Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 31 януари 2009 г.

Обединението на разделения остров Кипър ще струва 9 млрд. евро

Обединението на Кипър ще струва 9 млрд. евро

Лидерите на кипърските гърци и на кипърските турци Димитрис Христофияс (вляво) и Мехмет Али Талят започнаха преговори за обединяването на острова м.г.

Снимка: Ройтерс

Обединението на разделения остров Кипър ще струва 9 млрд. евро, показват изчисленията на трима кипърски икономисти, направени по поръчка на Института за изследване на мира, намиращ се в Осло, предаде АФП. По-голямата част от необходимите средства, или около 7.2 млрд. евро, ще бъдат похарчени за строеж на жилища, за реновиране на вече съществуващи, както и за инфраструктурни проекти. Необходимо е да бъдат свързани пътищата, електропреносните мрежи и комуникациите, които сега са разделени от Зелената линия.

Повечето от парите ще дойдат от Гърция, Турция, кипърските банки и Европейската инвестиционна банка, а останалата част ще зависи от "добрата воля на международната общност", се казва в изследването, озаглавено "Да построим отново обединен Кипър". Икономистите прогнозират, че около 1 млрд. евро може да бъде осигурен от международни дарители. Около 600 млн. евро пък ще бъдат отпуснати от европейски фондове.

"Кипър има много източници на финансиране. Той е в еврозоната и има стабилна икономика. Дори при сегашното положение на световната икономика може да се намерят много източници на финансиране", обяснява Фиона Мулен, съавтор на изследването.сега

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2