Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 4 януари 2009 г.

Ердоган се обърна към народа си на кюрдски език

16. 12 .2008 DTP

Ердоган се обърна към народа си на кюрдски език

Министър-председателят на Турция Реджеб Ердоган откри официално 6-ти канал на турската телевизия на кюрдски език. Тя е предназначена за кюрдското население на страната. Политикът започна приветствието си на кюрдски език, а впоследствие продължи на турски. Остатъкът от речта му беше устно преведен на кюрдски, а субтитрите бяха на турски език. Вестник „Хюрриет” отбелязва, че по време на „шоуто” депутатът Гюлжен Орхан от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) от източната провинция Ван е запял известна кюрдска народна песен. Първата емисия на въпросната програма е започнала с турския флаг и турския химн, след което е бил излъчен концерт на популярния певец от кюрдски произход Роджин.

До последния момент кюрдските кръгове се съмняваха, че турската държава е готова на такава стъпка. Депутатите от прокюрдската Партия на демократичното общество (ПДО) бойкотираха събитието, тъй като го определиха като предизборен ход на управляващата ПСР. Те считат, че чрез него ПСР желае отново да привлече гласовете на кюрдското население преди местните избори, определени за март 2009 г.

Лидерът на ПДО Ахмед Тюрк отбеляза, че времето ще покаже дали новата програма действително обслужва интересите на кюрдите или е създадена с конюнктурни цели от управляващите. Дълго време реализацията на проекта беше отлагана, тъй като официалните власти не можеха да намерят добре подготвени кадри, които да не бъдат свързани с ПКК. От друга страна, кюрдският интелектуален елит продължава да изпитва резерви към инициативата. Редица негови представители считат, че основната задача на инициативата е да разпространява пантюркски идеи, но на кюрдски език. Наред с това, те се страхуват и от ПКК. Интелектуалците се опасяват, че техните добре платени гастроли в Европа пред кюрдските общности зад граница могат да бъдат осуетени от въпросната партия. Сепаратистката организация се ползва с относително голямо влияние сред кюрдите в чужбина.

В същото време отделни личности от смесените кюрдско-турски райони изразиха задоволство от откриването на телевизионния канал. Отделни правозащитни организации издигнаха искането да се премахне законовата забрана в Турция да не бъдат използвани букви от кюрдската азбука и по-специално във въпросните райони. Те издигат искането да бъде използван кюрдския език върху насочващите табели. Местните кюрдски експерти посочват, че създаването на новия телевизионен канал нарушава сега действащия забранителен закон, но Ердоган е предприел тази смела стъпка единствено с предизборни цели.

Според местните анализатори целта на турското правителство е да се започне истинска война за зрители със сателитната програма на ROJ TV в турските кюрдски райони. Последната се излъчва от Европа и е насочена към кюрдското население на Турция. Нееднократно турските власти са обвинявали ROJ TV, че симпатизира на ПКК и става пропагандатор на нейните идеи.

Политици от управляващата партия посочват, че разрешаването на кюрдския проблем в страната минава през отварянето на публичното пространство за кюрдския език, култура и изкуство и достига до качването на кюрдската телевизионна програма на сателит.

Паралелно с това се планира разкриването на два факултета, с преподаване на кюрдски език и литература, в университетите в Анкара и Истанбул. Преди известно време председателят на Висшия съвет по образование (YOK) Юсуф Йозкан заяви, че ще удовлетвори молбите за създаването на подобни научни звена. Интересното в случая е, че не ВУЗ-овете в тези два големи града са кандидатствали за разкриването на новите факултети, а с подобно искане са излезли университетите в Мерсин и Диарбекир, които са с преобладаващо кюрдско население. Очевидно е, че властите не желаят учебният процес на кюрдски език да бъде осъществяван в районите с компактно кюрдско население. Освен това проф. Йозкан декларира, че е за предпочитане факултативната форма, отколкото първоначалната идея за създаването на „кюрдски институт”. Той отбеляза, че освен това се планира въвеждането на факултативно изучаване на кюрдски език в средните държавни и частни учебни заведения.

Спорно е дали въпросните мероприятия на турските власти са следствие от критиките на Европейския съюз и са отговор на препоръките в последния критичен доклад на Европейската комисия или са просто ловък предизборен ход на ПСР. Напоследък анализаторите отбелязват силното спадане на популярността на партията на Ердоган, която имаше голям електорален успех в кюрдските райони на последните парламентарни избори през юли 2007 г. Очаква се ожесточена битка между ПСР и ПДО за гласовете на кюрдските избиратели.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2