Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 23 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-23.07.2009 г.

Балканска платформа

Използването на турския език в Косово и участието на турците в управлението на страната/ Ерхан Тюрбедар

Posted 23.07.2009 08:31:06 UTC

Updated 23.07.2009 08:36:02 UTC

Hовият период започнал в Косово след войната през 1999 година бе ново начало и от гледна точка на косовските турци. След 1999 година се промени естеството на проблемите пред които са изправени косовските турци и на дневен ред бяха поставени главно проблемите във връзка с използването на турския език. Турците, които са малцинствената общност интегрирана най-добре с обществото в Косово преодоляха в известна степен проблема с използването на турския език.

Този проблем има дългогодишно минало. В конституцията на Социалистическата автономна област Косово от 1974та година, турския език е признат за официален език в областите населени с турци. За съжаление през 1989та година бившият лидер на сърбите Слободан Милошевич анулира тази конституция напълно произволно. През 1999 година Временната административна мисия на ООН в Косово, отново постави в сила анулираната от Милошевич конституция от 1974 година. Наред с това обаче параграфите касаещи статута на турския език не бяха приложени. Доста дълго време някои косовски албански политици, а така също и служители от Временната административна мисия на ООН в Косово положиха усилия за да може турския език отново да получи статут на официален език. В първият вариант на доклада на специалния представител на ООН за Косово Марти Ахтисари, който бе публикуван през февруари 2007ма година изразите във връзка с използването на турския език не бяха конкретизирани. Във вторият вариант на доклада, който бе публикаван от 26 март 2007ма година в резултат на възраженията и дипломатическите инициативи предприети по този въпрос бе отбелязано, че турския език може да получи статут на „официален служебен език”. Приложението по този въпрос намери отражение и в конституцията на Косово от 15 юни 2008ма година.

Според член 2 алинея 3 от Закона за използването на езиците, публикуван в Държавен вестник на 1 март 2007ма година, ако дадено малцинство съставлява най-малко 5 % от населението на дадена община, тогава езика на тази малцинствена общност е със статут на официален език на въпросната община. В същият член се отбелязва, че в община Призрен без да се взема под внимание това приложение турския език е със статут на официален език.

В съответствие със Закона за използването на езиците редица общини в Косово издадоха закони определящи турския език като служебен език. В резултат на факта, че статута на турския език се определя в рамките на законите изготвяни от общините, турският език вече не е официален език на конституционно ниво с изключение на община Призрен.

Днес в Косово навсякъде се говори на турски език, наред с това обаче в общините почти не съществуват приложения като изготвяне на декларации на турски език или включването на изрази на турски език в личните карти. Депутатът от Демократичната турска партия в Косово Енис Керван в изявление на 18 юли 2009 година акцентува, че законите касаещи турската общност и използването на турския език все още се потъпкват.

Въпреки, че в сферата на изпълнението съществуват някои проблеми трябва да посочим, че конституцията на Косово гарантира правата не само на турците, но въобще на всички малцинства в страната. Например според член 64 от Конституцията на Косово 20 от креслата в 120 членния парламент са заделени за малцинствата. В тези рамки турското малцинство си гарантира две кресла. Наред с това в член 96 от конституцията, за малцинствата, които не са сърби се гарантират едно министерство и две заместник министерства.

Междувременно след ратифицирането на Конституцията на Косово на 9 април 2008ма година всички етнически общности в Косово определиха своите празници. В тези рамки и в съответствие с искането на представителите на турската общност, 23 април се чества като законен национален празник на косовските турци. До нови срещи !

-

Президентски избори в Киргизия

Днес в Киргизия се провеждат президентски избори.

Posted 23.07.2009 11:47:56 UTC

Updated 23.07.2009 11:47:56 UTC

Днес в Киргизия се провеждат президентски избори.

В изборната надпревара участват държавния глава Курманбек Бакиев и още 6ма кандидата.

Предлолага се че същинската надпревара ще премине между Бакиев и кандидата на опозицията Алмазбек Атамбайев.

В изборите гласове ще подадат 2 милиона 858 хиляди и 818 избирателя.

Очаква се първите резултати от изборите да бъдат оповестени тазе вечер или утре.

Бакиев бе спечелил президентските избори през 2005та година с голяма преднина.
-
Изявление от Давутоглу

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че съвместно със Сирия ще стартират дейност подобна на Съвета за стратегическо сътрудничество между Турция и Ирак.

Posted 23.07.2009 11:45:03 UTC

Updated 23.07.2009 11:45:03 UTC

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, който придружи премиера Реджеп Тайип Ердоган по време на посещението му в Сирия заяви, че съвместно със Сирия ще стартират дейност подобна на Съвета за стратегическо сътрудничество между Турция и Ирак.

Давутоглу, който даде информация за обиколката си на Балканите обхващаща Сърбия, Черна гора и автономната област Санджак каза, че планират серия от дейности за разгръщане на трайната стабилност и икономическото благоденствие в Югоизточна Европа.

Давутоглу каза „Турция полага усилия за превръщането на автономната област Санджак в мост на приятелството както със Сърбия, а така също и с Черна гора”.
-
Посещението на Ердоган в Сирия

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, вчера осъществи еднодневно посещение в град Халеб- Сирия по поканата на държавния глава на страната Бешар Есад.

Posted 23.07.2009 11:40:40 UTC

Updated 23.07.2009 11:40:40 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, вчера осъществи еднодневно посещение в град Халеб- Сирия по поканата на държавния глава на страната Бешар Есад.

В Халеб Ердоган проведе среща насаме със сирийския държавен глава Бешар.

Ердоган, който полага усилия за разгръщането на двустранните отношения акцентува на значението на общата позиция по регионалните въпроси.

Премиерът Ердоган бе удостоен с почетна докторска титла от университета в град Халеб.

Видео кадрите от срещата на върха в Давос, които бяха част от краткия филм представящ живота на премиера на Турция Ердоган бяха бурно аплодирани.

В речта си, която произнесе тук, Ердоган подчерта, че палестинските групировки трябва да действат единно.

Ердоган припомни, че инфраструктурата на Ивицата Газа не е възстановена и изрази реакцията си по този въпрос с думите „Вратите на Газа ще се отворят тогава, когато се отворят вратите на човечеството”.
-
90 години от Конгреса в Ерзурум

Днес с церемонии се отбелязва 90тата годишнина от Конгреса в Ерзурум, на който под лидерството на великия вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк са били поставени основите на Република Турция.

Posted 23.07.2009 11:34:03 UTC

Updated 23.07.2009 11:34:03 UTC

Днес с церемонии се отбелязва 90тата годишнина от Конгреса в Ерзурум, на който под лидерството на великия вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк са били поставени основите на Република Турция.

На празничните церемонии участва и президентът Абдуллах Гюл.

Церемониите започнаха с поставяне на венец пред паметника на Ататюрк, с едноминутно мълчание и с издигането на турското знаме под звуците на турския химн.

В сградата на Конгреса ще бъде изнесено представление пресъздаващо събитията случили се по време на конгреса в Ерзурум.

Вечерта Държавният театър на Ерзурум ще изнесе театралната постановка „Окръжният глас на Републиката”, ще бъдат открити фотоизложбата „Ерзурум пътя водещ към Републиката” и изложби на предмети на ръкоделното изкуство и пощенски марки.

В рамките на мероприятията организирани по повод годишнината ще бъдат изнесени и представления на народни танци и концерт на народна музика.
-
Преглед на турския печат 23.07.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 23 юли 2009 година.

Posted 23.07.2009 11:30:55 UTC

Updated 23.07.2009 11:30:55 UTC

Bестник Стар в новината със заглавие „ Халебският университет удостои Ердоган с почетна докторска титла” пише, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който осъществи еднодневно посещение в Сирия след срещата си с държавния глава Бешар Есад е бил удостоен с почетна докторска титла от Университета в град Халеб. Вестникът съобщава, че студентите са посрещнали Ердоган развявайки знамената на Турция и Сирия и скандирайки на турски и арабски езици „Турция е велика страна”. В новината се отбелязва, че Ердоган в речта си на церемонията е казал, че са били открити мините заложени на границата на Турция със Сърия в периода 1950-60та година, че Сирия е прочистила въпросните мини, а Турция е изготвила закон за разминиране на областта.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Отбранителен чадър” предава, че държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън по време на посещението си в Тайланд е начертала подхода на САЩ към Иран в случай, че той се сдобие с ядрено оръжие. В новината се отбелязва, че Клинтън е казала: „Ще продължаваме да държим отворена вратата за преговори с Иран, но искаме Техеран да направи равносметка на действителността. Ако САЩ разгърнат „отбранителен чадър” над страните партньори в региона и увеличат военния капацитет на страните от Персийския залив, Иран няма да стане по-силна и по-сигурна страна".

Вестник Заман съобщава, че поради вируса на свинския грип са били наложени ограничения на хаджа тоест поклоненията до мюсюлманските светини Мека и Медина. Вестникът отбелязва, че представителят на Египет в Световната здравна организация Ибрахим Ел Кердани в изявление след срещата в Кайро на министрите на здравеопазването на арабските страни е казал, че ограниченията се отнасят за хора на възраст над 65 години и под 12 години и такива с хронични заболявания.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Легендата на туризма-Испания е пред срив” пише: „Фактът, че туристите започнаха да поставят изгодните цени на първо място в плановете си за летуване нанесе голям удар на Испания, която не отдава значение на системата „ол инклузив”. Турция на свой ред продължава да представлява привлекателен избор за туристите поради изгодните цени и качественните си хотели. Под влиянието на глобалната криза в броя на туристите посетили страната в периода януари-май бе отбелязан спад от 11,8 %”. В новината се отбелязва, че Турция е изравнила разликата с Испания благодарение на инициативите предприети през последните години и луксозните туристически комплекси, които откри. В новината пише, че голям брой европейски туристи и главно британците са започнали да предпочитат Турция вместо Испания.
-
VOT Слушай новини на Български




23.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




23.07.2009
-
„Йени шафак”: Турски изтребител Ф-4 е катастрофирал в провинция Малатия
23 юли 2009 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Малатия. Военен самолет, излетял от военновъздушната база Ерхадж в град Малатия, е паднал, пише турският вестник „Йени шафак”. Двамата пилоти в самолета са успели да се спасят, скачайки от самолета. Според изявление на валията на Малатия Улви Саран изтребителят Ф-4 е катастрофирал до село Мъсърдере в същата провинция. Пилотите са откарани в болница за оказване на медицинска помощ.

Израелски министър се противопостави на посредничеството на Турция за сирийско-израелските преговори
23 юли 2009 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Анкара/Тел Авив. Докато сирийският президент Башар Асад поиска Турция да посредничи за възобновяването на сирийско-израелските преговори за мир, израелският държавен министър Бени Бегин се противопостави на посредничеството на премиера Ердоган, пише турският вестник „Милиет”. Съветникът на израелския премиер Бенямин Нетаняху Нир Хефец обаче каза в интервю, че Турция и САЩ са легални канали за преговори между Израел и Сирия, а преди време премиерът Нетаняху беше заявил, че за започването на такива преговори той е готов да отиде навсякъде, пише вестникът.

„Сабах”: В Турция се въвежда нова система за прием в университетите
23 юли 2009 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция се въвежда нова система за прием в университетите, пише турският вестник „Сабах”. Според тази система изпитът ще бъде на две степени и успехът от дипломата от средно образование ще има по-малко значение. Първата степен на изпита за влизане в университетите ще се състои през април, а втората през юни. Успехът от средното образование вече ще формира 13 % от бала за прием във ВУЗ-овете в Турция. Въпросите, които ще влизат в теста за прием, ще включват средно равнище на подробности и ще са от средна трудност. Първата степен на изпита през април ще включва материала, изучаван в 9-ти клас и ще съдържа 160 въпроса от областта на математиката, социалните и природните науки. Времето за решаване на теста ще бъде 3 часа. Ще има тристепенна скала на оценяване. Преминаването през първата точкова степен ще дава възможност за включване в предварителни програми за влизане във ВУЗ и в програмите за отворено образование. Втората точкова степен ще дава възможност за избор на програми, съответстващи на тази степен, а преминаването през третата ще предоставя възможност за избор за изучаване на желаните университетски програми. При втората степен на изпита през юни кандидат-студентите ще могат да се явяват на изпит по желана дисциплина – математика, природни науки, литература и география, социални науки и чужди езици.

Турски печат: Премиерът Ердоган призова всички да говорят на един глас за „кюрдското отваряне”
23 юли 2009 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изявленията на премиера Реджеп Тайип Ердоган за действията на правителството по кюрдския въпрос в последно време привличат вниманието на турските вестници днес. Вестник „Хюриет” цитира думите на турския премиер, че правителството им е предприело инициативи по кюрдския въпрос, които се определят от някои като „кюрдско отваряне”. Ердоган призовава всички, включително своите съпартийци, да говорят на един глас по този въпрос и да не подкопават общите намерения. Той посочва, че още от основаването на партията на справедливостта и развитието те залагат този въпрос в партийните програми и няма да позволят решаването му да бъде отнесено към други центрове и да се стига до разделяне на държавата.
Вестник „Милиет” помества изявлението на Ердоган по този въпрос преди да отпътува за Сирия. Той посочва, че през 2005 година е направил открито изказване в тази връзка в Диарбекир, което е било посрещнато положително от различни среди и политици и интелектуалци са заговорили на един глас. Въпросът е обсъждан и на заседание на Съвета за национална сигурност и на министерството на вътрешните работи са били възложени задачи в тази насока.
Вестник „Сабах” извежда в заглавие думите на Ердоган, че няма да кажат „да” на онези, които се опитват да разделят държавата. Подготвяният план за „кюрдското отваряне” ще бъде представен за разискване от обществото след като бъдат координирани действията на оторизираните институции. В същото време Ердоган разкритикува свой съпартиец, който заяви, че лидерът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан и Партията на демократичното общество трябва да бъдат привлечени към процеса.
Вестник „Заман” цитира Ердоган, който заявява, че правителството ще вземе становищата на Генералния щаб, на Съвета за национална сигурност, на министерствата и ще изготви доклад за мерките по кюрдския въпрос. Той изтъква, че процесът трябва да бъде воден от общата воля и общия интерес на турската република, защото в противен случай ще бъде жалко за страната.

„Йени шафак”: Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу е на посещение в Сърбия
23 юли 2009 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу замина на посещение в Сърбия, пише турският вестник „Йени шафак”. Визитата на Давутоглу ще продължи до 24 юли. От Сърбия турският външен министър ще замине за Черна гора. В изявление на турското външно министерство се посочва, че посещенията на министъра в двете страни са продиктувани от важността на отношенията с Балканите за турската външна политика и желанието на Турция да се съветва с тези страни в рамките на ротационното председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. На срещите в Белград и Подгорица Давутоглу и неговите домакини ще обсъдят всички аспекти на двустранните отношения и възможностите за тяхното разширяване.

„Сабах”: В Турция ще има големи промени, насочени към нейната демократизация, каза Абдуллах Гюл
23 юли 2009 | 08:05 | Агенция "Фокус"
Ерзурум. В рамките на кратък срок в Турция ще има големи промени, насочени към нейната демократизация, заяви президентът Абдуллах Гюл, пише турският вестник „Сабах”. „Ние сме голяма страна. Ако вътре в страната различията се възприемат като богатство, тогава те ще се превърнат във важни ценности за гражданите”, каза Гюл на събрание на Федерацията на бизнесмените и индустриалците от Източен Анадол в Ерзурум. Той изтъкна, че в последните години Турция преминава през коренни икономически и демократични реформи. „В последно време в Турция се правят много добри неща и ние не трябва да изразходваме излишна енергия за въпроси, които само губят времето, а трябва да покажем обща воля за демократичните реформи”, подчерта турският президент.

Конституционният съд на Турция ще гледа днес искането за отмяна на законовите промени за съдене на военни лица
23 юли 2009 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд на Турция ще гледа днес на първо заседание искането за отмяна на промените в турския наказателен кодекс и в някои закони, позволяващи съдене на военни лица от граждански съд, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В дневния ред на днешното заседание на Висшата съдебна институция е и разглеждането на искането за отмяна на Закона разминиране на турско-сирийската граница и решението за отдаване на тази дейност на търг. Искането за отмяна на Закона за разминиране на турско-сирийската граница е подписана от депутати от всички опозиционни партии. Ако намери внесените искания за изрядни и съобразени с техническите изисквания, председателят на съда Хашим Кълъч ще насрочи второ заседание за гледане на исканията по същество.

На 23 юли 1908 г. в Османската империя е извършен младотурският преврат
23 юли 2009 | 02:35 | Агенция "Фокус"
На 23 юли 1908 г. в Османската империя е извършен младотурският преврат. Превратът е дело на комитета “Обединение и напредък”. След Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.) противоречията в Османската империя се изострят и младотурците започват борба срещу султан Абдул Хамид II. Те търсят взаимодействие с революционни организации на поробените народи – ВМРО, Дашнакцутюн (арменска революционна организация) и др. На конгрес в Париж, проведен между 27 и 29 декември 1907 г., приемат четническата борба и всеобщото въстание като основни методи за действие. Комитетът “Обединение и напредък” предприема акция, за да укрепи вътрешното положение в империята и да предотврати намесата на Великите сили след срещата на руския цар и английския крал в Ревел (юни 1908 г.). Албанския майор Ахмед Ниязи от гарнизона в Ресен извежда батальона си в планината на 3 юли 1908 г. и започва четническа борба срещу султана. Частите на III армия (Битоля) и II армия (Одрин) отказват да се подчиняват на властите. Към младотурците се присъединяват и изпратените от Анадола войски. През нощта на 23 срещу 24 юли Абдул Хамид II, остава без подкрепата на армията, обявява, че ще се проведат парламентарни избори, и възстановява конституцията от 1876 г. Успехът на революцията е посрещнат с удовлетворение от народите в империята, но на 12 юли 1909 г. реакционните сили извършват контрапреврат и започват терор срещу младотурците. Метежът е потушен с помощта на армията в Македония и Тракия и български революционни чети на ВМОРО. Формирана е т. нар. походна армия с командващ Мехмед Шевкет паша и началник-щаб Мустафа Кемал паша (бъдещия Ататюрк). В армията участват и български революционни чети. Столицата е овладяна на 26 април 1909 г. и султан Абдул Хамид II е детрониран. Султан става Мехмед V.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2