Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 5 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-05.07.2009 г.

Нов луксозен хотел

Вчера световно известна хотелска верига откри в Мугла-Даламан 9тият си хотел в Турция.

Posted 05.07.2009 11:33:15 UTC

Updated 05.07.2009 11:33:15 UTC

Вчера световно известна хотелска верига откри в Мугла-Даламан 9тият си хотел в Турция.

Очаква се хотелът, който не признава граници в лукса и разполага с игрище за голф да допринесе за нарастването на броя на туристите.

Министърът на културата и туризма на Турция Ертугрул Гюнай отбелза, че 40 от 100те най-добри хотели в света се намират в Турция и че това ще бъде 41вия най-добър хотел на Турция.

Хотелът, който възлезе за 100 милиона Евро ще предостави работна заетост за около 500 души.
-
Турски сезон във Франция

В рамките на мероприятията по случай „Турският сезон” във Франция снощи в Париж, Мерджан Деде изнесе концерт, а танцовата трупа Анадолски огън изнесе танцово представление.

Posted 05.07.2009 11:36:17 UTC

Updated 05.07.2009 11:36:17 UTC

В рамките на мероприятията по случай „Турският сезон” във Франция снощи в Париж, Мерджан Деде изнесе концерт, а танцовата трупа Анадолски огън изнесе танцово представление. В рамките на вечерта бе изнесено и представление на танца сема.

Мероприятията по повод Турския сезон, които бяха организирани пред Айфеловата кула бяха проследени от около 10 хиляди души.

В рамките на Турският сезон във Франция, който ще продължи 9 месеца ще бъдат осъществени над 400 културни мероприятия представящи Турция, турската култура и изкуство.
-
Зелая се завръща в Хондурас...

Сваленият с военен преврат държавен глава на Хондурас Мануел Зелая оповести че е решен днес да се завърне в страната...

Posted 05.07.2009 10:01:20 UTC

Updated 05.07.2009 10:01:20 UTC

Сваленият с военен преврат държавен глава на Хондурас Мануел Зелая оповести че е решен днес да се завърне в страната.
В изявление за венецуелски телевизионен канал Зелая каза, че днес ще се завърне в Хондурас придружаван от редица държавни лидери и други ползващи се с авторитет в международните среди лица.
Зелая призова привържениците си да го посрещнат и поиска от новата администрация на страната да му предаде властта.
Хунтата в Хондурас бе оповестила, че ако се завърне, Зелая ще бъде незабавно арестуван.
-
Намерени части от йеменския самолет...

Йеменския комитет за авиация съобщи, че водолази са открили части от корпуса на самолета модел Ербас-310...

Posted 05.07.2009 10:06:12 UTC

Updated 05.07.2009 10:06:12 UTC

Съобщено бе, че са били намерени някои от парчетата на йеменския пътнически самолет, който бе паднал миналата седмица в Тихия Океан, близо до бреговете на Коморските острови.
Йеменския комитет за авиация съобщи, че водолази са открили части от корпуса на самолета модел Ербас-310.
Отбелязано бе, че йеменски, френски и коморски експерти са прослушали записите на разговорите на пилотите на самолета с контролната кула, кратко време преди да падне самолетът, но не бяха дадени подробности.
След катастрофата бе спасено живо едно 14 годишно момиче.
Вече са изгубени всички надежди за откриването на други живи от 152та пътника и членове на екипажа.
Същевременно във френския град Марсилия 10 хиляди души с коморски произход организираха демонстрация в знак на протест срещу йеменските авиолинии и в знак на траур за загиналите.
-
САЩ посрещнаха Деня на Независимостта...

Президентът на САЩ Барак Обама призова американците да разбудят непокоримия дух на страната, за да се справят с големите проблеми...

Posted 05.07.2009 10:03:55 UTC

Updated 05.07.2009 10:03:55 UTC

Вчера САЩ честваха Деня на Независимостта.
В седмичното си слово, което съвпадна с честването на Деня на Независимостта, президентът на САЩ Барак Обама призова американците да разбудят непокоримия дух на страната, за да се справят с големите проблеми пред които са изправени.
Обама каза, че водят борба с тежка икономическа рецесия и че американските граждани са изправени пред редица други проблеми като растящите здравни разходи, недостатъчното качество на образованието в училищата и обвързаността към външни източници в петрола.
Американските сили в Ирак организираха церемония в чест на Деня на Независимостта. На церемонията, на която присъства и вице-президентът Джо Байдън, 237 американски военнослужещи от 59 страни положиха клетва и получиха американско гражданство.
Американските сили в Афганистан също отпразнуваха с церемония Деня на Независимостта.
-
Избори в България...

Днес в България се провеждат общи парламентарни избори...

Posted 05.07.2009 10:08:37 UTC

Updated 05.07.2009 10:08:37 UTC

Днес в България се провеждат общи парламентарни избори.
В изборите гласове ще подадат 6 милиона и 900 хиляди избиратели. В изборната надпревара участват 4 хиляди и 652 кандидата от 20 политически партии, които ще се борят за 240тте кресла в парламента.
В Турция бяха открити 123 урни в които гласове ще подадат българските граждани живеещи в Турция.
През изборите от 2006та година подкрепяната от турците в България партия Движение за Права и Свободи получи в Турция подкрепата на 50 хиляди турци преселници от България.
Премиерът на България Сергей Станишев, реагира на изявленията на някои от националистическите политически партии противопоставящи се на откриването на изборни урни в Турция и каза, че чрез раситка пропаганда тези партии раздухват етническо напрежение, но подчерта, че българският народ е длъжен да съхрани единството и сплотеността си в демократическата обстановка в страната.
Според анкетите проведени в навечерието на изборите, се очаква водената от кмета на София Бойко Борисов партия Герб да спечели 75, намиращата се на власт Социалистическа партия да спечели 50 и Движението за Права и Свободи да спечели 40 кресла в парламента.
Гласоподаването започна в 6 часа сутринта и ще продължи до 19 часа.
-
Преглед на турския печат 05.07.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 5 юли 2009 година.

Posted 05.07.2009 11:24:32 UTC

Updated 05.07.2009 11:24:32 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с откриването на модерния стадион в столицата на Казахстан-Астана, чиито архитектураен проект и стореж е дело на турска фирма и посещението на руския православен патриарх Кирил в Истанбул.

Вестник Стар пише, че турска строителна фирма е поставила подпис под супер модерен стадион в Казахстан. В новината се отбелязва, че въпросната фирма до сега е реализирала редица проекти в Казахстан и че стадиона „Астана Арена” е бил приключен в рамките на 3 години.

Вестник Хюрриет публикува новината по темата със заглавието „В Астана бе открит стадион наша гордост” и съобщава, че стадионът, чиито строеж е бил започнат през 2006 година е възлязал за 185 милиона долара, притежава покрив, който се затваря за 15 минути и е с капацитет за 30 хиляди души.

Вестник Миллиет пише, че стадионът в Астана е бил открит с официална церемония, на която е участвал и президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Патриархът на руската православна църква Кирил е в Истанбул” пише: „Патриархът на руската православна църква Кирил се срещна с патриарха на Гръцката фанариотска църква Бартоломей. Патриарх Кирил, който ще остане в Турция до 6 юли ще проведе редица контакти в Истанбул и в Анкара”.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Историческа среща” съобщава, че от дълго време насам между Руската православна църква и Гръцката фанариотска църква водят борба за получаване на статут на вселенска патриаршия ”.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Изборно сътрудничество между Анкара и София срещу расистите” отбелязва, че Анкара и София са в сътрудничество за да възпрепятстват расистката партия АТАКА. В новината пише, че България е мобилизирала всичките си възможности за да може 100 хиляди изселници от България да гласуват в изборите и че и Турция е предоставила всякакви улеснения.

Вестник Миллиет отбелязва, че Северна Корея в рамките на 24 часа е осъществила 7 ракетни изпитания.
-
VOT Слушай новини на Български




05.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




05.07.2009
-
Анадолска агенция: Повече от 20 000 български изселници се очаква да гласуват в Бурса

05 юли 2009 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Люлебургас/София. Днес гражданите на България гласуват за избор на нов парламент, предава Анадолската агенция. Право на глас имат и изселниците от България с двойно гражданство. Живеещите в Люлебургас изселници с българско гражданство гласуват в три избирателни секции в началното училище „8-ми ноември”. Председателят на Дружеството на преселниците от Балканите Недим Дьонмез посочи, че към изборите са забелязва засилен интерес и очакват 2 500 души да упражнят правото си на глас. Според информациите се очаква в Бурса да гласуват повече от 20 000 души в 29 избирателни секции.

Терорист от ПКК е бил ликвидиран в Югоизточна Турция след терористично нападение срещу силите за сигурност
05 юли 2009 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Един член на Кюрдската работническа партия /ПКК/ е бил ликвидиран в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, след открит огън срещу силите за сигурност, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. Според информация в интернет сайта на Генералния щаб група терористи от ПКК са открили огън срещу силите за сигурност в района на околия Чукурджа близо до турско-иракската граница. Силите за сигурност веднага са отвърнали на стрелбата, при което е бил убит един терорист.
Също в гориста местност в околия Улудере, провинция Шърнак, са били заловени един ръчнопротивотанков гранатомет и 13 автомата „Калашников”, пише вестникът.

Един на двама души в Турция подкрепя членството в ЕС, сочи проучване на Турския статистически институт
05 юли 2009 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Един на двама души в Турция подкрепя членството в ЕС, сочи проучване на Турския статистически институт, пише турският вестник „Хюриет”. Според резултати от изследване, проведено от Турския статистически институт през месец октомври 2008 година, което обхваща 6 465 души, 51,9 % подкрепят присъединяването на Турция към ЕС. 29,5 % са против европейското членство, а 18,6 нямат мнение. Според възрастовия, образователния и социалния статус онези, които подкрепят членството в ЕС са младите, мъжете и семействата с добри финансови доходи. Най-висока е подкрепата 57,1 % при възрастовата група между 18 и 24 години, следвана от групата между 25 и 34 години – 56,6 %. Също изследването констатира, че подкрепата за ЕС е висока при хората с висок образователен ценз. Повечето от анкетираните обаче вече не вярват, че присъединяването на Турция ще стане факт.

„Йени шафак”: Московският патриарх Кирил се срещна в Истанбул с вселенския патриарх Вартоломей
05 юли 2009 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Московският патриарх Кирил се срещна в Истанбул с вселенския патриарх Вартоломей, пише турският вестник „Йени шафак”. Новият московски патриарх е на посещение в Истанбул с голяма църковна делегация. Срещата между двамата най-силни духовни лидери на православния свят се състоя в сградата на Вселенската патриаршия. Тя се определя като „историческа” за православния свят и важна с оглед бъдещите отношения между Московската и Вселенската патриаршия. Московската патриаршия не признава вселенския патриарх Вартоломей за духовен лидер на всички православни, а го счита за „пръв между равни”.
Очаква се руският патриарх да бъде приет от премиера Реджеп Тайип Ердоган и президента Абдуллах Гюл.

Си Ен Ен Тюрк: България застава пред урните за избор на парламент за първи път след приемането си в ЕС
05 юли 2009 | 11:55 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. За първи път след приемането си в ЕС България застава пред урните за избор на парламент, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Очаква се управляващата Социалистическа партия да загуби подкрепа заради обвинения в корупция и лошо управление на икономиката. Според предположенията, партията с дясноцентристка ориентация, която се очаква да бъде първа на изборите, няма да има достатъчно подкрепа за сформиране на самостоятелно правителство.
Според говорителя на Висшата избирателна комисия Александър Александров 11 400 избирателни секции са били отворени в 6 часа тази сутрин и ще бъдат затворени в 19 часа. В изборите участват 18 партии и коалиции. В бюлетините са отделени места за 20, но поради искане по технически причини две от тях са заличени. Над 1000 журналисти, от които 23 чужди, ще отразяват обявяването на резултатите и пресконференциите след изборния ден.
Българските граждани ще могат да гласуват и в чужбина. В Турция живеят между 200 и 250 хиляди български изселници с двойно гражданство, които имат право на глас. Очаква се от живеещите в Одрин български изселници с двойно гражданство да гласуват 600 души. По думите на председателя на Дружеството на балканските турци Басри Йозтюрк гласуването се провежда в началното училище „75-та година”. Той посочи, че българските изселници с двойно гражданство ползват правото, дадено им от българската конституция. „Доколкото ни позволява законът, ние ще продължим да гласуваме. Ние сме изселници. Ние не можем да се откъснем напълно оттам. Хубаво е да има депутат, който да ни представлява”, заяви избирателят Ремзи Ташоглу. Протестните демонстрации на партия АТАКА в България срещу изселниците, които отиват да гласуват в България, Ташоглу определи като пропаганда. Гласуването в Одрин ще приключи в 19 часа.
За вкаралия страната си в ЕС премиер Сергей Станишев, както изглежда, изборите няма да донесат успех. 2 години и половина след приемането на България в ЕС очакванията на избирателите са ниски. Според социологическите анкети социалистите, които изграждат правителство в коалиция с Движението за права и свободи, подкрепяно преобладаващо от турците в страната, губи позиции. Причина за това са твърденията за корупция и лошо управление на икономиката. Всеки трети в България се страхува от загуба на работата си. Заплатите в страната са най-ниските в ЕС.
Лидерът на дясноцентристката партия, която се очаква да излезе първа в изборите, Бойко Борисов обещава да прочисти страната от корупцията и престъпността и да накаже виновниците. Според прогнозите обаче той няма да спечели достатъчно подкрепа за съставяне на самостоятелно правителство.

„Йени шафак”: Представителят на ДПС за Турция призова изселниците с българско гражданство да гласуват
05 юли 2009 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Представителят на Движението за права и свободи за Турция Енвер Хатипоглу призова всички турци, които са изселници от България и имат българско гражданство, да гласуват на парламентарните избори днес, пише турският вестник „Йени шафак”. Посочвайки номера на ДПС в избирателната бюлетина, Хатипоглу определи днешните избори като по-важни от предишните, защото в България в последните години се води кампания срещу турското малцинство и се прави подготовка за премахване на двойното гражданство.
В Турция са открити 123 избирателни секции в 13 областни центрове за гласуване на изселниците с двойно гражданство. 36 от секциите са в Истанбул.

„Милиет”: Истинската опасност е расисткият манталитет, каза представител на ДПС за нападенията срещу изселници
05 юли 2009 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. „Истинската опасност е расисткият манталитет”, заяви във връзка с нападенията срещу изселници, отиващи да упражнят правото си на глас на парламентарните избори в България, представителят на Движението за права и свободи за Турция Енвер Хатипоглу, пише турският вестник „Милиет”. Хатипоглу посочи, че известната с расистките си изяви партия АТАКА и други националистически партии извършват нападения и посегателства на границата срещу автобуси с български изселници и срещу турски ТИР-ове. По думите на Хатипоглу обаче истинската опасност не е расистката партия АТАКА, а манталитетът, който стои зад нея. „Истинската опасност е изглеждащата най-близко до спечелване на властта партия ГЕРБ и нейният лидер Бойко Борисов”, посочи представителят на Движението за права и свободи, пише вестникът.

„Сабах”: В България започна гласуването за определяне на новия 240-членен парламент
05 юли 2009 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. В България започна гласуването за определяне на новия 240-членен парламент, пише турският вестник „Сабах”. Говорителят на Централната избирателна комисия Александър Александров заяви, че изборният ден е бил открит в 6 часа в 11 400 секции в страната. Броят на регистрираните в избирателните списъци граждани с право на глас е 6 884 241. По думите на Александров в изборите участват 18 партии и коалиции и за всяка от тях е отпечатано място в 7-те милиона бюлетини. Изборният ден ще приключи в 19 часа. По информация на министерството на външните работи зад граница, включително и в Турция, са открити 259 избирателни секции. 123 от тях са в Турция. За отразяване на резултатите от изборите в Националния дворец на културата след приключване на изборния ден са акредитирани над 1000 журналисти, като 23 от тях са от чужди медии. За охраната на реда през изборния ден ще се грижат 15 000 полицаи.

Ен Ти Ви: България застава днес пред избирателните урни
05 юли 2009 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. България застава днес пред избирателните урни, съобщава турският телевизионен канал Ен Ти Ви. Избирателният ден започва в 6 часа и ще продължи до 19 часа. За наблюдаване на изборите в България ще пристигнат наблюдатели от Полша, Турция, Дания, Швеция, а за нормалното протичане и осигуряване на ред през изборния ден ще се грижат 15 000 полицаи. 6,9 милиона български граждани са регистрирани в избирателните списъци за участие в парламентарните избори, на които ще бъдат избрани 240 депутати. Избирателите ще гласуват в 11 400 избирателни секции и ще избират измежду 4 652 кандидати от 20 партии и коалиции. Според информация на българското външно министерство зад граница са открити 259 избирателни секции в 141 населени места. Избирателните секции в Турция за лица с българско гражданство са 123.
12,9 % от депутатите, т.е. 31, ще бъдат избрани по мажоритарната система, след като за тези избори в страната беше въведена смесена избирателна система. Досега се гласуваше по пропорционалната система за депутатски листи, предложени от политическите партии.
От друга страна партия АТАКА, която е известна с националистическите си изказвания, се опитва да спечели гласове, вземайки за прицел турците. Представителят на Движението за права и свободи за Турция Енвер Хатипоглу коментира в тази връзка, че истинската опасност е манталитетът, който стои зад АТАКА. Той посочи, че онези български изселници, които отиват да гласуват в България, са възпрепятствани от привърженици на АТАКА на границата. В Турция 180 000 изселници са с българско гражданство и 120 000 от тях имат право да гласуват. „Тези избори са с историческа важност. Те ще покажат живеят ли в България или не граждани от турски произход”, посочи Хатипоглу и призова имащите право на глас да гласуват.
Движението за права и свободи, чиито членове са повечето турци, на парламентарните избори през 2005 година беше получило 50 000 гласове в своя полза от изселници в Турция.
В обръщение към нацията премиерът Сергей Станишев изтъкна, че някои крайнонационалистически партии правят расистки изказвания, насочени към етническо разделение в страната, но българският народ трябва да запази единството и съвместното съжителство в една демократична среда.
-
Oprah Winfrey and her employees were very impressed by the ancient city of Ephesus during their Turkey tour.

Турция - Опра Уинфри !

Опра Уинфри пристигна с целия си екип в Истанбул.БТА


İstanbul, Ephesus fascinate Oprah Winfrey !

Oprah Winfrey and her employees were very impressed by the ancient city of Ephesus during their Turkey tour.
Oprah Winfrey and her employees were very impressed by the ancient city of Ephesus during their Turkey tour.
American producer and talk show host Oprah Winfrey, who was in Turkey as part of a luxury Mediterranean cruise with 1,600 guests, including employees and families, was impressed by İstanbul and the ancient city of Ephesus (Efes), the Anatolia news agency reported.

Winfrey and her guests, who departed from Chicago on June 20 for the 10-day trip, stopped in Greece, Italy, Spain and Malta as well as Turkey. The group visited İstanbul and the Aegean province of İzmir as part of their trip and left Turkey on Tuesday. Media mogul Winfrey was reportedly impressed by historic beauties of İstanbul and Ephesus. The group arrived in İzmir last Sunday. Having visited Ephesus, one of the most important ancient cities of the Mediterranean, Winfrey and her guests had lunch in the village of Şirince, near Ephesus.

Winfrey and her staffers visited İstanbul on Monday. After touring Ayasofya and the Blue Mosque, Winfrey shopped at the Grand Bazaar. She also threw a party at the Çırağan Palace for her employees and their families on Monday. The television icon was welcomed by a traditional Ottoman mehteran band at the İstanbul palace, and the show included performances by whirling dervishes and dancers. Winfrey said at the party that she came to Turkey for the first time in 1995. Winfrey also said although their cruise was initially supposed to last a week, she had extended it to two weeks so her guests could see Ephesus and İstanbul, which she described as a wonderful city. Speaking to NTV TV station, Winfrey said she was deeply impressed by the mosques, palaces and people of İstanbul and that she is looking forward to coming to Turkey again.

TODAY'S ZAMAN WITH WIRES İSTANBUL
-
Oprah Winfrey visits İstanbul, gives party at Çırağan Palace
American producer and talk show star Oprah Winfrey visited Monday İstanbul and throw a party at the Çırağan Palace for her employees and their families. Winfrey took all 1,600 on a cruise of the Mediterranean, sailing from Barcelona to Rome, Messina, Santorini, İzmir, Ephesus, İstanbul, Athens, and Valletta, Malta on board the cruise ship Norwegian Gem. The television icon was welcomed by the traditional Ottoman Mehteran band at the İstanbul palace and the show included a performance of the whirling dervishes and dancers. The cost of the trip is estimated at 5,400 USD each - a total of 8.6 million USD. THE ANATOLIA NEWS AGENCY ANKARA

-
Патриархът на Русия е на посещение в Турция !

05 юли 2009 | 03:06 | Агенция "Фокус"

Истанбул. Патриархът на Русия Кирил е на посещение в Турция. Планирани са редица срещи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2