Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 4 март 2009 г.

ДПС за мажоритарни депутати

ДПС кандиса на мажоритарни депутати

Веселина Гарчева

ДПС дава сигнали, че ще подкрепи законопроекта на БСП за въвеждане на мажоритарен елемент при изборите за български парламент. Това издадоха пред "Сега" депутати от двете партии. Хората на Ахмед Доган твърдят, че по-скоро биха дали рамо, но не на предложения сега вариант от 58 мажоритарно избрани кандидати, а за 31. Това бе и предложението на президента Георги Първанов още преди година.

Изпълнителното бюро на БСП също се обяви за пряк избор на 31 депутати, но лявата парламентарна група направи промени в проекта. Депутатите записаха, че мажоритарно ще влязат 58 депутати, без обаче да се променят 31-те избирателни райони. Основният аргумент за увеличаването на броя им бе, че ако останат 31, един кандидат ще влиза в парламента с 200 000 гласа, а друг - с 20 000.

БСП настоява също гласовете, подадени за мажоритарните претенденти, да се прибавят към листата на партията, а самите кандидати да участват и в пропорционалните листи. Хората на Ахмед Доган обаче са против тези две предложения. В ДПС се притесняват и какво ще се случи, ако депутат, който е избран мажоритарно, стане министър. Тогава той трябва да напусне парламента. Социалистите предлагат на негово място в НС да влиза следващият в пропорционалната листа. Друг вариант е да се провеждат частични избори, но червените го намират за твърде опасен, тъй като така може да се промени мнозинството.

НДСВ вероятно също ще подкрепи законопроекта, макар че доскоро бяха категорично за преференциални бюлетини. Според левите царистите са получили каквото искат с приемането на закона за културното наследство и може да подкрепят идеята за мажоритарния вот.сега

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2