Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 13 февруари 2009 г.

Новините от и за Турция-13.02.09 г.

След местните избори ще подновим дейността за съставяне на цивилна конституция, каза турският премиер
13 февруари 2009 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Дейността по съставяне на цивилна конституция на Турция ще бъде подновена след местните избори на 29 март, заяви премиерът Реджеп Тайип Ердоган, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Преди отпътуването си за предизборен митинг в Сивас Ердоган прие представители на младежкия парламент и разговаря с тях по различни политически и обществени проблеми. Един от младите представители на парламентаризма в Турция попита кога ще бъде променена действащата конституция, която е рожба на военен преврат. Турският премиер посочи, че през април отново ще започнат обсъжданията в тази насока. Той каза, че за промяна на конституцията е необходим консенсус между политическите партии, а при предишното обсъждане на проблема Народнорепубликанската партия не е излъчила свой член за конституционната комисия. „Ако и сега не излъчи такъв, ще отнесе въпроса към Конституционния съд, а ние не искаме да се стигне до това”, каза Ердоган.

Турското консулство в Солун стана обект на атаки с коктейли „Молотов”
13 февруари 2009 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Солун/Анкара. Коктейли „Молотов” са били хвърлени през изминалата нощ срещу турското консулство в Солун, пише турският вестник „Дюня”. Обект на нападения с коктейли „Молотов” тази нощ са станали много обекти в Солун. Основно коктейлите с експлозив са били хвърлени срещу контейнери. Атакувани са били и полицаи, поддържащи реда в града. Атаките са били извършени от неизвестни лица. При атаката срещу консулството материални щети е претърпял клуб, намиращ се пред него.

“Заман”: 33 крадци на автомобили са задържани в Истанбул
13 февруари 2009 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Истанбул. При операция на полицията, проведена едновременно на 24 различни адреси в пет различни райони в Истанбул, са задържани 33 крадци на автомобили, за които е установено, че са членове на една и съща престъпна групировка, съобщи електронното издание на вестник “Заман”. При извършените обиски на работни места и складове са иззети голям брой документи, фалшиви лични карти и регистрационни номера, както и откраднати различни марки автомобили . цели и разглобени на части.

“Хюриет”: Ново предложение на търга за изграждането на АЕЦ-Аккую
13 февруари 2009 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Консорциумът от руската държавна компания Атомстройекспорт - Интер РАО и турската Парк техник, в който водеща е руската фирма и който единствен направи предложение на търга за изграждане на първата в Турция АЕЦ-Аккую, подобри офертата си, съобщи електронното издание на вестник “Хюриет”.
Генералният директор на турската национална електрическа компания ТЕТАШ Хаджъ Дуран Гьоккая заяви, че в подобреното предложение на консорциума цената е ревизирана от 21,16 цента на 15,35 цента за киловатчас електроенергия. Гьоккая посочи, че тръжната комисия ще оцени това ново предложение както от гледна точка на действащите закони и цялата нормативна база, така и от гледна точка на обществения интерес.
След оценката тръжната комисия ще изготви доклад, който ще бъде връчен на Управителния съвзет на ТЕТАШ. След неговото обсъждане докладът ще бъде изпратен на министерството на енергетиката и природните ресурси, а министерството ще го внесе за оценка на заседание на правителството. Ако в резултат на тази оценка министерският съвет намери предложението за приемливо, ще даде указания на Комитета за атомна енергетика на Турция и на Комисията за регулиране на енергийния пазар за издаване на лиценз. В противен случай търгът ще бъде анулиран.
Генералният директор на ТЕТАШ добавя, че “понастоящем няма никакъв проблем в законовата рамка на търга и поради това процесът продължава”.

ДЖИХАН: Нападение срещу предизборен щаб на управляващата партия в Истанбул
13 февруари 2009 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Трима души, за които се твърди, че са употребили алкохол, са нападнали и счупили прозорците на предизборен щаб на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в централния истанбулски квартал Бейоглу, съобщи информационната агенция ДЖИХАН. Нападението е станало тази сутрин към 03.00 часа. По сигнал на граждани на мястото на инцидента е пристигнала полиция, която е успяла да задържи нападателите. Започнало е разследване на случая.

“Сабах”: Ердоган изпрати послание до избирателите във всичките 81 турски провинции
13 февруари 2009 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган изпрати специално писмо с послания до избирателите във всичките 81 турски провинции, пише днес вестник “Сабах”. Както и на последните общи избори на 22 юли 2007 г., в навечерието на сегашните местни избори на 29 март това писмо ще бъде връчено лично на ръка на всеки отделен избирател. За целта е ангажирана армия от 15 000 доброволци от младежките структури на управляващата Партия на справедливостта и развитието, известни като “посланиците на ПСР”.

“Милиет”: Прокюрдската партия ще води предизборната си пропаганда и на кюрдски език
13 февруари 2009 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ ще води предизборната си пропаганда за местните избори на 29 март и на кюрдски език, съобщи вестник “Милиет”. Ръководството на ПДО е взело решение предизборната пропаганда да се води на два езика. Въпреки изричните постановки в закона за политическите парии, че “в предизборните си дейности политическите партии не могат да използват друг език извън турския”, ПДО ще използва преимуществено кюрдския език в своята предизборна пропаганда. В нея е включена и музиката от кюрдската песен “Орамар”. Тя разказва за дръзкото нападение на Кюрдската работническа партия /ПКК/ срещу жандармерийската застава “Даглъджа” на турско-иракската граница през октомври 2007 г. За пръв път песента е изпълнена на Втория редовен конгрес на ПДО и веднага срещу нея започва прокурорска проверка. За нуждите на предизборната пропаганда на ПДО текстът на песента е променен и те вече се пее на кюрдски и на турски език.

Агенция “Фокус” припомня:

При нападение на Кюрдската работническа партия /ПКК/ на турска военна част в района на Даглъджа в околия Юксекова на провинция Хаккяри през октомври 2007 година, бяха убити 12, ранени 16 и отвлечени 10 турски военнослужещи от едноименната жандармерийска застава на турско-иракската граница. След това шокиращо нападение Турция започна преки срещи и диалог с представители на автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак. В рамките на този процес официални представители на турското външно министерство вече открито се срещат с лидерите на иракските кюрди в Северен Ирак.


Турската армия ликвидира 13 екстремисти в Ирак
13 февруари 2009 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската армия ликвидира 13 екстремисти от “Кюрдската работническа партия” при въздушен удар в северната част на Ирак, съобщи Ройтерс.
Нанесени са също така значителни щети на база на екстремистите.

265 килограма наркотици са заловени в Диарбекир, Турция
13 февруари 2009 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Общо 265 килограма наркотици са заловени при серия операции, проведени от екипи на отдела за борба с контрабандата и организираната престъпност в провинция Диарбекир и нейните околии, съобщи Анадолската агенция. В съобщение на валийството в Диарбекир се посочва, че операциите са извършени в периода 28 януари – 12 февруари срещу лица и организации, занимаващи се търговия на наркотици. Разбити са 9 отделни престъпни организации, които са си осигурявали наркотиците в Диарбекир и в неговите околии и са ги прехвърляли за реализация в западните турски провинции. Задържани са 15 души, които са изправени пред съда и от тях 14 души са арестувани и вкарани в затвора.

Анадолска агенция: Изявления на адвоката на бившия пример Тансу Чилер във връзка с делото “Сусурлук”
13 февруари 2009 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Адвокатът на бившия пример г-жа Тансу Чилер – Бетюл Аксу посочи, че по времето, когато нейната довереница е заемала длъжността министър-председател на Република Турция, правителството, турските въоръжени сили и силите за сигурност са изпълнявали с решителност своите задължения за да ликвидират тероризма, поставил си за цел нарушаване единството на нацията, държавата и народа, съобщи Анадолската агенция. Писмените изявления са във връзка с появилите се напоследък в някои медии публикации, в които се използва името на Тансу Чилер във връзка с хода на делото “Сусурлук”. В изявленията на адвоката се подчертава, че благодарение на решителното поведение на Тансу Чилер навремето е бил нанесен сериозен удар на тероризма.

Агенция “Фокус” припомня:

На 3 ноември 1996 г. близо до градчето Сусурлук, Северозападна Турция, при автомобилна катастрофа загинаха бившият заместник-директор на истанбулската полиция Хюсеин Коджадаг, лидерът на ултра националистическата организация Сивите вълци Абдуллах Чатлъ и неговата приятелка Гонча Уз. Тежко бе ранен депутатът от ПВП Седат Буджак. Направени бяха скандални разкрития, че Чатлъ, беглец от правосъдието с присъда за трафик на наркотици и убийство, е бил сътрудник на полицията. У него бяха открити дипломатически акредитивни писма, предоставени му от турските власти, разрешително за оръжие, одобрено от правителството, шест фалшиви карти за самоличност с различни имена, оръжия и заглушители, наркотик и хиляди щатски долари.
През миналата година след 12- годишно прекъсване продължи гледането на делото, заведено по аферата “Сусурлук”, срещу бившия лидер на ПВП Мехмет Агар /също - бивш генерален директор по сигурността и бивш министър на вътрешните работи/. Навремето делото беше спряно след като Мехмет Агар беше избран за депутат. На последните общи избори на 22 юли 2007 година той не успя да влезе в парламента и досието му беше изпратено от министерството на вътрешните работи на Върховния административен съд /ВАС/, тъй като вече няма депутатски имунитет.
На 9 февруари Мехмет Агар се изправи за пръв път пред съдиите по делото пред 11-ти състав на съда за тежки престъпления в Анкара и посочи, че указанията за назначаването на загиналия при катастрофата край градчето Сусурлук Хюсеин Коджадаг като директор по сигурността на една от петте най-големи провинции са били дадени от тогавашния вицепремиер г-жа Тансу Чилер /без да визира конкретно нейното име/.
Самата Тансу Чилер замина на 11 февруари заедно със съпруга си Йозер Чилер за Ню Йорк, като на летището в Истанбул остави без отговор зададените й журналистически въпроси във връзка с делото “Сусурлук”.

“Радикал”: Социалната държава в Турция процъфтява в навечерието на избори
13 февруари 2009 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Социалната държава в Турция процъфтява точно в периода на наближаването на избори, пише днес вестник “Радикал”. Правителството на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ е раздало само през миналия месец толкова социални помощи, колкото през цялата 2007 г. През 2007 г. размерът на дадените социални помощи е бил за 55,5 милиона турски лири /около 55 милиона лева/, през януари 2008 г. – само за 2,2 милиона турски лира, за да скочи рязко през януари тази година на 51,7 милиона турски лири.
В страната се наблюдава рязко увеличаване на отпусканите социални помощи още от юли 2008 г. Пикът на широко и шумно раздаваните социални помощи е именно в навечерието на местните избори на 29 март, отбелязва всекидневникът.

“Милиет”: Опозицията предупреди премиера, че не може да дава насока на пресата
13 февруари 2009 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал предупреди премиера Реджеп Таийп Ердоган, че не може да дава насока на пресата, пише днес вестник “Милиет”. “Премиерът е взел под свой контрол две трети от пресата. Излиза, че ако една трета от пресата пише погрешно, намиращите се под негов контрол две трети от пресата заемат правилната позиция. Обаче това, което те пишат, не се посреща с уважение и доверие. Което означава, че е загубило своята убедителност и правдивост.”, посочва лидерът на НРП.

Турски печат: Историческо посрещане на Абдуллах Гюл в Москва
13 февруари 2009 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Официалната визита на президента на Турция Абделлах Гюл в Русия е сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Хюриет” обръща внимание на “историческото посрещане” на Абдуллах Гюл в Москва. Посочва се, че Абдуллах Гюл е съпровождан от 150-членна делегация и е бил посрещнат с военни почести на летище “Внуково” от министъра на промишлеността и енергетиката на Русия Виктор Христенко. Това е първото посещение на Абдуллах Гюл в Русия в качеството му на турски президент. Преди отпътуването си от летище “Ататюрк” в Истанбул Абдуллах Гюл заяви, че “Руската федерация е съседна страна, на приятелството с която Турция отдава голямо значение”.
“Милиет” също отбелязва, че в Москва Абдуллах Гюл е бил посрещнат на най-високо равнище. Подчертава се, че днес Абдуллах Гюл ще се срещне в Кремъл с руския президент Димитрий Медведев – една среща на най-високо равнище, която се следи с внимание от западния свят.
”Сабах” констатира, че в отношенията на Турция с Русия започна едни нов период. Обръща се внимание, че по-голямата част от съпровождащата Абдуллах Гюл 150-членна делегация включва турски бизнесмени.
“Заман” пише, Абдуллах Гюл е заминал на 4-дневно посещение в Русия по покана на президента на Руската федерация Димитрий Медведев. Отбелязва се, че турският президент е придружаван от министъра на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер, от държавния министър Кюршад Тюзмен, както и от министъра на външните работи Али Бабаджан, който ще пристигне в Москва директно от Рига.

Продължава официалното посещение на министъра на външните работи на Турция в Латвия
13 февруари 2009 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Рига. Продължава официалното посещение на министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан в Латвия, съобщават медиите. Визитата е по покана на министъра на външните работи на Латвия Марис Риекстинс. Програмата предвижда срещи с президента Валдис Затлерс, с председателя на парламента Гундарс Даудзе и с министъра на външните работи Марис Риекстинс.

Продължава официалното посещение на президента на Турция в Москва
13 февруари 2009 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Продължава официалното посещение на президента на Турция Абдуллах Гюл в Москва по покана на президента на Руската федерация Дмитрий Медведев, съобщават медиите. Гюл е съпровождан от голяма турска бизнес делегация, а посещението му се определя в Турция като историческо.
По време на разговорите в Москва се обсъждат двустранните икономически връзки, обстановката в района на Кавказ и въпроси, представляващи взаимен интерес. Визитата в Русия преследва целта за активизиране на двустранните връзки във всяка област. Очаква се днес да бъде оповестена “политическа декларация”, в която се подчертава постигнатото ниво в двустранните отношения.

Ръководството на Русия ще обсъди с президента на Турция въпросите на европейската сигурност и ДОВСЕ

13 февруари 2009 | 03:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Дмитрий Медведев и руският премиер Владимир Путин ще се срещнат с пристигащия на държавна визита в Москва президент на Турция Абдуллах Гюл и ще обсъдят с него въпросите на формирането на нова архитектура на европейската сигурност, проблематиката на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, ситуацията в Кавказ, Близкия изток и Ирак, съобщи за РИА Новости източник от Кремъл.
“Това е първата в историята на руско-турските отношения визита в такъв формат и първото посещение на Гюл в нашата страна качеството му на президент. Планирани са преговори между президента на Турция и Дмитрий Медведев, разговори с руския премиер Владимир Путин, срещи с председателите на двете камари на руския парламент”, каза източникът.
След края на преговорите в Кремъл страните са решени да подпишат стратегически документ – съвместна декларация за преминаването към нов етап на отношенията между Русия и Турция и за бъдещо задълбочаване на приятелството и партньорството.
Визитата, по думите на източника, ще даде възможност за “сверяване на часовниците” ”по целия комплекс на въпросите на двустранните отношения”.
Една от основните точки в дневния ред на преговорите ще бъде обменът на мнения по въпросите за бъдещото развитие на сътрудничеството в Черноморския регион, включително и перспективите за взаимодействие в рамките на организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, “Блексифор”, операцията “Черноморска хармония”.
Сътрудничеството в енергийната сфера както и в миналото продължава да бъде приоритетно направление на двустранните отношения на Турция и Русия.
По думите на източника, през 2009 г. се очаква доставките на руски газ в Турция да достигнат обема от 25,5 милиарда кубични метра.
-
GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON FEB 13
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on Feb. 13, 2009. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON FEB 13

HURRIYET
-- "THERE IS A SIGNIFICANT PROGRESS"
Turkish Industrialists' and Businessmen's Association (TUSIAD) Chairperson Arzuhan Dogan Yalcindag said after her meeting with Prime Minister Tayyip Erdogan that there had been a significant progress in talks between Turkish government and the International Monetary Fund (IMF). "Our thoughts and proposals are in parallel with it but we need to make more progress," Yalcindag added.

-- GENERAL STAFF'S HARSH REACTION
The General Staff said that some news reports about statements of Ibrahim Sahin, one of suspects of the Ergenekon probe, could not be taken seriously. Earlier, Sahin said that he was working together with the General Staff to create S-1 teams of 150-300 police and army officers. "It is quite ridiculous and unserious that commander of an army of 700 thousand personnel was in need of a 300-member illegal organization," the army said.

-- "LIFE IMPRISONMENT DOES NOT ENOUGH FOR HONOR KILLING"
The Supreme Court of Appeals overruled a sentence of life imprisonment given to Fuat Karadag who murdered his pregnant niece in an honor killing on the ground that life imprisonment was not an enough verdict for honor killing. The court said that the convict should be sentenced to aggravated life imprisonment. If sentenced to aggravated life imprisonment, the convict will not be able to benefit from amnesty.Hurriyet

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2