Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 28 януари 2009 г.

3.Защо изчезна Ахмед Доган?

3.Защо изчезна Ахмед Доган?

Евтини телефонни разговори с цял свят от вашия мобилен и домашен телефон!

Онлайн магазин "Ориент-България"

Най-добрите цени за телефонни разговори от България с цял свят!

ЛЮБА МАНОЛОВА

http://lubamanolova.info

ЛЮБА МАНОЛОВА

27 януари 2009 г.

Продължение от 26 януари

На 17 октомври, последният ден от живота му, Ахмед Емин не се е качил в сарая на Доган сам. Дотам го е закарало момче от младежката организация на ДПС със служебна кола. Емин наредил да не вкарва автомобила в двора, а да чака пред външната порта. Щял да свърши бързо. Да свърши какво? Всъщност, влизайки в сарая Емин забравя за оставения да чака отвън шофьор.

"Имало е политически заговор да физическото отстраняване на лидера на ДПС Ахмед Доган", каза Йордан Йорданов, бивш ръководител на бизнес информационния център на партията. Това е единственият начин, за да бъде отстранен Доган от политическата сцена", заяви той по bTV.
Йорданов обясни още, че според него физическият извършител на убийството на Доган е трябвало да бъде началникът на кабинета му, Ахмед Емин. След самоубийството на Емин се чух по телефона с Доган и той също не изключва тази версия, съобщи Йорданов. Емин винаги е бил близо до Доган, а същия ден, когато се самоуби, е отстранил всички около него... Той беше човекът, през когото минаваха всички контакти и срещи на Доган, той беше пряката връзка, дори и министри и депутати уреждаха визитите си през него, твърди Йорданов. Според него е умен ход етнически турчин да е физическият извършител на убийството на Доган, защото в такъв случай няма да има дестабилизация в страната, от която никой няма интерес.

"Ахмед Доган има съмнения, че самоубилият се началник на кабинета му Ахмед Емин е искал да го убие", заяви и журналистката Валерия Велева по Нова телевизия, която единствена бе допусната в Сараите на лидера на ДПС да направи интервю с него.
Хипотезата, че Ахмед Емин е искал да убие Доган се основава на някои действия на Емин преди самото самоубийството, разказва Велева. Емин е написал предсмъртното писмо още в 12:30 часа в централата на ДПС. От там тръгва за Боянските сараи, като упорито отказва да вземе в колата си една от секретарките. След това Емин отива в дома на Доган и започва да чака за среща. Към 16 часа идва земеделският министър Валери Цветанов. Емин продължава да чака с написано писмо в джоба, минават часове и вместо да дочака срещата с Доган, Емин променя плана си и се самоубива! Възможно е да се е случило точно това, което Велева обясни пред зрителите на Нова телевизия, но да замениш убийство със самоубийство? Това е промяна, за която като че ли няма логично обяснение, освен ако първоначалния план за убийство не е бил разкрит и изръшителят в шок прави точно обратното.

Няма обяснение факта как един съвестен служител и човек като Ахмед Емин оставя кола с шофьор да го чака и изобщо забравя за това?
"Гледайте да се справяте. Там не го притеснявайте. Тук има достатъчно работа около него" - казва Емин на земеделския министър Валери Цветанов. Като какъв е толкова грижовен Емин: като грижовен бъдещ убиец на лидера си, или като грижовен бъдещ самоубиец в дома му?
"Доган е бил на косъм от смъртта"- твърди бившият началник на кабинета на Доган, Мефмед Реджеп. Емин отнася тайната за случилото се в гроба.
"Емин е бил обект на разработка"- твърди във в. "24 часа" Мехмед Реджеб. Това твърдение не е ли класифицирана информация? Или след като човекът вече не е сред живите, информацията не е чак толкова класифицирана. Още повече, когато може да свърши работа по изясняването на случилото се в дома на Доган в деня, когато неговият началник на кабинет е намерен мъртъв. Но изясняване на случилото се не в следствието, а в медиите!
Преди да се опитам да изясня тези факти, ще се върна на смъртта на Емин, тъй като мигът на смъртта и мигът, в който Реджеб изнася някои факти - в този отрязък от време вероятно се съдържа иотговорът на въпроса за изчезването на Ахмед Доган от публичното пространство.

Пробойните в разследването на смъртта на Емин
"Случаят е прозрачен. Няма нищо скрито-покрито" - заявява пред журналисти министърът на вътрешните работи, Михаил Миков. Точно това е НЕ е този случай, той не е нито прозрачен, нито ясен. Ако действително беше така нямаше да останат съмнения по трагедията, разиграла се в дома на Ахмед Доган, а самият Доган отдавна да е отново сред хората, и историята с мъртвия началник на кабинета му да е покрита със забрава.
В последствие Миков, обвинен от опозицията, че сеп рикреват факти по скандала със смъртта на Емин, е още по-категоричен: "Аз тая игра няма да я играя!"

Защо изчезна Доган от публичното пространство? Всъщност лидерът изчезна след смъртта на своя началник на кабинета, който го удря в земята с тайното си решение да се самоубие в дома му. Но Доган не изчезна веднага.
След трагедията бяха направени няколко опита да се представи смъртта на Ахмед Емин като битова драма на психично нестабилен човек, но опитите удариха на камък.
"Всички трагични събития се отразяват върху имиджа на страната, когато Европейската комисия ни наблюдава под лупа", заяви пред БНР вицепремиерът Меглена Плугчиева относно мистериозната смърт на Ахмед Емин, началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган.

Имаше ли от какво да се възмути Европейския съюз?

* Кой може да си позволи привилегии в разследването след като в дома му е намерен мъртъв от огнестрелна рана човек?
* Кой може да си позволи да бъде пазен от служители на Националната служба за охрана, частни охранители и жандармерия?
* Кой може да си позволи да бъде пазен от неудобни въпроси, от съмнения за съпричастност при манипулиране на обстоятелствата по неясно настъпила смърт в дома му?
* Кой може да казва на прокуратурата да извади предсмъртното писмо на обявен за самоубил се в дома му служител?
* Кой може да си позволи да настоява да се огласи текста на това "предсмъртно писмо"? Да огласи, че е бил запознат със съдържанието му?


Нима бе редно човекът, в чийто дом е намерен мъртъв негов служител да бъде запознат със съдържанието на намерено в сакото на жертвата писмо? А следствената тайна? Доган даже не си прави труда да скрие, че му се докладва едва ли не как върви разследването.
"Само наблюдаващият прокурор трябва да прецени - дали изнасянето на съдържанието на писмото на Ахмед Емин е повлияло на разследването. Това каза главният прокурор Борис Вълчев в отговор на въпрос - дали изнасянето на тази информация е повод за предварителна проверка и искане за сваляне на имунитета на Ахмед Доган поради разгласяване на следствена тайна. Велчев посочи, че не той е човекът, който може да направи тази оценка. От чисто юридическа гледна точка - материали се разпространяват само с разрешението на прокурора. "Не знам дали на Ахмед Доган е дадено разрешение за изнасяне на информация от писмото и кой му е дал текста" - каза Велчев.

Малка засечка в общия план да минат гладко нещата около разследването на смъртта на Емин. Така може да се приеме коментарът на Борис Велчев. Дали пък този коментар не е едно от камъчетата, които преобръщат колата за ненакърнимо спокойствие на лидера на ДПС, Ахмед Доган? За момента на изричането на тези изявления на Велчев - едва ли. За един по-късен етап, когато се натрупват много неприятни обстоятелства за лидера на ДПС, може би.
Гафът на Главния прокурор е осъзнат, както и последиците от него. По тази причина и няколко часа след като Велчев коментира дали не е противозаконно Ахмед Доган да е запознат със съдържанието на предсмъртното писмо на намерения в дома му мъртъв Ахмед Емин, последва и нежно опровержение от по-ниска в съдебната йерархия инстанция. "Лидерът на ДПС Ахмед Доган не е изнесъл следствена тайна за предсмъртното писмо на Ахмед Емин, заявява говорителят на Районна прокуратура Руси Алексиев. Не е следствена тайна защото Алексиев е сътворил нов закон или по друга причина?
В изявлението си, което бе опровежение на коментар на Главния прокурор, Алексиев без никакъв проблем допълни, че писмото на Емин е било показано на Доган по време на разпита му, но не му е било предоставено. По думите на Руси Алексиев, в случая с оповестяването на части от предсмъртното писмо на Ахмед Емин от Доган нямало изнасяне на следствена тайна. Прокурорите помолили лидера на ДПС да коментира посланията на Емин още вечерта на самоубийството. Поместеното в медиите, по думите на Алексиев, било част от писмото, което е отправено към самия Доган, и било въпрос на лична преценка на лидера на ДПС дали да я огласи, или не.
Ние ли сме луди, или някой ни прави на луди? Какво може да означава "Прокурорите помолили лидера на ДПС да коментира посланията на Емин..."!
В коя държава, в кой закон в България прокурори молят разпитвано лице, в чийто дом е открит застрелян началника на кабинета му, да прави коментар? Всъщност разпит ли са провели прокурорите или внимателно, щадящо интервю?

* Кой може да си позволи да уреди да не разпитват намиращите се в дома му 26 души, само защото твърди, че не са имали контакт с намерения мъртъв негов служител? Не се ли проверяват подобни твърдения за липса на контакти с експертизи, вместо да се доверяват проверяващите дознатели на нечии думи?
* Как се води разследване: на доверие, или на базата на проверки, експертизи и разпити?

Да се върви срещу правилата, които са записани в Закона не е обичайна практика, даже не е практика. Тогава кой може да си позволи такива "пропуски" в разследване на смърт?
Само един човек. Политик от близо 19 години във властта. Такива привилегии са дадени на лидера на политическата сила, носител на мандата на сега управляващото правителство. Безшумно, но сигурно и стабилно.

Срещу недосегаемостта на политика стоят ред противопоставяния
Друг въпрос е кой може да си позволи нечуваната стъпка да наруши спокойствието на един Ахмед Доган и омаскари Движението за права и свободи, и резултатът от това нарушение да е труп с огнестрелна рана в главата? Нима това е Ахмед Емин? Може ли да се вярва на това?
Може ли да се приеме за чиста монета версията как честният и свърхлоялен служител на лидера, избира дома му, за да го злепостави, извади от политиката и очерни имиджа му? Та Емин в последните минути отново обърнал внимание на министъра на земеделието и храните да не безпокоят Доган?
Как трябва да се приеме това поведение на Емин? Като двуличие, съпровождащо тежка мисия за омаскаряване? Вярва ли някой, че се е случило точно това? Вярва ли някой в причините и подбудите, довели до фаталния изстрел?

Оръжието, с което Доган няма нищо общо и предсмъртното писмо
Няма начин изстрелът, с който е бил прострелян в главата Ахмед Емин да не е бил чут в сградата, която се обитава като дом от лидера на ДПС, Ахмед Доган. По време на трагедията там е имало много хора, а към тях би следвало да бъде прибавена и охраната на самия Доган.
Каква е тази охрана, която допуска висш чиновник на Доган да влезе в дома му с оръжие, а и да не чуе изстрелът след това?
Експерти криминалисти коментираха след тази необичайна смърт, че когато човек пише предсмъртно писмо, той не го прави в тефтерчето си, а на отделен лист. Версия, която навежда на мисълта, че по-вероятно е текстът от тефтерчето да е бил използван за предсмъртно писмо.
Освен това в писмото има посочен и час, което трябва да убеди всички, че решението за самоубийство Ахмед Емин е взел за някакви си три часа. Т. е. отива в дома на Доган, сяда да го чака с писмото в джоба няколко часа и понеже минават часове, а времето, посочено в писмото - 12.30 часа се отдалечава, за по достоверно поглежда часовника си и се гръмва!
Твърде съшито с бели конци звучи един верен на лидера си служител да превърти толкова, че да отиде в дома му с разрешителното за оръжие в джоба, и за някакви си три часа да приключи със себе си и житейския си път. Акуратно, след като е написал в твърде маломерното си тефтерче колко обича всички и поставя час. На трите страници в тефтерчето си, които дознанието приема за предсмъртно писмо, Емин моли за прошка близките си и казва, че никога не е бил предател.

Раздвоение на личността ли ни пробутва Някой с текста на това писмо? Не може в предсмъртно писмо хем да засвидетелстваш вярност към лидера си, хем да отидеш и да се застреляш на входа на банята в дома му. И тук нещо не се връзва с логиката... Издиша като драматургия.
Странно впечатление остави и твърдението на министъра на вътрешните работи, Михаил Миков, който обясни, че Ахмед Емин не е бил проверен затова, че е носел оръжие в "Боянските сараи" на Ахмед Доган, тъй като на входа нямало скенер! Ако един човек е много добре охраняван заради заплахи за живота му, къде ако не на входа на жилището му ще има скенер? На комина ли?

Броени дни след трагедията се оказа, че самоубийството не е било заснето от охранителните видеокамери, тъй като те са разположени на входа на сарая и в двора. Там, където е открито тялото, няма заснемаща техника, казаха от прокуратурата. Въпросът ми е: ако някой тръгне да посяга на живота на лидера на ДПС, Ахмед Доган, логично не би го направил на входа или на двора пред камерите. Доколко професионално е да се направи подобен избор на монтиране на камери за наблюдение на човек, чийто живот е много застрашен?

Натривки за наличие на барут не са взети от всички?
"До момента, /10 дни след трагедията - бел. Л. М./ Доган е разпитван само веднъж и засега не се налага повторен разпит, казват прокурори, според Mediapool. Взети били натривки само от Емин и от още едно лице, което е намерило трупа. На Доган и на останалите присъстващи в сарая на "Беловодски път", натривки не са взимани, "защото не се налага". А не се налага, защото "от разпитите на свидетелите е доказано, че само едно лице е имало контакт с трупа."
Как без натривки се доказва, че само едно лице е имало контакт в труп?
Какво означава за едно професионално проведено дознание да пропусне вземането на проби от ръцете на другите, намирали се в дома на Доган "защото не се налага"?
Означава само едно: крайният резултат от следствието е бил вече предрешен.
"...не се чувствам жертва или употребен" - тази фраза от така нареченото "предсмъртно" писмо на Ахмед Еминможе и да се тълкува като: "Тръгвам към смъртта!" Но същата фраза може да значи и: "Напускам ДПС и структурите му и започвам на чисто, от начало!".
Точният цитат от текста, обявен за предсмъртно писмо на Емин е: ""Г-н Доган, никога не съм бил предател или изменник на родината си Република България. Всичко това, което става, е един чудовищен сценарий за връщането на България на равнището на 1989 година. Вие сте били и ще бъдете сторонник и защитник на националната сигурност на страната ни. Не се чувствам жертва или употребен. Това, което става, така е било писано".
Нима написаното не оставя впечатление за чернова на бъдещо Обяснение към Доган за напускане?
На мъртвия Емин бе направена и психологическа експертиза, нещо, което също е необичайно за подобен вид разследване. Ето какво обяснява Росен Йорданов в предаването на бТВ, "Тази сутрин" от 28 октомври 2008:

"Мисля, че не е точно понятието психологичен профил. То е по-скоро един портрет, който...
Водещ: Личностен.
Росен Йорданов: ... да, личностен портрет в случая, защото е известна жертвата. Това се прави обикновено, когато трябва да се намери мотивацията за едно или друго деяние.: Мисля, че не е точно понятието психологичен профил..."
Ахмед Доган не отиде на погребението на Ахмед Емин, а след като изчезна дни наред от публичното пространство, първата среща, на която отиде бе с американския посланик в София Макълдауни. Същата бе заместник на посланика на САЩ в Анкара.
В печата е появи съмнение дали изобщо е бил разпитан Ахмед Доган за смъртта на началника на кабинета Емин. По закон, депутат може да бъде разпитан, само ако бъде снет именитетът му, но при желание за съдействие - народният представител би могъл да съдейства на полицаите дознатели. Какъв е точно случаят с разпита на Доган, действително ли е проведен? Наистина ли са били проведени два разпита на Доган, както бе изнесено в медиите?

Доган се опита да намали щетите от смъртта на Емин
с пространно интервю пред в. "Труд". Ще цитирам краткия коментар на д-р Николай Михайлов по повод това интервю: "Интервюто на председателя на ДПС Ахмед Доган е в жанра кризисен ПР и цели минимизиране на щетите, заяви депутатът от ДСБ Николай Михайлов.

На въпрос - какво е научил от интервюто във вестник "Труд", Михайлов отговори: "Научих от това интервю, че трагедията в Бояна е чудовищен сценарий срещу ДПС, Доган и представете си - турците в България. Второ научих, че покойният г-н Емин е масон, че е параноичен, вероятно има мания за величие и е мъжка секретарка. Това ме кара да мисля, че интервюто на г-н Доган е дадено в жанра кризисен ПР за минимализиране на щетите. То във всички случаи е хаотично, вътрешно противоречиво и в нещо - откровено скандално".
Дали Доган е убил Емин? На тази абсурдна версия бих опонирала така: никой не убива в дома си свой доверен служител.

Следва краят

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2