Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 25 юли 2009 г.

16-годишната Синай Будак е тазгодишната кралица на киселото мляко !

Гости от четири континента събра фестивалът в Разград !

Къпаха красавици в мляко и рози !

Блондинка от Истанбул стана кралица на йогурта !


16-годишната Синай Будак е тазгодишната кралица на киселото мляко. Красивата блондинка грабна короната на йогурта в надпревара с още 14 момичета от България, Русия, Гърция и Унгария. Всички те дефилираха на конкурса по красота, който е гвоздей на програмата на традиционния вече фестивал на киселото мляко, който тече за осми път в Разград.


Ученичката Синай от Турция се окичи с короната на фестивала
Фото БТА
За да заслужи приза, Синай надигра конкурентките си в състезанието за фолклорни танци. Извивките на грациозната й снага бяха еднакво аплодирани, както когато танцуваше традиционните за родината си ориенталски танци, така и когато тропаше нашенската копаница
"Това е първият конкурс за красота, в който участвам. Дойдох с приятелите си от истанбулския квартал "Авджилар" в България , за да участваме във фолклорен фестивал. В програмата ни обаче беше включено посещение на празника на млякото в Разград. Попитаха ме искам ли да се пусна в дефилето за кралица. Аз обичам йогурта и казах "да". Така обяснява звездното си постижение ученичката от Техническия колеж в Истанбул Синай. Заедно с нея във файтона на кралицата се качиха и подгласничките й Христина Гроздева от България и Екатерина Худокорнова.
На съседната сцена друга красавица, пак блондинка, взриви публиката с древния номер на Клеопатра. 20-годишната Мая Чернева, участничка в конкурса за млечни вкуснотии, влезе в басейн пълен с мляко и рози, след като взе наградата за кулинарно майсторство. Чаровното момиче, което е завършило математическата гимназия в Разград, през лятото работи като барманка в заведение в градския парк. Там Мая омайва клиентите си с коктейли и млечни шейкове, които вчера я наредиха сред призьорките в състезанието по ресторантьорство и готвене. Но понеже фестът си е фест и в него най-важна е атракцията, Мая превърна успеха си в истински триумф. Гмуркайки се в басейна с мляко, в което плуваха розови листенца, тя доказа, че празникът на еликсира е истинско шоу очаквано от гражданите на Разград и обичано от всичките му гости.
Както и досега, екзотиката на феста беше поверена на фолклорните състави, пристигнали за празника в града от четири континента. Танцьори от Египет, понесли тимпани, изпълниха с ритмите на река Нил градските улици. След тях мексиканци с китари и сомбрера оживиха спомена на публиката за мита ел мариячи. Унгарски чардаши, руски казачоци и нашенски ръченици три дни поред ще заливат улиците и площадите на Разград.
На фона на многоезичния Вавилон същинският конкурс за най-вкусно приготвено домашно кисело мляко тази година сякаш мина тихомълком. Заради финансовата криза разходите за фестивала са орязани с 50% в сравнение с минали години, призна Цветана Бенонова, шеф на общинския отдел "Култура" в града. Затова от кметството не бяха канили както обикновено чужденци от близо и далеч да квасят мляко в нашенските менчета. И състезанието за българския еликсир събра само най-върлите фенки на кулинарията от региона. 30 жени мериха уменията си да подквасват, изцеждат и приготвят лакомства от мляко. Големият приз сред тях бе за Събка Стоянова от разградското село Гетово, която според журито беше приготвила най-вкусното домашно заквасено кисело мляко. Като най-вкусни бяха оценени тестените изделия с йогурт, омесени от Румяна Петрова от село Побит камък, а млечните салати на Тонка Матева от Разград й осигуриха приз в класацията за разядки.
Сто занаятчии от цялата страна, привлечени от фестивалната шумотевица, опънаха тази година шатри в Разград. Надяваме се да завъртим добра търговия. Заради кризата панаирите стават все по-малко, клиентите повече гледат и по-рядко купуват признава майстор дърводелец от Ловеч. До него младо момиче, художничка върху текстил, показва копринени шалове с всички цветове на дъгата по тях. Тя се надява красавиците, дефилирали на фестивалния подиум, да изберат бутиковите й аксесоари, които да им напомнят за преживяното в Разград.
Наоколо публиката, която смуче айрани, ближе сладоледени млека и се радва, че фестът на киселото мляко, превърнал се вече в традиция в Разград, продължава да го има. Дори жегата не попречи на развлеченията. Даже на против - прави ги по-горещи и по-желани.
Станка Христова

стандарт/Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2