Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 24 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-24.07.2009 г. !

Новият кабинет на Борисов

Бойко Борисов, който бе упълномощен да сформира новото правителство на България след общите парламентарни избори на 7 юли, представи на президента Георги Първанов списъка с имената на 15те министри.

Posted 24.07.2009 10:31:50 UTC

Updated 24.07.2009 10:31:50 UTC

Бойко Борисов, който бе упълномощен да сформира новото правителство на България след общите парламентарни избори на 7 юли, представи на президента Георги Първанов списъка с имената на 15те министри.

Турският скулптур Вежди Рашидов бе номиниран за министър на културата.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов номинира Румяна Желева за министър на външните работи.

В понеделник кабинетът на Бойко Борисов ще бъде представен за гласуване.

Крайно националистическата партия АТАКА, която притежава 21 депутатски кресла даде обещание за безусловна подкрепа на партията ГЕРБ, която притежава 116 кресла в 240 членния парламент.

Бойко Борисов отбеляза, че не му се нрави да бъде изнудван от малките партии и предпочита да сформира малцинствено правителство.

Очаква се членовете на БСП, която спечели 40 депутаски крисла и ДПС, която спечели 38 депутатски крисла да дадат отрицателен вот на кабинета на Борисов.
-
Кампания за децата с недъзи...

С всеки изминал ден расте подкрепата за кампанията подета под егидата на президента Абдуллах Гюл и съпругата му Хайрюниса Гюл...

Posted 24.07.2009 10:01:21 UTC

Updated 24.07.2009 10:01:21 UTC

С всеки изминал ден расте подкрепата за кампанията подета под егидата на президента Абдуллах Гюл и съпругата му Хайрюниса Гюл под надслова "Образованието преодолява всички препятствия." В рамките на кампанията, в Истанбул бе организирана вечер на донорите. На вечерята организирана преди донорската кампания, присъстваха видни политици, бизнесмени и дейци на изкуството.
Държавният министър Селма Алийе Каваф подчерта, че целят да изградят Турция, в която гражданите с недъзи са включени активно в обществения живот в страната и които притежават необходимите условия за образование и работа.
На вечерята организирана в двореца Долмабахче Хайрюниса Гюл отправи призива, през новата учебна година всички деца с недъзи да бъдат записани в училище.
В рамките на кампанията Хайрюниса Гюл ще посети 7 окръга в седемте области в Турция. Днес Хайрюниса Гюл ще присъства на церемонията в квартал Есенюрт в Истанбул по поставянето на основите на първия в Турция лицей за деца с недъзи.
-


Давутоглу посети Белград....

Общото историческо наследство на Балканите е платформата, която сближава Турция и Сърбия...

Posted 24.07.2009 09:58:01 UTC

Updated 24.07.2009 09:58:01 UTC

Общото историческо наследство на Балканите е платформата, която сближава Турция и Сърбия.
Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу, посети по време на визитата си в столицата на Сърбия Белград, най-важните монументи на това историческо наследство.
По време на контактите със сръбски служители Давутоглу акцентува на значението, което има възобновяването на историческите връзки между балканските народи.
Той подчерта, че това не трябва да се окачествява като нов османизъм, а като усилие за повторното изграждане на близките връзки между народите на полуострова.
По време на посещението си Давутоглу посети най-напред джамията "Хюсеин Кетхюда" известна под името "Байраклъ".
Давутоглу и сръбският външен министър Йеремич също така посетиха и първата крепост на Белград изградена още през римския период и историческия площад назован "Калемейдан".
Последната спирка в Белград на Давутоглу и сръбския му колега Йеремич бе тюрбето "Дамат Али Паша".
-
Преглед на турския печат 24.07.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 24 юли 2009 година.

Posted 24.07.2009 10:38:26 UTC

Updated 24.07.2009 10:38:26 UTC

Bестник Йени Шафак в новината със заглавие „Назначения на нови дипломати” пише, че Турското външно министерство е издало указ за назначаването на 45 посланици и че състава на външното министерство и дипломатическия корпус ще бъде подновен и подмладен. Вестникът отбелязва, че в рамките на новите назначения бившия посланик на Турция в Рияд Наджи Кору ще бъде назначен за заместник съветник.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Радост от дипломирането на курсантите във военните академии” съобщава, че на церемонията по дипломирането на курсантите от Военната академия, на която са участвали и представители на правителството са били връчени дипломите на 154 офицера. В новината се отбелязва, че сред дипломираните курсанти има 30 чуждестранни курсанти от 17 различни страни.

Вестник Миллиет във връзка със същата новина отдава място на изказването на командващия военните академии Армейски генерал Хасан Аксай: „На мястото на класическите заплахи и рискове цари неопределеност. Мястото на конкретните военни заплахи от периода на студентата война сега са заети от от разрастващи се проблеми със съгурността като тероризма, религиозния фанатизъм, разпространението на оръжията за масово поразяване, незаконната емиграция, отрицателните последици предизвикани от сушата и разпределението на ограничените водни ресурси.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Цената на долара се върна на нивото от преди 10 месеца, а Истанбулската фондова борса осъществи ръст” съобщава, че цената на американския долар се е понижила, а Истанбулската фондова борса е осъществила висок ръст. В новината пише, че цената на долара се е понижила на 1,47 турски лири, а индексът на Истанбулската фондова борса през идната седмица може да достигне до 40 хиляди пункта.

Вестник Заман съобщава за последиците от забраната за тютюнопушене в закритите помещения в Турция, която влезе в сила на 19 юли. Вестникът публикува новината по темата със заглавието „Тютюнопушачите постъпват на лечение в клиники” и предава, че забраната включваща и увеселителните заведения е нанесла голям удар на тютюнопушачите и че докато населението си изкарва удоволствието да диша чист въздух, то тютюнопушачите са започнали да търсят пътища за да откажат цигарите. Вестникът съобщава, че през последната година постъпките за приемане на лечение в клиниките за отказване на цигарите са нарастнали със 100 % и предава съветите на специалистите, че желаещите да постигнат успех е необходимо да получат медицинска подкрепа.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че турският футболен отбор Галатасарай в среща реванш от 2ри елиминационен тур от Европейската лига е победил отбора на Казахстан-Тобол с резултат 2 на 0. Вестникът отбелязва, че в трета елиминационна група Галатасарай ще играе с отбора на Израел-Макаби Нетаня.
-
VOT Слушай новини на Български




24.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




24.07.2009
-
Представители на Турция, Ирак и САЩ ще обсъждат борбата с тероризма на среща на 28 юли
24 юли 2009 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Представители на Турция, Ирак и САЩ ще обсъждат борбата с тероризма на среща на 28 юли в Турция, съобщи турският вътрешен министър Бешир Аталай, цитиран от електронното издание на вестник Заман. На срещата на участниците в тристранния механизъм ще бъдат обсъдени всички аспекти на тероризма.
През януари 2009 г. външните министри на Турция и Ирак съобщиха, че Турция, Ирак и САЩ са решили да бъде създаден съвместен команден център в Ирбил, припомня вестникът. Целта на този механизъм е да събира разузнавателни данни за борбата срещу терористите от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в региона. През ноември 2007 г. турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се договори на среща във Вашингтон с президента Джордж Буш за обмен на разузнавателни данни. Американските военни започнаха да предоставят такива данни на Турция в реално време и турските въоръжени сили ги използваха, за да предприемат въздушни удари срещу цели на ПКК в Северен Ирак.

Трябва да пазим общия си дом Балканите и да споделяме обща съдба, каза Ахмет Давутоглу в Нови пазар в Сърбия
24 юли 2009 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Нови пазар. „Всички трябва да пазим общия си дом Балканите и да споделяме общата си съдба”, каза турският външен министър Ахмет Давутоглу по време на посещението си в сръбския град Нови пазар, пише турският вестник „Заман”. По време на посещението си в центъра на областта Санджак Давутоглу беше съпровождан от сръбския външен министър Вук Йеремич и министъра на труда и социалната сигтурност и лидер на Демократичната партия в Санджак Расим Ляйич. На съвместна пресконференция той посочи, че ако в Сърбия има стабилност, ако в Санджак хората се чувстват добре и щастливи и Турция ще се чувства добре от това. Турският външен министър обеща, че в най-скоро време Турция ще потърси възможности за инвестиции в развитието на тази област, както и в други райони на Сърбия и ще помогне за нейното икономическо въздигане.

Само с 0,9 % е намалял броят на туристите, посетили Турция през първите шест месеца на 2009 година
24 юли 2009 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Туризмът в Турция се съпротивлява упорито на глобалната криза и свинския грип, пише турският вестник „Сабах”. За първите 6 месеца на тази година процентът на чуждите туристи в Турция е спаднал само с 0,9. 10 590 631 милиона туристи са посетили Турция от началото на годината, докато миналата година тази цифра е била 10 686 864. Германия е на първо място в класацията на старните, откъдето са пристигнали най-много туристи. Тя е следвана от Русия с 1 милион туристи, предпочели Турция за екскурцзия или почивка. Броят на туристите от Великобритания през първото полугодие е 854 271 души. След тях по брой на туристи следват България, Грузия, Иран, Холандия. Увеличил се е и броят на туристите от Близкия изток и Северна Африка.

ПНД в Турция реагира срещу изявленията на премиера Ердоган за т. н. „кюрдското отваряне”
24 юли 2009 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на националистическото движение в Турция реагира срещу изявленията на премиера Реджеп Тайип Ердоган за т. н. „кюрдското отваряне”, пише турският вестник „Заман”. Според заместник-председателя на ПНД Октай Вурал не е ясно какво целят премиерът и парвителството – дали решимост за борба срещу тероризма или преговори с тероризма и терористите. По думите му те предприемат стъпки, насочени към реализирането на исканията на Партията на демократичното общество /ПДО/ и лидера на Кюрдската работническа партия Абдуллах Йоджалан.

Южните и западните части на Турция ще бъдат обхванати от жеги през почивните дни
24 юли 2009 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Температурите в Турция, особено по егейското и средиземноморското крайбрежие ще се повишат и през уикенда ще достигнат високи стойности, пише турският вестник „Хюриет”. Според дирекцията на Държавната метереологична агенция в Турция основно южните и западните части на страната ще бъдат обхванати от жеги. В Източна Турция ще има проливни дъждове, особено силни по черноморското крайбрежие в района на градовете Трабзон, Ризе, Артвин и във вътрешността – в Ерзурум, Карс, Агръ, Ъгдър. Температурите в южните и западните части ще бъдат от 3 до 5 градуса по-високи от средните за сезона. Вятър ще има основно в западните и северозападните части, по средното и източното черноморско крайбрежие.

Прокуратура в Диарбекир иска между 10 и 59 години затвор за задържани за изграждане на организации на ПКК
24 юли 2009 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Републиканската прокуратура в Диарбекир поиска между 10 и 59 години затвор за 26 задържани по обвинение за изграждане на организации на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Турция, пише турският вестник „Заман”. Готов е обвинителният акт срещу задържаните при операция в Батман 26 души, които са участвали в изграждането на структури на ПКК. Според него терористичната организация е упражнявала контрол върху общини, управлявани от Партията на демократичното общество. Задържаните са обвинени още за извършване на нападения с коктейли „Молотов”, пропагандна и терористична дейност в полза на организацията и разпространение на материали, получени от лагерите на планината Кандил.

Турция е страната, в която гледат най-отрицателно на САЩ, сочи проучване на изследователски център „Пю”
24 юли 2009 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Турция е страната, която гледа най-отрицателно на САЩ, сочи проучване, направено в 25 страни, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Според доклад на стратегическия изследователски център „Пю” в САЩ за обществените нагласи в глобален мащаб процентът на хората, които гледат положително към САЩ в Турция, е само 14 %. Според проучването през 2007 година този процент е бил 9%, а през 2008 година - 12. Известно нарастване в положителните нагласи спрямо САЩ се забелязват след избирането на Барак Обама за президент. През 2008 година само 2 % от турските граждани са имали доверие към президента Джордж Буш, докато доверието към Барак Обама е 33 %. 40 % от анкетираните в Турция определят САЩ като враг, а само 18 % като съюзник.
Процентът на позитивно гледащите в Турция към ЕС е 22, а на тези, които имат отрицателно отношение 59 %, сочи изследването на центъра „Пю”. Въпреки антиамериканизма си обаче, само 2 % от турците гледат положително към терористичния лидер Осама бин Ладин, констатитра проучването.

Турските въоръжени сили ще назначат преподаватели по религиозна култура и етика във военните училища
24 юли 2009 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турските въоръжени сили ще търсят преподаватели по религиозна култура и етика за военните училища в страната, пише турският вестник „Сабах”. Преподаватели, завършили богослофски факултети, ще бъдат назначени на договор към турските въоръжени сили. С оглед на длъжността им те ще преминат през 6-месечно обучение за офицери. Специалистите по религиозна култура ще имат за цел по академичен начин да представят пред младежите, обучаващи се за военни, основните принципи на религията и етичните норми, които тя проповядва.

„Заман”: Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер разтърси провинция Адана в Турция
24 юли 2009 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Адана. Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер е било регистрирано в провинция Адана в Турция, пише вестник „Заман”. Според информация на дирекцията на отдела по сеизмология и проучване на земетресенията към министерството на благоустройството тази сутрин в 08,48 часа е било регистрирано земетресение с епицентър околия Козан, провинция Адана. Епицентърът е бил с дълбочина 3,9 км в земната кора. Трусът е бил последван от по-леки вторични трусове с магнитуд 2,9; 3,1 и 2,8.
Според информация на валийството в Адана при трусовете няма жертви и нанесени материални щети.

200 души са задържани в 23 града на Турция при операция срещу незаконната организация „Хизб ут-Тахрир”
24 юли 2009 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Близо 200 души са задържани в Анкара и още 23 града в Турция в рамките на операция срещу незаконната организация „Хизб ут-Тахрир”, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. При полицейските акции в 20 жилища в Анкара са задържани над 20 души, иззети са много документи на организацията, централата на която е в турската столица.

„Хюриет”: Шестокрилият ангел в катедралната църква „Света София” в Истанбул „откри” лицето си след 160 години
24 юли 2009 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Един от шестокрилите ангели в катедралната църква „Света София” в Истанбул „откри” лицето си, пише турският вестник „Хюриет”. Най-после една тайна в храма „Света София”, останала в тайна 160 години, излезе на бял свят. При дейността по възстановяване на вътрешността на храма беше открито изображение на лицето на един от ангелите с шест крила, известни като серафими, които стоят покрити със замазка и метал повече от век и половина. Последен изображението е виждал швейцарският архитект Гаспар Фосати, който е ръководил реконструкцията на църквата при управлението на султан Абдулмеджид /1839-1861/. Предполага се, че изображението с фигурата на ангела е на 700 години. Изображението е много добре запазено до днес, което е учудило специалистите. Изображението на шестокрилия ангел се намира на пандантива, който поддържа купола. След двеседмични дейности реставраторите свалиха металната маска на изображението и махнаха шест-седемпластовата боя. Пред очите им се появи много добре съхранена мозайка, за която има две предположения, че е изградена в 9-ти или 14-ти век.
При управлението на султан Абдулмеджид през 1848-49 година е възложена реконструкция на катедралната византийска църквата на швейцарските архитекти Гаспар Фосати и неговия брат. Те са свалили замазките от мозайките и изображенията са били извадени на бял свят и реставрирани. По-късно обаче те отново са били покрити със замазка и до днес са известни само от албума, който подготвя Фосати. Ще бъдат направени детайлни проучвания за установяването на точната възраст на мозайката от Висшия научен съвет на „Света София” и Съвета за паметниците.
Според Библията шестокрилите ангели са натоварени с пазителството на Божия трон и са известни като серафими.

Започва реставрация на българския Метох в Истанбул
24 юли 2009 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Комисията за паметници на културата в гр. Истанбул одобри проектите за реставрацията на българския Метох, съобщиха от Фондация “Български православен храм св. Стефан в Цариград”, която е инициатор и финансира проектите за реставрация, заедно с “Дирекция по вероизповеданията” към Министерски съвет.
Проектите са изготвени от фирма “Венчеслав Киров архитектурно бюро”. Идеята е Метохът да бъде реставриран в първоначалния му вид.
Очакваният срок за реставрация на българския метох в Истанбул е около година. Изпълнителят ще бъде избран чрез конкурс, като междувременно Фондацията продължава да набира средства за реставрационните дейности по Метоха. Жени Лазарова, представител на Фондация “Български православен храм св.Стефан в Цариград” сподели, че е оптимист, тъй като вековната ни история е изградила у нас чувствителност по отношение на историческото наследство и това кара много българи да се включват в подобни кампании. Фондацията има зад гърба си вече няколко успешно приключили каузи. До около два месеца се очаква да бъдат одобрени и проектите за реставрацията на българската Желязна църква “Св. Стефан” в Истанбул, изготвянето на които също е финансирано със средства, набрани от Фондация “Български православен храм св. Стефан в Цариград”.

Метохът се намира срещу Желязната църква „Свети Стефан” в Истанбул. Строителството му завършва на 23 април 1850 г. - Великден и Гергьовден едновременно /по стар стил/, около година след освещаването на Дървената църква “Св. Стефан”. По този случай цариградската българска общност устройва тържествена служба с пищно тържество. Идеята била в метоха да преспиват българи, които отивали на поклонение по светите места в Палестина. Метохът се превръща в люлка на българското духовно и национално възраждане. В сградата е имало приют, редакция, печатница и семинария. През 1857 г. в Метоха се открива българско училище “Св. Св. Кирил и Методий”. Там са списвани и печатани над 20 български вестника и списания. Отпечатана била и “Библия” на български език. Учредявали се просветителски и търговски дружества.
Метохът е преставлявал дълга (близо 40 м) триетажна сграда от дялан камък с 25 стаи, всички гледащи към параклиса и залива Златния рог.

Турски печат: Нови назначения на дипломати, решения на Конституционния съд
24 юли 2009 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новите назначения в турските дипломатически мисии, решението на Конституционния съд по исканията за отмяна на закона за разминиране на турско-сирийската граница и законовите промени за съдене на военни лица, развитието на делото „Ергенекон” и реакциите по т. н. „кюрдско отваряне” заемат широко място на страниците на турските вестници днес. „Милиет” пише, че посланици в Кения и Ватикана стават лица извън състава на външното министерство с цел активизирането на външната политика към Африка и християнския свят. Професорът по философия и специалист по ислямска философия проф. Кенан Гюрсой трябва да работи за диалога между християнския и мюсюлманския свят в папската държава Ватикана. Като добър познавач на турския мистицизъм, етическите принципи на религиите, специалист по феноменология и сравнително религиознание той трябва да се опита да издигне отношенията с Ватикана на ново ниво и да помогне за взаимното опознаване между християнската и ислямската цивилизация, посочва вестникът.
Външното министерство публикува указ за най-широкообхватни назначения в своята история, отбелязва вестник „Хюриет”. Външният министър Ахмет Давутоглу лично потърси по телефона новоназначените посланици, за да ги уведоми и да припомни голямата им отговорност.
Вестник „Сабах” пише, че Конституционният съд е спрял влизането в сила на клаузата за отдаване за земеделско ползване на разминираната територия на фирмата, която ще извърши разминирането на турско-сирийската граница.
„Заман” обръща внимание на реакцията на управляващата Партия на справедливостта и развитието на спирането от Конституционния съд на член в закона за разминиране на турско-сирийската граница, който предвижда отдаването на разминираната територия за използване за 44 години. Според заместник-председателя на ПСР Бекир Боздаг това е политическо решение, което няма правни основания.
Вестник ”Радикал” пише, че Конституционният съд е взел решение също да разгледа по същество искането за отмяна на поправките за съдене на военни лица от граждански съдилища.

„Сабах”: Нови назначения обновиха и подмладиха турското външно министерство и дипломатическия корпус

24 юли 2009 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на външните работи на Турция за първи път излезе с указ за широки назначения в дипломатическите мисии на страната, пише турският вестник „Сабах”. С новите назначения съставът на външното министерство и дипломатическия корпус се подновява коренно и се подмладява. 45 нови посланици ще представляват страната в дипломатическите мисии в различни страни. Посланик във Ватикана ще бъде професорът по философия от университета „Галатасарай” в Истанбул Кенан Гюрсой. Проф. Гюрсой участва заедно с външния министър Ахмет Давутоглу, проф. Илбер Ортайлъ и държавния министър Мехмет Али Айдън през 2002 година в семинар на тема „Сблъсък на цивилизациите ли?” С назначението на Гюрсой Ахмет Давутоглу цели да започне нов период на отношения между ислямския и християнския свят. От 7 съветници в министерството 6 са нови. Такива ще бъдат досегашните посланици в Тел Авив, Дамаск, Абу Даби и Виена, а там ще бъдат изпратени нови дипломати. За посланик в Париж е назначен главният секретар на Съвета за национална сигурност Тахсин Бурджуоглу. Главен секретар за ЕС става Волкан Бозкър, а посланик в Брюксел ще бъде съветникът на премиера Ердоган Фуат Танлай.

„Милиет”: Демократическата партия и Отечествената партия в Турция обявиха решението си за обединение
24 юли 2009 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Демократическата партия и Отечествената партия в Турция взеха окончателно решение за обединението на двете партии, пише турският вестник „Милиет”. На конгресите на двете партии, които ще се състоят през октомври, ще се извърши ново структуриране и Отечествената партия ще се влее в Демократическата. Лидер на обединената политическа формация ще бъде Хюсаметтин Джиндорук. Това беше обявено вчера от лидера на ОП Салих Узун и на ДП Джиндорук на пресконференция в централата на ОП, проведена под мотото „Слагаме край на 26-годишното разделение”.
„Ние се обединяваме с цел да се нормализира Турция, да поеме глътка въздух, да отворим нов избор пред нея”, каза Салих Узун в своето изявление. Джиндорук посочи, че обединението не е насочено срещу друга политическа партия. Според решението за обединение с вливането на ОП в ДП на конгреса ще бъдат направени промени в устава и в централните, областните и околийските органи ще има равнопоставено представителство от двете сили.

„Дюня”: Димна завеса се стеле над турския курорт Бодрум заради горски пожар
24 юли 2009 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Бодрум. Пожар е възникнал в депо за отпадъци в околия Бодрум, провинция Мугла, Югозападна Турция, и е обхванал горски масив, пише турският вестник „Дюня”. На мястото на пожара са пристигнали противопожарни екипи за борба с огнената стихия. За улесняване на придвижването на противопожарните коли към мястото на пожара е затворен пътят Бодрум-Милас. В потушаването на огъня са ангажирани много горски работници и се използват 50 поражогасители. Според директора на дирекцията за горите в Мугла Ибрахим Айдън пожарът не е достигнал населени места, но над Бодрум се е образувала димна завеса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2