон” и вече е сред нас”, коментира вестникът. След като излежава 19 години присъда за покушението срещу папа Йоан Павел Втори в италиански затвор и е помилван от папата по решение на Италия е върнат в Турция за излежаване на 10-годишна присъда за убийството на главния редактор на вестник „Милиет” Абди Ипекчи. След 30 години, прекарани в затвора, вчера към 9,20 часа, придружен от полицейски служители в черна кола Агджа напусна затвора Синджан в Анкара. До затвора чакаше група, в която беше и неговият брат Аднан Агджа, която изрази радостта от освобождаването на терориста от „Сивите вълци” с тъпани и зурни. Агджа пък с ядосани думи протегна юмрук към журналистите от колата.
Вестникът посочва, че тъй като медицинският доклад за състоянието на Агджа от 2006 година, в който той се определя като негоден за военна служба поради антисоциално поведение и личностно разстройство, не е бил приет за действителен от съответните военни органи, Агджа е трябвало отново да мине през медицински преглед. В диспансера за душевно здраве и психически болести е било установено както през 2006 година, че Агджа има „антисоциално личностно разстройство в напреднала степен, придружено с треперене на ръцете и блуждаене на очите”. Въз основа на доклада от медицинския преглед Агджа се освобождава от военна служба, но не се освобождава от наказателно преследване при извършване на престъпление. Изданието отбелязва, че след прегледа Агджа се е отправил към хотел „Шератон” в предварително ангажиран за него минибус, но поради големия интерес от страна на журналистите дълго не е могъл да слезе от колата. След слизането си от минибуса, говорейки на английски език, Агджа е заявил „Аз не съм Бог. Не съм и синът на Бог”. В хотела Агджа се настанява в стая на 23-ия етаж, която обикновено се ползва от посланици, дипломати и министри. Докато семейството на Агджа запазва мълчание, неговите другари и приятели искат той да посети родното си място. Един от неговите близки приятели от детинство и бивш полицай заявява, че не вярва в престъпленията, извършени от Агджа и посочва, че той е бил използван от някои среди в Турция и извън нея. В същото време се появиха твърдения, че Агджа е освободен предсрочно от затвора, както през 2006 година. При излизането адвокатите на Агджа раздадоха текст на английски език, който според твърденията им е написан с неговия ръчен почерк. В него той се определя като последният месия, т.е. като божественото слово в човешка форма и посочва, че свещеният дух не е нищо друго освен сътворен от Бог ангел; заявява, че е настъпил краят на света и целият свят ще изчезне през това столетие. Агджа провъзгласява, че Библията е пълна с грешки и заявява, че ще напише истинската и превъзходна Библия.
Пред журналисти един от адвокатите на Агджа потвърди слуховете, че към Агджа е било отправено предложение от Холивуд да играе в един филм срещу 8 милиона долара, но той още не е взел решение и не е отговорил. Вестникът определя деня на освобождаването на Агджа като „черният ден на правосъдието”.
Вестник „Сабах” в публикация, озаглавена Агджа вече е сред нас”, пише, че след освобождаването си извършителят на покушението срещу папа Йоан Павел Втори и убиец на Абди Ипекчи е получил след над 4-часов преглед медицински доклад, че е негоден за военна служба. Вестникът изброява престъпленията, за които е осъждан Агджа.
Вестник „Заман” в публикация със заглавие „От затвора в луксозен хотел”, представя освобождаването на Агджа и прави ретроспекция на извършените от него престъпления и наложените му наказания. Изданието посочва, че Ватиканът отблизо следи освобождаването на Агджа и е заявил, че ако иска, той може да посети гроба на покойния папа и да се помоли. В същото време група граждани протестираха в район Бейоглу в Истанбул срещу освобождаването на Агджа под лозунга „Внимание, Агджа е сред нас”.
Вестник „Радикал” също подробно отразява и коментира освобождаването на Агджа, посочвайки, че той е излязъл от затвора с прословут син пуловер, с какъвто винаги се появяваше пред журналистите. Изданието коментира, че Ватиканът запазва мълчание по освобождаването на Агджа освен едно изречение, с което му позволява да посети ако иска гроба на покойния папа Йоан Павел Втори.
„Агджа е какъвто си го знаете” е озаглавена публикацията във вестник „Йени шафак”, коментирайки, че е било направено и това „шоу”. Агджа е излязъл от затвора след 29 години и 2 месеца. Бил е посрещнат с тъпани и зурни. Получил е медицински доклад за антисоциално поведение и психическо разстройство. Обявил се е за месия и е заявил, че ще напише истинската Библия и е показал юмрук към армията журналисти от колата, с която е бил отведен след излизането си към военното отделение.

Лекарите в държавните болници в Турция обявяват обща стачка
19 януари 2010 | 00:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският лекарски съюз организира днес обща стачка срещу законопроекта за пълен работен ден на лекарите в държавните болници в Турция, съобщават медии. Проектът ще се обсъжда днес в парламента.
Съюзът разпространи изявление, в което поиска да бъде оттеглено предложението и посочва, че стачката не е насочена срещу болните по никакъв начин.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2