Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 4 януари 2009 г.

Новините:от и за Турция,04.01.09 г.

Леко е намаляло подаването на руски газ за Турция, казват от енергийното министерство в Анкара
04 януари 2009 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Доставките на руски природен газ за Турция са намалели леко в резултат на украинско-руския газов спор, но нова не създава никакви проблеми, е казал днес високопоставен служител в турското министерство на енергетиката, цитиран от медии в Турция.
Русия засега не е обсъждала с Анкара възможностите за увеличаване на газовите доставки по газпровода "Син поток", е отбелязал служителят. Той е уточнил, че Турция обичайно получава от Русия 40 млн. куб. м газ от тръбопровода, преминаващ през Украйна, но през последните няколко дни доставките са спаднали на 38 млн. куб. метра.

Ройтерс: Турция осъди израелската сухопътна офанзива в Ивицата Газа
04 януари 2009 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция осъди сухопътната офанзива на израелската армия в Ивицата Газа в неделя, като в Анкара смятат, че тя ще доведе до “още повече кръв и сълзи”, предаде агенция Ройтерс.
Турското министерство на външните работи заяви, че това, че Израел започва наземната операция въпреки предупрежденията на международната общност и възмущението на световната общественост е неприемливо и призова Съвета за сигурност на ООН да се справи с кризата.
“Единствения резултат, който ще постигне търсенето на решение по военен път е да се открие пътят към още повече кръв и сълзи,” се казва в изявление на дипломатическото ведомство.

Анадолска агенция: САЩ блокираха либийски проект за изявление на Съвета за сигурност за Газа, каза турски дипломат
04 януари 2009 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк.Постоянният представител на Турция в ООН Бакъ Илкин каза пред журналисти след спешното заседание на Съвета за сигурност във връзка с обстановката в Ивицата Газа, че Либия е разпространила проект за изявление, който обаче не бил приет, предаде Анадолската агенция. Съветът се събра на закрито заседание след като израелски сухопътни сили навлязоха в Ивицата Газа.
В проекта на Либия - единствената арабска страна, член на Съвета за сигурност на ООН, се изказвало безпокойство от ескалацията на ситуацията в Газа, по-специално след предприетата от Израел сухопътна офанзива и се отправял призив към всички страни за незабавно прекратяване на огъня.
По думите на турския дипломат страните членки не успели да постигнат съгласие в каква форма да бъде публикувано изявлението. САЩ настоявали текстът да бъде разпространен като съобщение за печата и в крайна сметка подготвеното от Либия предложение не било прието, посочил турският дипломат.
САЩ същевременно отново блокирали одобряването на изявление на Съвета за сигурност с призив за незабавно прекратяване на огъня в събота вечерта, след като Израел предприе сухопътна операция.

Турция определи израелската операция в Ивицата Газа като неприемлива
04 януари 2009 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция осъди израелските въздушни удари и сухопътна операция в Ивицата Газа, предаде АФП. Турските власти призоваха за незабавно прекратяване на военните действия.
„Осъждаме израелската сухопътна операция в Ивицата Газа, която е неприемлива. Израел не се вслуша в предупрежденията на международната общност”, се посочва в съобщение на турското министерство на външните работи.
Подчертава се, че израелската операция трябва да бъде прекратена незабавно и да бъде установено продължително примирие.
-
3 януари 2009 13:10

Лазаров:Не дължа нищо на Ерджиеспор

Електричката подновява тренировки до месец

Здравко няма да ходи до Турция и ще е възстановен до месец.
Снимка: Кирил Бъчваров

Нападателят на ЦСКА Здравко Лазаров обяви пред Deltanews, че не дължи абсолютно нищо на бившия си отбор Ерджиеспор и няма никакво намерение да пътува до Турция, за да преговаря с ръководството на тима.
В днешната преса се появиха информации, че клуът от южната ни съседка ще принуди Електричката да плати 250 хиляди долара, ако иска да продължи да играе футбол.
„Нямам абсолютно никакво намерение да пътувам до Турция, за да водя каквито и да било преговори. Напуснах отбора поради тяхна вина и всичко е приключило. От медиите научих за техните претенции", категоричен е Лазаров.

Дългове

32-годишният футболист призна, че друг от бившите му клубове - Шинник наистина му дължи пари.
„Да, вярно е. Няма да кажа сумата, но ако те не ми платят до десетина дни, няма да получат лиценз, така че очаквам всеки момент цялата сума", разкри играчът.

Контузията

Лазаров в момента се възстановява от тежка травма, която получи в двубоя на ЦСКА срещу Литекс. Играчът очаква до месец да започне тренировки, защото рехабилитацията му върви много добре.
„Всеки ден ходя при доктор Михаил Илиев. Възстановяването ми върви чудесно. Стъпвам без проблеми. Доволен съм", признава футболистът.

Петьо Борисов

делтанюз
-
GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 4
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on Jan. 4, 2009. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 4 HURRIYET
-- DIRECTOR RESIGNS
Veysel Karani Demir, director-general of the Baskent Natural Gas Company, has resigned after coming under heavy criticisms for his blunders in the wake of the natural gas disaster in the capital city. "Although we did not have any faults, we were accused. Therefore, I decided to resign," he said in his statement. Seven students of the Bilkent University died of carbon monoxide poisoning while celebrating the new year in their apartment in the capital city of Ankara.

-- COSTNER BACK IN TURKEY AGAIN
Worldwide famous actor Kevin Costner who gave a concert in Istanbul in 2007, will come to Turkey once again. This time, Costner will act in a commercial to be shot for the Turkish Airlines (THY). The commercial will be shown in 70 countries to promote both the THY and Turkey.

Hurriyet

more

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2