Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 2 март 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-02.03.2009 г.

VOT Слушай новини на Български




02.03.2009

VOT Слушай емисиите на Български




02.03.2009
-
Преглед на турския печат 02.03.2009

Преглед на главните новини по страниците на някои от високотиражните турски вестници от 2ри Март 2009та година.


Posted 02.03.2009 09:12:22 UTC

Updated 02.03.2009 09:12:22 UTC
Днешните турски вестници са дали широко място по страниците си на новини във връзка с предизборните кампании на политическите партии в навечерието на насрочените за 29ти март избори за местни органи на властта, на изявленията на различни политически лидери, а също така са се спрели широко и на продължаващите дискусии във връзка със самолетната катастрофа на самолет на Турските авиолинии в Холандия.

Вестник Сабах пише, че премиерът Ердоган продължава да организира предизборни митинги обединявайки ги с церемонии по откриването на различни обекти.

Вестник Миллийет отбелязва, че политическите партии са придали тласък на пропагандните си дейности, а вестник Радикал пише, че в различни градове в Турция са били организирани редица пропагандни митинги на различните политически партии.

Вестник Хюррийет е поставил на първа страница снимка заснета от трима студенти спасили се леко ранени от катастрофата със самолета на турските авиолинии, който падна близо до летище Шипхол на холандския град Амстердам, минути след като напускат корпуса на катастрофиралия самолет. В новината се отбелязва, че по лицата на спасилите се пътници проличава страхът който са изживели.

Вестник Ватан пише, че постепенно се утвърждава становището, че самолетът на Турските Авиолинии е паднал поради турбулентността създадена от по-голям самолет кацнал броени минути преди турския самолет.

Вестник Стар подчертава, че Холандия е оповестила, че турският самолет е бил насочен към пистата две минути след кацането на по-голям пътнически самолет и че внезапно е загубил по рязък начин скоростта си.

Лидерът на кипърските гърци Христофяс се споразумя с президента на ТРСК Мехмед Али Талят над въпросите възпрепятстващи продължаването на преговорите-пише вестник Хюррийет и отбелязва, че секретен документ в който са отбелязани проблемните въпроси, които може да възпрепятстват преговорите е попаднал в ръцете на кипърските гръцки медии. Вестникът пише, че служителите в ТРСК държат в тайна документа тъй като се безпокоят, че той може да разтърси равновесието между двете страни на острова.

Вестник Сабах съобщава, че в документа се сочи, че между двете страни в Кипър съществуват дълбоки разногласия по въпроса за компетенциите на федералните органи на властта и че кипърската гръцка част твърди, че кипърските турци искат хлабава федерална структура. Вестникът подчертава, че кипърските гърци настояват президентът да бъде избиран с тайно гласуване, а ТРСК настоява ЕС да възприеме еднаква позиция към Турция и Гърция до приемането на Турция в ЕС.

По време на сондажни дейности в границите на община Еил окръг Диярбакър, водени от фирмата Тюркийе Петроллери, на дълбочина от хиляда и 800 метра бяха открити богати находища от нефт-пише вестник Сабах, и подчертава, че нефтът е с гравитет 26 и резервите възлизат на около 16 милиона варела.

Вестник Хюррийет пише, че с всеки изминал ден расте интересът в света към съвместно разработвания от група страни сред които и Турция проект за бойния самолет на бъдещето Ф-35.

Вестник Сабах отбелязва, че генералният директор на Кока Кола Мухтар Кент е заявил, че ще превърне Турция в изследователски център на фирмата.

Вестник Хюррийет пише, че е нарастнал неимоверно износът на турски стоки за прародината на президента на САЩ Барак Обама, Кения. Вестникът пише, че миналата година за Кения е бил осъществен износ за 233 милиона долара и че Турските авиолинии са започнали полети за столицата на Кения Найроби.ТРТ
-
Ферхойген подкрепи членството на Турция в ЕС...

Заместник-председателят на Комисията на ЕС Гюнтер Ферхойген заяви, че най-голямата грешка на страните членки е че не са предложили на Турция твърдо установен календар за членство...


Posted 02.03.2009 10:39:29 UTC

Updated 02.03.2009 10:39:29 UTC
Заместник-председателят на Комисията на ЕС Гюнтер Ферхойген заяви, че най-голямата грешка на страните членки е че не са предложили на Турция твърдо установен календар за членство и разкритикува в остър тон страните членки отправящи отрицателни послания по адрес на членството й в ЕС.

В изявлението си за една германска информационна агенция Ферхойген каза, че противоречивите послания на ЕС са предизвикали сред турските граждани недоверие в сърдечността на съюза.

Ферхойген поднови подкрепата си за членството на Турция в ЕС и каза, че тя е с голямо значение от гледна точка на енергетиката и сигурността.

Ферхойген каза, че на Турция трябва да бъде дадена ясна перспектива и че след като Турция постигне изискваните условия, ЕС ще бъде готов да я приеме безусловно.ТРТ
-
Донорска конференция в Шарм Ел Шейх за Ивицата Газа...

Към участниците в конференцията ще бъде отправен призивът за събирането на фонд от 3 милиарда долара...


Posted 02.03.2009 10:50:32 UTC

Updated 02.03.2009 10:50:32 UTC
В египетския курортен център Шарм Ел Шейх се провежда донорска конференция за Ивицата Газа. На конфеленцията на която присъстват представителите на около 80 страни, Турция е представена от външния министър Али Бабаджан. Към участниците в конференцията ще бъде отправен призивът за събирането на фонд от 3 милиарда долара.

Говорител на Държавния департамент на САЩ отбеляза, че администрацията на Обама ще дари 900 милиона долара.

Междувременно продължават палестинските ракетни нападения от Ивицата Газа срещу Южен Израел. Вчера от Ивицата Газа срещу Израел бяха изстреляни пет ракети. Атаките не предизвикаха жертви.

Премиерът на Израел Ехуд Олмерт проведе извънредно заседание на министерския съвет за обсъждане на мерките, които ще бъдат предприети.

Олмерт каза, че отговора който ще дадат ще бъде силен и ще предизвика болка.

Същевременно Газа, която бе разрушена по време на 22 дневната бомбардировка на Израел миналия месец, този път пострада от наводнения. Съобщено бе, че живеещото в палатки население на Газа е в много трудно положение.ТРТ
-
Нараства вероятността от грешка на контролната кула...

Все по-голяма тежест придобива становището нче самолетната катастрофа в Амстердам се дължи на грешка на холандските служители в летището...


Posted 02.03.2009 10:32:50 UTC

Updated 02.03.2009 10:32:50 UTC
Все по-голяма тежест придобива становището на турските експерти, че самолетната катастрофа в Амстердам се дължи на грешка на холандските служители в летището.

Председателят на холандския съвет за разследвания по въпросите на сигурността отказа да предаде на прокуратурата водеща следствието във връзка с катастрофата данните за полета на самолета и записа на разговорите на пилотите в кокпита.

Холандската преса окачестви това като скандал.

Същевременно бе съобщено, че спасилите се от катастрофата пътници с холандско гражданство се готвят да заведат дело. Адвокатът на пътниците каза, че тъй като все още не е разяснена причината за катастрофата, засега не е ясно, дали делото за изплащане на обезщетение ще бъде заведено срещу Холандия или срещу Турция.

Единственият турски пътник загинал по време на катастрофата, Бюлент Ишгьорен, бе погребан вчера в Истанбул.ТРТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2