Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 19 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 19.01.2010

Бан Ки Мун поиска да бъде увеличена числеността на силите в Хаити

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун поиска да бъде увеличена числеността на силите на ООН намиращи се на служба в Хаити .

Изпратена 19.01.2010 11:27:01 UTC

Обновена 19.01.2010 11:27:01 UTC

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун поиска да бъде увеличена числеността на силите на ООН намиращи се на служба в Хаити.

Генералният секретар на ООН, който инспектира района на бедствието в Хаити информира Съвета за Сигурност на ООН за положението в областта.

Бан Ки Мун поиска да бъдат изпратени за Хаити още 1500 полицая и 2000 военнослужещи.

Съобщено бе, че мощното земетресение в Хаити е отнело живота на 46 души от мисията намиращи се на служба в столицата Порто Пренс, а около 500 членен персонал е в неизвестност.

От друга страна 13 души от 52 членния турски полицейски контингент ще се завърнат в Турция.

Взето бе решение за ранното евакуиране на полицаиите, чиито мандат изтича в края на месеца поради нарастналите инциденти на насилия в столицата и неспособността за обезпечаването на сигурността в региона.

Турция няма да изпраща нови полицаи на мястото на тези, които ще се завърнат в страната. Съобщено бе, че решението във връзка с 39те полицая, чиито мандат продължава и които ще останат в Хаити ще бъде взето по-късно.
-
Oперации срещу Ел Кайде

В три окръга на Турция бяха организирани операции срещу терористичната организация Ел Кайде.

Изпратена 19.01.2010 11:33:22 UTC

Обновена 19.01.2010 11:33:22 UTC

В три окръга на Турция бяха организирани операции срещу терористичната организация Ел Кайде.

В рамките на операциите в Адана бяха задържани 20 души, в Анкара 12 души, а операцията в Газиантеп продължава.

Първата операция бе започната в Анкара.

В събота бе осъществена операция срещу тайна квартира на терористичната организация в Анкара, в рамките на която бяха задържани 12 души и бяха конфискувани 1 автомат „Калашников”, 1 пистолет, бомба, командвана от мобилен телефон, 5 пълнителя и 2 камуфлажни облекла.

Междувременно сред задържаните се намира и ръководителя на крилото на Ел Кайде в Адана.

След този развой на събитията операцията бе разгърната и бе осъществена операция срещу тайна квартира на Ел Кайде в Адана, по време на която бяха задържани 20 души.

В Газиантеп също бе започната операция. Разследването в Газиантеп продължава.

Според получената информация терористите на Ел Кайде се готвят да организират сензационни нападения в Турция.
-
Армения измисля пречки пред протоколите...

Министерството на външните работи на Турция изрази остри реакции по повод решението на Конституционния Съд на Армения...

Изпратена 19.01.2010 10:38:53 UTC

Обновена 19.01.2010 10:38:53 UTC

Министерството на външните работи на Турция изрази остри реакции по повод решението на Конституционния Съд на Армения. В решението на Конституционния съд на Армения във връзка с протоколите за нормализиране на отношенията между Турция и Армения се подчертава, че протоколите може да влязат в сила само ако бъдат покрити два критерия които са-установяването на дипломатически отношения и отварянето на границата между двете страни. В изявлението на външното министерство по въпроса се отбелязва следното-"Установено бе, че в сответното решение са отбелязани предварителни и налагащи ограничения условия противоречащи на духа и целите на протоколите. Това решение нарушава доводите за воденето на преговори и основните цели посочени в тях. Подобни стъпки са напълно неприемливи за Турция."
В изявлението се сочи, че в съответствие с политиката си на спазване на поетите на международнта арена ангажименти, Турция съхранява обвързността си към основните и неизменни цели посочени в протоколите и очаква подобна позиция на вярност към задълженията и от арменската администрация.
-
Преглед на турския печат 19.01.2010

Кратък обзор на новините по страниците на турските вестници от 19ти януари 2010та година.

Изпратена 19.01.2010 08:11:06 UTC

Обновена 19.01.2010 08:11:06 UTC

Вестник Заман, в новината озаглавена "Енергетиката трябва да бъде платформа за сътрудничество" е засегнал изказването на премиера Eрдоган на световната енергийна среща на високо равнище в столицата на Обединените Арабски Емирства Абу Даби. В изказването си премиерът Ердоган е отбелязъл, че енергийните трасета трябва да носят стабилност, сигурност и благоденствие и че енергетиката трябва да е платформа не за конкуренция, а за сътрудничество. Премиерът Ердоган е подчертал, че днес лидерите в света носят не само отговорността да осигурят енергийни източници на народите си, но също така трябва да положат усилия и за да оставят на идните поколения един по-чист свят. Вестникът съобщава, че в Абу Даби премиерът Ердоган е осъществил и двустранни контакти и е рзговарял с емира на Дубаи Шейх Мухаммед Бин Рашид Ел Мактум. На тази среща Ел Мактум е похвалил турската икономика и външна политика.
Вестник Стар, в новината озаглавена "Непримиримите турци" съобщава, че турският спасителен екип в Хаити, е успял да спаси за два дена пет души изпод развалините на най-големия търговски център на столицата Порт О Пренс, който район е бил напуснат от спасителните екипи от другите страни с довода че под тези руини не може да са останали живи хора. В новината се отбелязва, че хаитяните са назовали членовете на турския екип проявил своята упоритост и сила, с прозвището "Непримиримите турци". Вестникът сочи, че и премиерът Ердоган, по време на участие в предаване на телевзията на Дубаи е отправил призив към света да бъде оказана помощ на Хаити.
Вестник Сабах в новината озаглавена "Азиатска среща на високо равнище в Истанбул" пише, че президентът Абдуллах Гюл ще бъде домакин на 25ти и 26ти януари на две важни заседания. Вестникът пише, че Гюл ще бъде най-напред домакин на тристранната среща на президентите на Турция, Пакистан и Афганистан, след което ще бъде домакин на заседанието на съседните на Афганистан страни. В новината пише, че сред темите, които ще бъдат обсъдени на поредната тристранна среща Турция-Пакистан-Афганистан, ще бъде и въпросът с образованието и че министрите на образованието на двете страни ще пристигнат през предстоящите дни в Анкара за да обсъдят проблемите в образованието. В новината се подчертава, че по време на срещите на високо равнище в Истанбул на масата ще се постави и оказването на помощ в обучаването на армията и силите за сигурност.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2