Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 31 януари 2009 г.

Турция се гордее с Вас

30. 01 .2009 Davos

Инцидентът в Давос повиши популярността на Ердоган в Турция

Оттеглянето на турския премиер Реджеб Ердоган от заседанието на икономическия форум в швейцарския курорт Давос предизвика вълна от ентусиазъм в неговата родина. Той се опита да опонира на израелския президент Шимон Перец за войната в Газа. След като беше прекъснат от модератора на заседанието, турският политик напусна залата. На пресконференцията по-късно той заяви, че той и генералният секретар на Лигата на арабските държави Амр Муса са говорили по 12 минути, а израелският лидер – 25. Когато е поискал от ръководителя на заседанието удължаване на времето за встъплението си, неговото желание не е било уважено. Това е предизвикало неговия гняв. Медиите отбелязват, че след оттеглянето му Амр Муса го е поздравил сърдечно.

Сутринта в петък Ердоган беше посрещнат от въодушевено множество хора, които развяваха турските и палестински национални флагове. Бяха издигнати транспаранти, на които пишеше: „Добре дошъл на лидера на света”, „Турция се гордее с Вас”, „Добре дошъл с победоносно завръщане от Давос” и други. Множество турски и арабски печатни издания публикуват материали с еуфорични акценти, в които Ердоган е представен като „победител” над представителя на еврейската държава.

Много по-интересни обаче са тезите, които лидерът на управляващата в Турция Партията на справедливостта и развитието (ПСР) лансира в краткото си встъпление в Давос. Той призовава новия американски президент Барак Обама да преразгледа понятието „тероризъм” и „терористични организации” в Близкия Изток. Според турския политик едва, след като това стане, едва тогава трябва да се продължи борбата срещу тероризма. На практика концепцията „война срещу тероризма” следва да бъде преформулирана. Турският министър-председател отстоява мнението, че тероризмът е присъщ на „индивида, организацията и държавата”. Според него тези съждения трябва теоретично да се развият.

В същото време Ердоган отхвърли твърденията на някои медии, че Турция е склонна да даде рамо на оста Сирия - „Хамас” - „Хизбула” за сметка на целия преговорен Близкоизточен процес - палестинската автономия и ливанската държава. Ердоган обрисува сирийско-израелските преговори, в които Анкара беше посредник, като „поставени на трупчета”. Ердоган е на мнение, че е трябвало само няколко думи, за да могат те да бъдат доведени до положителен край. Войната в Газа обаче е сложила точка на всичко.ориентбг
-
Ердоган напусна със скандал Давос


Ердоган си тръгва ядосан от форума в Давос.


Фото:
РОЙТЕРС

Хиляди турци го посрещнаха като герой на летището в Истанбул.

Дипломатически скандал разтресе Световния икономически форум в Давос, предадоха агенциите. Турският премиер напусна разгневен дискусията след пререкания с израелския президент Шимон Перес.
Реджеп Ердоган заяви, че си е тръгнал заради водещия Дейвид Игнатиъс, журналист от в. “Вашингтон пост”, който не му позволил да отговори на коментарите на Перес за конфликта в ивицата Газа. “Вие не ми давате да говоря”, възнегодува Ердоган и си тръгна.
Израелският президент говорил 25 минути, два пъти повече от Ердоган и пет пъти повече от останалите участници. "Уважавам много Перес и възрастта му, но това, което той каза за Газа, не е истина, защото историята го опровергава, а също и политическите науки", каза още турският премиер.
Той разкритикува непропорционалната употреба на сила от страна на Израел по време на триседмичната офанзива в ивицата и призова ислямското движение Хамас да бъде включено в политическия процес за разрешаване на конфликта. Бан Ки Мун призова да бъдат събрани дарения в помощ на населението в Газа. Необходима е сума от 600 млн. долара, която ще стигне за храна и лекарства за 9 месеца.
Генералният секретар на Арабската лига Амр Муса стисна ръката на Ердоган, докато той напускаше залата, подминавайки Перес и генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. Скандалът се разгоря в хода на дискусията за мирния процес в Близкия изток, който Бан настоя да бъде спешно върнат на дневен ред.
В Истанбул той бе посрещнат като герой, въпреки че пристигна на летище "Ататюрк" в 2,30 ч през нощта. Хиляди развяваха турски и палестински знамена и скандираха антиизраелски лозунги.
Междувременно военно-политическият кабинет на Израел е решил армията да нанесе нова серия от удари по ивицата Газа в отговор на нападението срещу КПП Кисуфим, при което беше убит един израелски войник и трима бяха ранени. Това съобщи в. “Ааарец”. (24 часа)


-

Европа | 30.01.2009

Ердоган изпусна нервите си в Давос

Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган напусна разгневен дискусия на Световния икономически форум в Давос след словесен спор с израелския президент Шимон Перес заради военния конфликт в ивицата Газа.

Ердоган се разгневи, защото бе прекъснат от водещия на дискусиите, след като изслуша разпаления монолог на Перес, в който той защити израелската офанзива срещу Хамас в ивицата Газа. В хода на дебата, в който участваха още генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун и лидерът на Арабската лига Амр Муса, Ердоган разкритикува непропорционалната употреба на сила от страна на Израел по време на триседмичната военна офанзива в Газа. Ердоган напуска дискусията в ДавосBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ердоган напуска дискусията в Давос

Освен това Ердоган отправи призива, ислямското движение Хамас, което реално контролира палестинския анклав, да бъде включено в политическия процес за разрешаване на конфликта. След това Муса призова Израел да приеме арабското предложение за мир от 2002 година и също осъди действията на Израел в ивицата Газа.

Високо напрежение

Тогава Перес ревностно се постара да оправдае израелското нападение в ивицата Газа и с повишен тон и насочен пръст попита Ердоган какво би направил, ако всяка нощ някой изстрелваше ракети срещу Истанбул. "Цял живот се боря за мир", заяви Перес, който получи Нобелова награда за мир заради усилията си за сключването на споразумение с Организацията за освобождение на Палестина през 90-те години. В края на дебата Ердоган се опита да отговори, но беше прекъснат от модератора.

"Не мисля, че ще се върна в Давос, защото вие не ми позволявате да говоря", каза той, като се изправи и напусна конферентната зала в швейцарския скикурорт. По-късно в свикана набързо пресконференция Ердоган обясни, че е бил ядосан от начина на модериране на дискусията и от поведението на Перес. "Моята реакция беше насочена към модератора. Смятам, че ако бъдем модерирани по този начин, няма да си тръгнем от Давос с Турците доволни от поведението на премиера си в ДавосBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Турците доволни от поведението на премиера си в Давостова, което искаме да постигнем на тази среща и тя ще хвърли сянка върху усилията за постигане на мир", обясни премиерът. "Аз не съм някакъв си лидер на някаква групировка или племе, така че Перес трябваше да се държи с мен подобаващо", заяви Ердоган пред журналисти.

"Героят от Давос"

При пристигането си в Истанбул турският премиер бе посрещнат като герой. Хиляди турци развяваха турски и палестински знамена и скандираха антиизраелски лозунги на летище "Ататюрк" в Истанбул. Някои носеха плакати с надписи "Добре дошъл, завоевателю на Давос!" и "Хора по света, вижте нашия премиер!".

При пристигането си в Истанбул Ердоган съобщи, че Перес му се е обадил по телефона и се е извинил за начина, по който е говорил.

По публикации на ДПА, Ройтерс и БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2