Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 31 януари 2009 г.

Ердоган разкритикува непропорционалната употреба на сила в Газа

Ердоган и Перес се скараха в Давос

Турският премиер напусна световния форум, защото не му дадоха да отговори на израелския президент

Световният икономически форум в Давос бе разтресен от скандал, след като турският премиер Реджеп Ердоган напусна форума по време на остър дебат с израелския президент Шимон Перес заради израелската офанзива в Ивицата Газа, предадоха агенциите. Ердоган разкритикува непропорционалната употреба на сила в Газа. Шимон Перес се впусна в 25-минутна реч, в която оправда офанзивата в Газа. Емоционално, с повишен тон и насочен пръст той попита Ердоган какво би направил, ако всяка нощ някой изстрелваше ракети срещу Истанбул. Турският премиер понечи да отговори, но водещият, американският журналист Давид Игнатиус от "Вашингтон пост", го прекъсна с довода, че нямало време за отговор. Разгневеният Ердоган демонстративно напусна форума.

На пресконференция след инцидента Ердоган обясни: "Моята реакция беше насочена към водещия дебата. Ако бъдем модерирани по този начин, срещата ще хвърли сянка върху усилията за постигане на мир. От време на време Перес се обръщаше към мен с маниер и стил, които противоречат на духа на свободното обсъждане, приет в Давос". Политикът подчерта, че в изказването си не си е позволявал нападки лично към Перес или към израелския народ.

В Истанбул той бе посрещнат като герой. Въпреки среднощния час летище "Ататюрк" бе пълно с хора, развяващи турския флаг и носещи плакати с надписи "Добре дошъл, завоевателю на Давос!", "Ердоган - новият световен лидер", "Турция се гордее с теб". Премиерът разкри, че Перес му се извинил по телефона, но обясни поведението си с думите: "Аз не съм начело на някакво си племе, а премиер на Турция. Просто бях длъжен да защитя честта на Турция и турския народ". Той каза още, че уважава Перес, който обаче не е говорил истината. Според думите му инцидентът няма да повлияе не двустранните отношения. Посрещането бе организирано от властите в Истанбул, като автобусите, тролейбусите и метрото работеха без прекъсване чак до сутринта. По мобилните телефони и SMS-и местният клон на Партията на справедливостта и развитието призова хората да приветстват премиера на летището. Близо 300 души очакваха Ердоган пред дома му в квартал "Юскюдар", той се здрависа с всеки от тях.

СДЕЛКА

Идния месец Турция ще получи от Израел първата пратка бойни безпилотни самолети Harpy 2, съобщи МИГнюз. В същото време турската армия ще получи и безпилотни разузнателни машини Heron. Израелската армия използваше Harpy 2 при операция "Излято олово" в Газа.

Стотици турци посрещнаха премиера Реджеп Ердоган на летището в Истанбул при завръщането му от Световния икономически форум в Давос.

Снимка: Ройтерс

сега

-

Министър-председателят бесен, че бе прекъснат от водещия дискусията
Ердоган си тръгна от Давос със скандал

Вие добре знаете да убивате, заяви премиерът на израелския президент

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2