Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 17 февруари 2009 г.

Новините от и за Турция-17.02.09 г.

Сенаторът демократ Ричард Дърбин пристига в Анкара в рамките на консултации по кипърския въпрос
17 февруари 2009 | 19:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Сенаторът от Демократическата партия в Конгреса на САЩ Ричард Дърбин, близък до президента Барак Обама, пристига в Анкара за консултации по кипърския въпрос, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Ричард Дърбин е известен с това, че иска САЩ да признае геноцида срещу арменците през 1915 година в Османската империя.
Дърбин замина за Кипър онзи ден, за да получи информация по кипърския въпрос и да разбере какви са намеренията на двете страни, насочени към установяване на мир. След визитата си в никозия и Атина на 19 февруари Дърбин ще посети Анкара. Той ще бъде приет от президента Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Турският премиер атакува остро опозиционния си противник и медиите
17 февруари 2009 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Къръккале. Лидерът на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и премиер на страната Реджеп Тайип Ердоган атакува остро своя опозиционен противник Народнорепубликанската партия на предизборен митинг в Къръккале, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. Ердоган призова лидера на НРП Дениз Байкал да излезе на площада пред гражданите да се съревновава с ПСР. Той каза, че опозиционните партии не работят за народа, а само обикалят медиите. „Вие омаловажавате народа и го обвинявате, че си чеше корема, а всъщност вие сте такива”, атакува Ердоган опозицията и медиите. Той подчерта, че цел на неговата партия е развитието на Турция и издигането й до нивото на съвременната цивилизация.

Голямо количество експлозиви са били открити в провинция Анталия, Южна Турция
17 февруари 2009 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Анталия. Голямо количество експлозиви са били открити в околия Манавгат, провинция Анталия, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. По получено сведение жандармерийски екипи в Анталия са организирали операция в гората Соргун в околия Манавгат. При разкопаване там са били намерени 120 кг експлозиви А 4 и С 4 в яма с два метра дълбочина в земята и два метра ширина. Експлозивът е бил разпределен в 200 пакета по 400 грама. В ямата е имало и 3 кг наркотици. Според първоначалната информация се работи по версия за връзка с Кюрдската работническа партия /ПКК/. Количеството експлозив е било достатъчно за унищожаване на 110 хилядното население на околия Манавгат, пише вестникът.

500 членове на опозиционната НРП в Турция преминаха към Демократичната лява партия
17 февруари 2009 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Коня. 500 членове от Народнорепубликанската партия в Турция в Коня преминаха към Демократичната лява партия, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Сред напусналите най-голямата опозиционна партия в Турция са и кандидатът за кмет на най-голямата община в Коня Ибрахим Дишчи и членовете на общинския съвет. Дишчи обяви своето и на съпартийците си решение на събрание на организацията на НРП в града. От своя страна кметът на Коня от ДЛП Веджди Чънар закачи на новите членове на ДЛП емблемата на партията. Дишчи заяви, че той и неговият екип вече повече от месец са работили за местните избори като представители на НРП. Съпротивата от страна на симпатизантите им обаче срещу лидера на НРП Дениз Байкал ги е накарала да се замислят за политиката и позициите на партията и да вземат това решение. Той каза, че е разочарован от политическия морал на някои представители на НРП в провинцията и във висшето ръководство на партията, пише вестникът.

Шестима привърженици на ПКК са задържани в провинция Измир за бомбени атаки
17 февруари 2009 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Измир. Шестима привърженици на Кюрдската работническа партия /ПКК/ са били задържани в провинция Измир в рамките на разследване за хвърляне на бомби срещу обекти на търговски център и оставяне на пакет с бомба, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. По обвинение за хвърляне на бомби срещу офиси на търговска верига в Борнова, Буджа и Менемен в провинция Измир екипи на отдела за борба срещу тероризма са организирали вчера операция. При нея са били задържани шестима души, които са изработили бомбите и са ги оставили до търговските обекти. Избухналите миналата седмица бомби причиниха материални щети на търговските обекти и други сгради в близост. Разпитът на задържаните продължава.

20,1 % е истинският размер на безработицата в Турция, твърди синдикален лидер
17 февруари 2009 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истинските измерения на безработицата в Турция се прикриват, заяви председателят на Конфедерацията на революционните работнически синдикати в Турция /ДИСК/ Сюлейман Челеби, предава турската агенция АНКА. По думите на Челеби увеличението в числото на безработните в Турция между ноември 2007-ноември 2008 година е 939 000 души, а процентът на безработицата през предпоследния месец на изминалата година е 20,1. Според турския синдикален лидер данните, изнесени от Турския статистически институт не трябва да се анализират като данни за една година, а като резултат от отражението на кризата за три месеца. Според него само за септември-октомври-ноември 2008 година към армията на безработните в Турция са се присъединили 601 хиляди души.

20 000 турски лири е откраднал маскиран в черно въоръжен мъж от банков клон в Истанбул
17 февруари 2009 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Въоръжен с нож мъж е откраднал 20 000 турски лири от клон на банка на булевард „Ески Бююкдере” в квартал Левент в Истанбул и е избягал, съобщава електронното издание „Хабертюрк”. Крадецът е бил с черна маска и черен панталон. Полицията е предприела операция по задържане на крадеца, посочва изданието.

Банка в Истанбул е била обрана от въоръжен с нож мъж
17 февруари 2009 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Въоръжен с нож мъж е обрал банка в Истанбул, пише турският вестник „Заман”. Засега не се съобщават повече подробности по случая.

Специалните части за борба срещу тероризма в Турция се преструктурират в професионална армия
17 февруари 2009 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Преструктурирането на бойните единици в състава на турските въоръжени сили за борба срещу тероризма за изграждане на професионална армия премина към последно стъпало, пише турският вестник „Сабах”. Планът за ново структуриране на специалните частите за борба срещу тероризма в посока към професионална армия беше обявено от Генералния щаб преди две години. При започналите миналата година действия по преструктуриране на армията запасните офицери бяха извадени от състава на специалните части. Тази година постепенно сержантите и войниците също ще бъдат изтеглени от частите. В края на настоящата година всички специални части ще изграждат една професионална армия и антитерористичните операции ще бъдат провеждани от тази армия, пише вестникът.

Кюрдска организация в Северна Америка поиска в писмо до президента Барак Обама да окаже натиск върху Турция
17 февруари 2009 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Националният кюрдски конгрес в Северна Америка поиска в писмо до новия американски президент Барак Обама да окаже натиск върху Турция в политиката към кюрдите, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. В писмото се изтъква, че Турция оказва натиск върху кюрдите и продължава политиката на САЩ „добри кюрди-лоши кюрди”. Според представителите на кюрдската организация, която преди време премиерът Ердоган определи пред бившия президент на САЩ Джордж Буш като подкрепяща ПКК, Турция използва ПКК като предтекст срещу всички искания на кюрдите. Дори каналът на кюрдски език ТРТ 6 е открит след натиск от страна на САЩ и ЕС. „Ако Западът не окаже натиск, Турция ще продължава да смята, че турското общество е съставено само от една раса и съществуването на другите етнически групи ще се отрича”, се казва в писмото.

Най-старата турска банка „Зираат” откри първия си банков клон в Гърция
17 февруари 2009 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Анкара/Атина. Турската банка „Зираат” откри първия си банков клон в Гърция, пише турският вестник „Дюня”. На церемонията по откриването на първия клон на банката в Атина присъства държавният министър и вицепремиер на Турция Назъм Екрен. В словото си Екрен подчерта, че откриването на клон на най-старата банка в Турция в съседна Гърция има голямо значение. Тази значимост нараства и заради това, че тя е първата турска банка, която стъпва в Гърция. Той изтъкна, че в последните години структурните реформи в банковия сектор в Турция са благоприятни за инвестиции в съседните и близките страни. Турският министър добави, че отдават голямо значение на връзките в тази област с Гърция и в последните години в резултат на успешен диалог е разширено финансовото и икономическо сътрудничество между двете страни и търговският оборот между двете страни за 2008 година е достигнал 3,5 милиарда долара. По думите му този оборот ще бъде увеличен чрез дейността на гръцките фирми в Турция и на турските фирми в Гърция.
Директорът на банка „Зираат” Джан Акън Чаалар изтъкна при откриването на клона, че банката съществува от 145 години и е започнала да развива дейност извън Турция преди 45 години, а в момента има клонове в 17 страни. Клонът в Атина ще бъде 66-ият в 18-та страна извън Турция.
Турският посланик в Атина Огуз Челиккол, който присъства на церемонията, акцентира в изказването си на разширяването на търговските връзки между двете страни в последните години.

Изненадваща оставка на кмет на община в Анкара разтърси управляващата партия в Турция
17 февруари 2009 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изненадваща оставка на кмет на община в Анкара разтърси управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Кметът на община Кечийорен в Анкара Тургут Алтънок подаде оставка от управляващата ПСР. Причина за оставката според слуховете е касета със сексуални кадри. Според осведомени „забранената любов” на Алтънок е предизвикала земетресение в средите на партията в столицата. Официалният мотив за оставката на Алтънок е проблемът при изготвянето на листите от съветници. Според твърденията известно е, че кметът на Кечийорен Алтънок и кметът на голяма община Анкара Мелих Гьокчек са имали противоречия и Алтънок подмолно е водел пропаганда срещу Гьокчек и приканвал за подкрепа на кандидата на Партията на националистическото движение Мансур Яваш, пише вестникът.

ДЖИХАН: Саудитска фрегата спаси турски товарен кораб от нападение на сомалийски пирати
17 февруари 2009 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Рияд. Нападение на сомалийски пирати над турски товарен кораб беше предотвратено от саудитска бойна фрегата, предаде турската информационна агенция ДЖИХАН. По информация на Саудитската информационна агенция пиратите са нападнали турския товарен кораб “Яша Сейхан” в открити води в Аденския залив. На призива за помощ от екипажа на кораба се притекла саудитската бойна фрегата “Ел Риад”. При приближаването на бойната фрегата трите малки кораба на пиратите се отказвали от намерението си и бързо се отдалечили от района.

“Хюриет”: Протест пред Белия дом във Вашингтон срещу управляващата партия в Турция
17 февруари 2009 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Дружеството за защита на идеите на Ататюрк в САЩ организира демонстрация пред Белия дом във Вашингтон срещу управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, пише днес вестник “Хюриет”. Издигнати били лозунги “Демокрацията в Турция е ограничена”, “Не на шериата”, “Фетуллах Гюлен /лидер на религиозната секта “Нур”, от 1999 г. живее в изгнание в САЩ/ = Хомейни”, “Турция трябва да остане светска държава”. Учредителят на дружеството и негов почетен председател Хюдай Явалар обяснил, че участието в протестното шествие не е голямо, защото повечето от членовете на дружеството се опасяват “и на тях да не им се случи нещо” покрай масовите арести в Турция в рамките на разследването на аферата “Ергенекон”.

Средно по 280 души на ден са уволнявани през януари в автомобилните заводи в турския град Бурса
17 февруари 2009 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Бурса. През януари в големите автомобилни заводи в град Бурса, като тези на Тофаш, Ояк Рено и Бош, работата си са изгубили общо 8 400 работници, което прави по 280 уволнени на ден, съобщи Анадолската агенция. В град Бурса е центърът на турската автомобилна промишленост, над 80% от производството на която отива за износ. Резкият спад на заетостта в града вече придобива “силно обезпокоителни” размери, отбелязва агенцията. През последното тримесечие на 2008 г. броят на уволнените в реалния сектор в града е над 24 000, а през цялата 2008 г. общо близо 57 000 души са станали безработни.

Израелски бойни самолети ще участват в учение на турските ВВС през октомври
17 февруари 2009 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. На фона на дискусиите за обучението в турската военновъздушна база в Коня на бойни пилоти, извършили бомбардировките над Газа, стана известна турската програма за тази година на израелските военни пилоти, пише днес вестник “Хюриет”. Досега в базата в Коня са проведени общо 14 международни военни учения от типа “Анадолски орел”, като в пет от тях е участвал и Израел. Израел няма да участва в международното учение “Анадолски орел” през юни, но израелски пилоти ще летят във въздушното пространство в Коня в рамките на учението “Анадолски орел” през октомври. Решението за участието на Израел в ученията през 2009 г. е взето още преди една година, но досега не е било оповестявано, посочва всекидневникът.

“Заман”: Прокюрдската партия се страхува от предстоящите избори в Турция
17 февруари 2009 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ се страхува от загуба на гласове на местните избори на 29 март и поради това прибягва към провокации и подтиква към покачване на напрежението в Югоизточен Анадол, пише днес вестник “Заман”. На 15 февруари по време на отбелязването на 10-та годишнина от залавянето на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан, лидерът на ПДО Ахмет Тюрк се застъпи за участниците в неразрешената демонстрация в Диарбекир, които дръзко нападнаха полицаите. Ахмет Тюрк отправи силни упреци към полицията, а вчера даде пресконференция, на която се опита да внуши, че силите за сигурност са линчували народа, отбелязва всекидневникът.

“Сабах”: Турските журналисти също ще декларират имотното си състояние
17 февруари 2009 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. “Законодателната етика” предизвиква сериозни дискусии в турския парламент, а председателят на конституционната комисия Бухан Кузу заяви, че е започнала дейност за уточняване на “етичните принципи, които ще трябва да спазват избраните политици”. В рамките на подготовката на законодателните текстове ще бъде разширен списъкът на лицата, които задължително ще трябва да декларират имотното си състояние. В този списък ще бъдат включени собствениците на вестници, радиостанции и телевизионни канали, главни редактори, отговори директори и други водещи журналисти.

“Заман”, Турция: Ясно послание от Ердоган към МВФ
17 февруари 2009 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Невшехир. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган проведе поредния предизборен митинг в град Невшехир и в речта си отправи ясно послание към МВФ, пише днес вестник “Заман”. Във връзка с продължаващите преговори с МВФ за сключване на ново стендбай споразумение Ердоган отбеляза, че засега те протичат в конструктивна обстановка, но ако бъде предложен текст, който не отговаря на интересите на Турция, правителството няма да го подпише. Въпреки лошото време в митинга участваха десетки хиляди симпатизанти на управляващата партия, от което Ердоган остана видимо доволен и се закани на опозицията, че на 29 март ще получи нов урок от народа.

“Хюриет”: Равносметка на безредиците в Турция на 15 февруари - 191 задържани и 71 ранени
17 февруари 2009 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Равносметката на безредиците в Турция на 15 февруари в югоизточните турски провинции Диарбекир, Батман и Шърнак /в околия Джизре/ по повод 10-та годишнина от залавянето в Кения и докарването в Турция на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан е 191 задържани и 71 ранени, пише днес вестник “Хюриет”. Здравословното състояние на един от ранените в Диарбекир е сериозно. От ранените общо 71 души, 20 са полицаи. По повод грубите действия на полицията лидерът на прокюрдската Партия на демократичното общество Ахмет Тюрк призова валиите на Диарбекир и Батман да се подадат оставките. Ахмет Тюрк посочи, че в знак на протест срещу насилието на полицията в Диарбекир и Батман ще бъдат организирани “мълчаливи шествия”.

Агенция "Фокус" припомня:

Лидерът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан се намира на острова-затвор Имралъ в Мраморно море от 1999 г., където изтърпява доживотна присъда за държавна измяна, тероризъм и сепаратизъм. Той бе осъден на смърт, но присъдата бе трансформирана в доживотен затвор през 2002 г. след премахването на смъртното наказание в Турция. Йоджалан за сега е единственият затворник в затвора на остров Имралъ.
ПКК е обявена извън закона в Турция. Смята се за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС.
Абдуллах Йоджалан бе заловен на 16 февруари 1999 г. в Кения. Той бе предаден на властите в Найроби от служители на гръцкото посолство, където потърсил политическо убежище. В операцията по залавянето му са участвали ЦРУ и турските специални служби.
През май 2005 г. Европейският съд по правата на човека се произнесе, че процесът срещу Йоджалан не е бил справедлив и това решение веднага стана повод за активизиране на кюрдските радикални среди.

“Заман”: Поведението на ЕС нанася удар по Косово
17 февруари 2009 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Прищина/Анкара. Косово днес чества първата годишнина от обявяването на своята независимост, но все още не е успяло да разреши своите проблеми, въпреки че през изминалата една година беше признато общо от 54 държави, пише турският вестник “Заман”. Косово изживява проблем с интеграцията в международните институции поради обструкциите на Русия и на Сърбия, а заради пълния хаос с компетенциите на международните институции в района не може да утвърди независимостта си и да се развие напред. Поради непризнаването на новата държава от страна на Испания, Гърция, Република Кипър, Румъния и Словакия, ЕС не може да заеме една обща позиция и това е един от най-обезпокоителните въпроси за косоварите, посочва турският всекидневник.

“Милиет”: “Тайно разследване” в турската армия във връзка с аферата “Ергенекон”
17 февруари 2009 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. В рамките на турската армия от четири месеца се води “строго секретно разследване” във връзка с аферата “Ергенекон”, пише днес вестник “Милиет”. Според информация, излъчена сноши в късната новинарска емисия на частния телевизионен Канал Д, първоначално Генералният щаб е започнал разследване за изтичането от турската армия на секретни военни документи. С тази цел е започнала проверка и следене на персонала, имащ достъп до секретни документи – с кого се среща, какви политически предпочитания има. Освен това са коригирана нормативната база за достъпа до секретни документи. Дори са извършени служебни размествания на проснала, към когото има подозрение за изтичане на информация. Срещу онези, за които е установено съпричастност към изтичането на информация, са предприети административни мерки.
По същия начин Генералният щаб е преминал и към строго следене на запасните военни. Изготвени са доклади за всеки един от тях в кои вестници и телевизионни програми се изказва, в какви дружества членува. Без да се вдига много шум те са предупредени от Генералния щаб, а на някои дори е забранено да се изявяват в определени вестници, списания и телевизионни програми.

Агенция “Фокус” припомня:

Известената в Турция първоначално като скандална, а в последствие определяна като терористична организация “Ергенекон”, се обвинява в заговори за сваляне от власт на сега управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/.
Смята се, че организацията “Ергенекон”, чието име идва от турската митология и е символ на устрема, стои зад поредица убийства, сред които на арменския журналист Хрант Динк в Истанбул през януари 2007 г., на италианския католически свещеник Андреа Сантаро през февруари 2006 г. в Трабзон; подклаждала е реакции срещу кюрдите, а също е планирала ликвидирането на писателя нобелист Орхан Памук.
През юли миналата година започна съдебен процес срещу заподозрените за членство в организацията “Ергенекон”, след които са и двама запасни армейски генерали, както и други запасни генерали и офицери от турската армия, ред които и о.з. бригаден генерал от жандармерията Вели Кючюк. Обвиненията към тях са именно за подготовка на дейности, насочени към насилственото сваляне от власт на управляващата ПСР.
На 20 октомври 2007 г. започна самото гледане на делото в специално оборудвана зала в района на затвора в истанбулския район Силиври.
Междувременно периодично продължават да се извършват вълни от арести на заподозрени цивилни, бивши и настоящи военни и полицаи в рамките на разследването по аферата “Ергенекон”.

Турски печат: Лидери сте в района, каза Барак Обама на Гюл и Ердоган

17 февруари 2009 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Проведените телефонни разговори на президента на САЩ Барак Обама с турския президент Абдуллах Гюл и с премиера Реджеп Тайип Ердоган са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Хюриет” пише на централно място, че американският президент е потърсил по телефона Абдуллах Гюл и Ердоган, за да им каже, че отдава значение на ролята, която Турция играе в района, и че определя тази роля като лидерска. Преди да се навърши един месец откакто е в Белия дом Барак Обама снощи разговаря по телефона първо с Абдуллах Гюл, а след това и с Ердоган. В разговора с Абдуллах Гюл, който е продължи 40 минути, двамата президента въобще не са засегнали острата дискусия между Ердоган и президента на Израел Шимон Перес на Световния икономически форум в Давос. Обама се е възхитил от ролята, с която Турция се е натоварила в Кавказ, Афганистан и на първо място в Близкия изток. САЩ намират за много важни усилията, които Анкара полага за мира и стабилността в тези три района. По време на разговора са били засегнати също Ирак и Иран. Обама е подчертал и значението, което отдава неговата администрация, на пълноправното членство на Турция в ЕС.
Абдуллах Гюл от своя страна е посочил важността на подкрепата на новата администрация на САЩ за членството на Турция в ЕС с думите: “В миналото подкрепата на САЩ се възприемаше различно и превратно от някои страни в ЕС. Доверието на обществеността на ЕС към Вас е пълно. Поради тази причина подкрепата, която ще окажете на Турция, ще бъде посрещната по един по-различен начин в положителния смисъл на думата.”. Абдуллах Гюл е подчертал положителните отзиви в ислямския свят от изказването на Барак Обама при встъпването му в длъжност и е обърнал внимание на важността на новото разбиране в САЩ за контактите с ислямските страни. Турският президент също е отправил послание, че в Конгреса на САЩ и в изказването на Барак Обама на 24 април не трябва да се включват твърденията за арменския геноцид. По време на разговора са били засегнати и отношенията с Армения.
В телефонния разговор с Ердоган, Барак Обама е подчертал, че Турция играе много важна роля за мира в района и че САЩ отдават голямо значение на това. Барак Обама е отбелязал специално, че САЩ отдават значение на стратегическото партньорство с Турция и че личността и лидерската роля на турския премиер има жизнено важно значение за мира в Близкия изток. Американската администрация иска да работи заедно с Турция по много въпроси и на първо място по осигуряването на мира в Близкия изток, прекратяването на тероризма на ПКК и развитието на връзките с Армения.
Ердоган от своя страна също е подчертал важността на стратегическото сътрудничество на Турция със САЩ. Турският премиер е посочил много важните съвместни дейности със САЩ като съюзник в Кавказ, на Балканите и в Близкия изток. “Известна е чувствителността на Турция по отношение на нейната политика в Близкия изток и по отношение на Армения. За да не бъдат засегнати двустранните отношения много важно значение има справедливото и безпристрастно поведение на САЩ.”, е пояснил турският премиер.
Публикацията по темата в “Заман” е озаглавена: “Възхвали от Барак Обама към Турция: Възхищавам се на Вашите лидери.”.
“Милиет” пише по темата също на централно място с публикация, озаглавена “Възхищаваме се от лидерството на Турция”.
“Сабах” извежда като заглавие думите на Барак Обама към Ердоган: “Искам да отбележа, че Вашата личност има жизнено важно значение за мирния процес в Близкия изток”.

Министърът на външните работи на Турция е на посещение в Йемен
17 февруари 2009 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Сана. Започва официално посещение на министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан в Йемен, съобщават медиите. Визитата е по покана на министъра на външните работи на Йемен Абубекир Ал Кърби.
Планирани са срещи с представители на правителството.

Продължава официалното посещение на председателя на турския парламент в Сирия
17 февруари 2009 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Продължава официалното посещение на председателя на турския парламент Кьоксал Топтан в Сирия, съобщават медиите. Визитата е по покана на председателя на Народния съвет (парламента) на Сирия Махмуд Ал Абраш. Вчера Топтан се срещна в Дамаск с премиера на Сирия Мохамед Наджи Ал Отри, със своя колега Махмуд Ал Абраш и беше приет от президента Башар Асад.
Днес Топтан ще замине за град Халеп.

Земетресение от 5 степен бе регистрирано в Турция
17 февруари 2009 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Земетресение с магнитуд 5 по скалата на Рихтер бе регистрирано днес рано сутринта в турския град Симав, Западна Турция, предаде АФП.
Няма пострадали хора, но има незначителни материални щети. Трусовете са предизвикали паника в градчето.
Земетресенията са често явление в Турция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2