Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 28 януари 2009 г.

Новините от и за Турция-28.01.09 г.

Евтини телефонни разговори в цял свят чрез "Comfi"

/
Подробно обяснение! /

Онлайн магазин "Ориент-България"
---
На 48 места в турската провинция Бингьол има опасност от лавини
28 януари 2009 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Бингьол. След като от паднала лавина на 25 януари загинаха 10 души в планината Зигана в провинция Гюмюшхане, Източна Турция, екипи на Гражданската защита проведоха учение в съседната източна провинция Бингьол, за издирване, спасяване и оказване на първа помощ на пострадали от падане на лавини, съобщи информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. В учението са участвали 24 души от областната дирекция на Гражданските защита. Установени са 48 места на територията на цялата провинция, потенциално опасни за падане на лавини.

Пет трупа на мъже са намерени по крайбрежието на околия Бодрум
28 януари 2009 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Бодрум. Пет трупа на мъже са били намерени по крайбрежието на околия Бодрум, пише турският вестник „Хюриет”. По сигнал, подаден от рибари, край брега на село Акярлар са били открити трупове на петима мъже на разстояние едно от друго близо 500 метра. Засега не е установена самоличтността им, но се предполага, че са нелегални имигранти, които са искали да избягат с моторна лодка на остров Кос в Гърция, който е на шест мили от брега. Мъжете са на видима възраст между 25 и 30 години, пише вестникът.

Управляващата ПСР в Турция води по подкрепа в Истанбул пред опозиционната НРП, показва проучване
28 януари 2009 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция води по подкрепа в Истанбул за предстоящите местни избори, сочи изследване на социологическата агенция „A&G”, пише турският вестник „Милиет”. Изследването е проведено в 26-те общини на Истанбул на 24 и 25 януари по метода на преките интервюта и е включвало 1563 души. 49,5 % от анкетираните искат да видят на кметския пост в Истанбул Кадир Топбаш, настоящ кмет от ПСР, а 31,5 % са против той да стане кмет. 13,3 % от анкетираните нямат мнение.
32, 4 % са се обявили в подкрепа на кандидата на Народнорепубликанската партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу, а близо толкова - 32,1 % са били срещу него. 12,9 % са заявили, че нямат мнение. На въпроса за коя политическа сила бихте гласували на местните избори 41,8 % за изразили подкрепа за ПСР, 30, 4 % за НРП, 4,5 % за Партията на националистическото движение, за други 6,1 %, а 17,2 % не са могли да отговорят, пише вестникът.

Истанбулската прокуратура започна разследване срещу актьора Атила Олгач за признание, че е убил гърци в Кипър
28 януари 2009 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Републиканската прокуратура в Бакъркьой, Истанбул, започна прокурорско разследване срещу известния турски кино и театрален актьор Атила Олгач за изказването му, че по време на движението за мир /навлизането на турски военни части в Северен Кипър/ е убил гръцки пленници, пише турският вестник „Радикал”. Разследването ще се проведе според клаузите на Женевската конвенция за военното право.
Атила Олгач, който е известен актьор и играе в популярния сериал „Долината на вълците”, беше казал преди дни при участие в една телевизионна програма, че за голямо съжаление за тази държава е убивал хора в реалния живот, а не само на кино, както изискват сценариите. Малко преди да се уволни от военна служба е започнало движението за мир в Северен Кипър /бел. Фокус – така в Турция определят навлизането на турски части в Кипър/ и Олгач е бил изпратен от Мерсин в Кипър, като му е била възложена задачата да участва в движението по прочистване, при което е нямало милост и е било много кърваво. Първоначално той се е съпротивлявал да изпълни тази задача, като е заявявал, че е човек на изкуството, но офицерът е заповядал, "защото това е война, а не сцена за изкуство". Първият младеж, който е убил, е бил военнопленник на 19 години. След това е убил още 9 души. „Първият път след като убих, се затворих във военната квартира и плачех, а на следващия ден пак убивах. Всичко това не излиза от съня ми, бях със силно разстроени нерви, подложих се на психологическо лечение дълго време. От тогава не мога да гледам кръв, спомням си все за тези момчета”, призна с болка Олгач. Думите му породиха силна реакция сред обществото и медиите, а някои негови колеги предположиха, че той може би говори за нов филмов сценарий, като с голяма чувствителност се вживява в него.

“Сабах”: В Турция се завърна турски гражданин, спасил се от смъртна присъда в Саудитска Арабия
28 януари 2009 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският гражданин Сабри Богдай, по професия бръснар, се спаси от наложената му смъртна присъда в Саудитска Арабия и днес се завърна в Турция, съобщи електронното издание на вестник “Сабах”. Първата работа на Богдай беше да посети премиера Ердоган, за да му благодари за издействаното помилване.
В Саудитска Арабия турският гражданин е осъден на смърт по обвинение в “ругатни към религиозните ценности” и престоя в затворите 22 месеца. Благодарение на активната намеса на президента Абдуллах Гюл и на премиера Ердоган турският гражданин бе освободен и пристигна днес в 05.40 ч. от Джеда в Истанбул със самолет на турските авиолинии.

Бомби и патрони са открити на поляна в столицата на Турция
28 януари 2009 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нови количества боеприпаси са открити на две места в квартал на турската столица Анкара, съобщи електронното издание на вестник “Сабах”. В квартал Батъкент на поляна са били намерени бомби и патрони за автоматично оръжие – седем ръчни бомби, три други бомби, 10 бомби тип “Lancaster”, 15 кутии с патрони за автоматична пушка М-16.
След сигнал на граждани полицията е иззела боеприпасите. Също по сигнал на граждани в квартал Батъкент – махала Ергази са били намерени 461 патрона за автомат “Калашников”. Полицията е предала намерените боеприпаси на отдела за борба с тероризма, за да бъдат изследвани.

Турция ще получи осем разузнавателни самолета “Херон” от Израел до края на април
28 януари 2009 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на националната отбрана Веджди Гьонюл заяви, че до края на април Турция ще получи от Израел останалите осем безпилотни разузнавателни самолета “Херон”, съобщи електронното издание на вестник “Сабах”. Сделката е за общо 10 такива самолети, които се използват и са особено ефективни в борбата на турската армия срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак . Първите две машини “Херон” са получени от Израел в края на декември миналата година, тестовете им са извършени и в момента са на етап приемане на въоръжение.

Голямо количество бомби и патрони за автоматично оръжие са били открити на празна площ в Анкара
28 януари 2009 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Голямо количество бомби и патрони за автоматично оръжие са били открити тази сутрин в квартал Батъкент в Анкара, пише турският вестник „Заман”. Голямо количество пушки и патрони за пушки са били открити също в Истанбул, Анталия и Измир. Граждани, живеещи близо в Йенимахале в Батъкент са забелязали на празно пространство оръжие - 7 ръчни бомби, 3 бомби за пушки, 10 бомби „Ланкастър”, 15 кутии с патрони М-16, увити в черен плик. В същия квартал на друго празно пространство са били открити патрони за автомати „Калашников”. След като гражданите са подали сигнал в полицията, екипи са пристигнали на мястото и са започнали разследване. Оръжието е било занесено в криминалистичната лаборатория за анализ, пише вестникът.

Решението за първата АЕЦ в Турция ще бъде взето до април
28 януари 2009 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Решението за изграждане на първата турска АЕЦ ще бъде взето до април, пише днес вестник Заман” През близките дни турската държавна електрическа кампания ТЕТАШ ще изготви доклад за коригираното предложение от единствения участник в обявения търг – консорциума от руската държавна компания Атомстройекспорт - Интер РАО и турската Парк техник. Първоначално офертата на консорциума за изграждане и управление на първата атомна електроцентрала в Турция в Аккую беше за гарантирана продажба на държавата на произвежданата електроенергия в продължение на 15 години на цена от 21,6 цента за киловатчас.

Прилагането на светския принцип в Турция от страна на държавата не е твърде нормално, каза европейски политик
28 януари 2009 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отговарящият за Турция член на кабинета на еврокомисаря по разширяването Оли Рен Хийтър Греб заяви, че прилагането на светския принцип в Турция от страна на държавата не е твърде нормално и не прилича на това в нито една страна членка на ЕС, пише турският вестник „Милиет”. В изказване в Центъра за европейска политика Греб посочи, че Партията на справедливостта и развитието в Турция трябва добре да се изследва в политологичен аспект, защото представлява една широка част от обществото в Турция, която по-рано не е имала възможност да изяви своя глас. Греб припомни, че преди започването на преговорите за присъединяване към ЕС сред всички групи в обществото е имало положителна нагласа за това. По думите му ЕС е предизвикала крах на мечтите. Светски настроените среди в Турция са се надявали, че ЕС ще бъде на тяхна страна във всяка една ситуация в опита за смазване на Партията на справедливостта и развитието и запазването на светския принцип на каквато и да е цена. Консервативната група пък, която е свързана с религията, е смятала, че ЕС ще застане изцяло на страната на защитаваното от тях носене на забрадки /т. е. на страната на свободата/. ЕС обаче не направи нито едно от двете и от 2005 година разби надеждите на всички тези групи. Делото за забрана на ПСР отблизо е предизвикало интереса на ЕК. По думите на европейския политик това дело е един от показателите за проблемите в прилагането на светския принцип в Турция, пише вестникът.
“Хюриет”: В турската армия започва периодът на 40-годишните генерали
28 януари 2009 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генерали в турската армия може да стават дори 40-годишни офицери, а шансове да станат четиризвездни армейски генерали ще имат и офицери на 50-годишна възраст съгласно подготвяното преструктуриране в турските въоръжени сили, пише днес вестник “Хюриет”.
Във въоръжените сили започва работа за важно преструктуриране. Дейностите се водят от управлението за личния състав в Генералния щаб и предвиждат да бъде изоставена системата за задължително престояване за определен срок в звание и длъжност. По-специално след званието капитан офицерите ще може да бъдат повишавани в звание и длъжност в зависимост от качествата, уменията им да поемат отговорност и общото професионално и кадрово представяне.
Съгласно концепцията “Сила – 2014” за развитието на турската армия, през последните пет години са извършени редица преструктурирания на бойния състав на въоръжените сили, някои от съединенията са разформировани, а други – прекатегоризирани. Досега в турската армия са разформировани 4 бригади, един армейски корпус е преобразуван в дивизия и една дивизия – в бригада.
По-специално дислоцираните в района на Югоизточен Анадол бригади тип Командос ще бъдат попълнени изцяло с професионални войници и сержанти на мястото на сегашните наборни войници и сержанти.

„Заман”: Четирима полици в Одрин са арестувани по обвинения в получаване на подкупи
28 януари 2009 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Одрин. Четирима полицейски служители в дирекцията по сигурността в Одрин са арестувани по обвинения в получаване на подкупи от нелегални имигранти, искащи да преминат незаконно границата, и да злоупотреба със служебно положение, съобщи вестник “Заман”. Това е станало след техническо проследяване и разследване на тяхната дейност. Четиримата са служели в отдела на подвижните сили на полицията. След разпити в дирекцията по сигурността полицаите са били пред съда, който е постановил арест и те са изпратени в затвора заради повдигнатите срещу тях обвинения.

Си Ен Ен Тюрк: Затварянето на границата с Гърция заради стачката на земеделците изчерпи търпението на България
28 януари 2009 | 11:35 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Затварянето на граничните пунктове между Гърция и България вече седми ден заради стачката на гръцките земеделски производители изчерпи търпението на България, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Заместник-министърът на външните работи на България Любомир Кючюков отправи чрез българското посолство в Атина искане до министерството на външните работи на Гърция да бъде отворен транзитен коридор за българските ТИР-ове. Гръцката страна е провела срещи с протестиращите за решаване на този въпрос, но е станало ясно, че нещата не са обнадеждаващи. Кючюков е посочил, че при тази ситуация България ще потърси възможности за компенсации. Председателят на Съюза на превозвачите в България Миролюб Столарски е заявил, че вече казват „Стига” и ще дадат Атина на съд заради претърпените загуби. Загубите на българските превозвачи за 7 дни се изчисляват на 10 милиона евро. Кметът на Петрич Вельо Илиев е посочил, че чакащите на граничния пункт Кулата ТИР-ове стават причина за голямо замърсяване на околната среда.

„Хюриет”: Лидерът на ПНД в Турция обвини ПСР и НРП в политизация на делото „Ергенекон”
28 януари 2009 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение в Турция Девлет Бахчели разкритикува Партията на справедливостта и развитието и Народнорепубликанската партия за позициите им във връзка с делото „Ергенекон”, пише турският вестник „Хюриет”. Бахчели посочи, че делото се е политизирало и е станало обект на прокурорската „мисия” на Ердоган и на адвокатската мисия на Дениз Байкал. По думите му определения като „реванш” и „търсене на отмъщение”, които се прокрадват в изявленията за него, ясно показват тази политизация. Според Бахчели призивите на премиера да бъде оставено правосъдието да си свърши работата вече са загубили смисъл. Според опозиционния политик с подобни действия на управляващата ПСР нацията е вкарана в един тунел на страх и обществото се е разделило на полюси в отношението си към случващото се, пише вестникът.

„Дюня”: В листите за областни и общински съветници ще влязат най-добрите кандидати, каза турският премиер
28 януари 2009 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ продължава с попълването на листите с кандидати за членове на областните и общинските съвети за предстоящите местни избори, пише турският вестник „Дюня”. Това каза лидерът на ПСР и премиер Реджеп Тайип Ердоган на заседание на парламентарната група вчера. По думите му сред първите четирима кандидати в листите за областни и общински съвети непременно ще има поне една жена и по един представител от възрастовата група между 25 и 30 години. Той посочи, че хиляди са кандидатите, които са дали молби за влизане в листите за съветници, но партията им ще приложи в действие всички демократични механизми за определяне на най-подходящите от тях като се вслуша в гласа на хората, пише вестникът.

Без Турция проектът за “Набуко” не може да бъде реализиран, пишат турски вестници

28 януари 2009 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара. Печатът в Турция отделя днес широко място на състоялата се в Будапеща среща за реализацията на проекта за изграждане на газопровода “Набуко”.
Вестник “Хюриет” извежда на централно място думите на министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер, че “вече всеки е разбрал, че без Анкара проектът за газопровод “Набуко” не може да бъде реализиран”.
Под заглавие “Набуко вече не е само една опера от Вреди” вестник „Милиет” отбелязва, че при завръщането си на летище Ататюрк в Истанбул министърът на енергетиката Хилми Гюлер е оценил срещата в Будапеща като много плодотворна. “Сабах” съобщава с голямо заглавие, че заключителните подписи под споразумението за газопровода “Набуко” ще бъдат положени в Истанбул. На изключително важната среща в Будапеща беше поставен въпросът за финансирането на проекта с 2 милиарда евро от ЕС, пише вестникът. Цитирани са думите на Хилми Гюлер, че “Набуко” е голям енергиен проект и че окончателните подписи между правителствата по проекта “Набуко” може да бъдат положени на среща на високо равнище, която да се състои в Истанбул през първата половина на годината.

Турски печат: Словесна война между турския премиер и опозиционната НРП за Истанбул
28 януари 2009 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Словесната война между управляващата Партия на справедливостта и развитието и опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция по повод предстоящите местни избори и делото „Ергенекон”, което месеци наред е в центъра на публичния интерес в Турция, са основните вътрешнополитически теми в турските вестници днес. Вестник „Радикал” се спира на атаките на премиера Реджеп Тайип Ердоган по повод изявленията на издигнатия от опозиционната НРП кандидат за кмет на Истанбул Кемал Кълъчдароглу. Ердоган определя като смехотворни думите на Кълъчдароглу, че ще обиколи всички райони и предградия на Истанбул, дори с цървули за да се срещне и убеждава гражданите. Ердоган заявява, че в Истанбул много отдавна няма места, където да се ходи с цървули и Кълъчдароглу живее с 16 години назад и се намира в 1992 година, когато кмет на Истанбул е бил представител на НРП. „Тогава ние обикаляхме предградията с цървули. Сега тези райони са също модерни градове с модерна градска стурктура”, каза Ердоган. По думите му когато са избирали кандидати за провинциалните центрове, ПСР не са издигнали такива, които не познават града и района и са далеч от него.
Вестник „Сабах” в публикация „Сабите бяха извадени от ножниците” пише, че на заседанията на парламентарните си групи вчера лидерите на ПСР и НРП са си полемизирали задочно през изказването на кандидата за кмет на Истанбул Кемал Кълъчдароглу.
Вестник „Хюриет” също цитира словесния сблъсък между Ердоган и Дениз Байкал. По думите на Байкал ПСР е в паника след обявяването на кандидатурата на Кълъчдароглу. „За ПСР като че ли е настъпил краят на света и премиерът е в луда паника”, заявява опозиционният лидер. Той посочва, че в турската политика има разбиране „Краде, но си върши работата и служи на хората”, а при управлението на ПСР то се е трансформирало в „Краде, не работи и не служи на хората, но ми дава на мен малко да помириша”, а Кълъчдароглу ще наложи разбирането „Не краде и служи на хората”.
Вестник „Заман” също представя акцентите от изказването на Ердоган на заседанието на парламентарната група и цитира неговите думи за бойкот на медиите, които лъжат. Вестник „Милиет” пише, че кандидатът на НРП за кмет на Истанбул Кълъчдароглу е обиколил вчера някои предградия на мегаролиса като Алтънтепе и от там е призовал премиера да се поразходят заедно и да видят какво е в тези райони.

ДХА: Стачните действия в Гърция парализираха ГКПП Ипсала-Кипи на турско-гръцката граница
28 януари 2009 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Одрин. Стачните действия на гръцките земеделци с блокиране на пътищата в град Александруполис парализираха движението през ГКПП Ипсала-Кипи на турско-гръцката граница, съобщи информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). На ГКПП се е образувала огромна опашка от ТИР-ове, чакащи да излязат или да влязат в Турция.
Валията на Одрин Мустафа Бююк посочи, че стачните действия на гръцките земеделци са започнали преди пет дни и от време на време се блокират и пътищата, което предизвиква сериозни затруднения за движението през ГКПП Ипсала-Кипи.
В момента в турския участък на ГКПП Ипсала изчакват около 100 ТИР-а, а извън района на ГКПП има около 120 ТИР-а на опашка, дълга 3 километра. От гръцката страна опашката от чакащи ТИР-ове е дълга 2 километра.

Прекъсването на преговорите с МВФ не е притеснително, те ще продължат след 10 дни, каза турският премиер
28 януари 2009 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е направено прекъсване на преговорите с Международния валутен фонд за 10 дни, но няма нищо притеснително в това, пише турският вестник „Радикал”. „По някои от чувствителните теми беше постигнато съгласие, други продължават да стоят на дневен ред и ще продължат преговорите по тях”, каза Ердоган. От своя страна МВФ обяви, че ще се продължи обсъждането на въпроса за средносрочната структурна финансова реформа. Продължаващите вече 3-4 месеца преговори с МВФ за сключване на стенд-бай споразумение стигнаха критична точка онзи ден когато министър Шимшек, а след това и делегацията на фонда обявиха, че ще се даде известно време почивка. Така въпреки повече от двуседмичните преговори на делегацията на фонда с представители в Анкара все още няма подписано споразумение. След изявленията на държавния министър Мехмет Шимшек и представителите на финансовата институция премиерът Ердоган също заяви, че нищо страшно няма във временното прекъсване на преговорите. Той увери, че разговорите ще продължат и на започващия днес икономически форум в Давос.
МВФ иска правителството да оттегли искането си за намаляване на данък добавена стойност в някои сектори, иска да се увеличи общият размер на данък добавена стойност, да се изтегли предложението за разсрочване на някои данъчни задължения.

Обменът на разузнавателна информация между САЩ и Турция в борбата срещу ПКК ще продължи и при Барак Обама
28 януари 2009 | 07:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Началникът на Генералния щаб на САЩ армейски адмирал Майк Милън заяви, че размяната на разузнавателна информация между въоръжените сили на САЩ и Турция в борбата срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ ще продължи и при новия президент Барак Обама, пише турският вестник „Милиет”. На пресконференция във Вашингтон вчера Милън посочи, че контактите му с началника на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг и между въоръжените сили на двете страни продължават десетилетия и в последно време е направено доста за подобряването им. Той каза, че в рамките на постигнатото споразумение с Турция миналата година е било важно да се концентрират върху обмена на разузнавателна информация и няма никаква причина сътрудничеството в тази насока да не продължи, пише вестникът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2