Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 28 януари 2009 г.

4.Защо изчезна Ахмед Доган?

4.Защо изчезна Ахмед Доган?

Евтини телефонни разговори с цял свят от вашия мобилен и домашен телефон!

Онлайн магазин "Ориент-България"

Най-добрите цени за телефонни разговори от България с цял свят!

ЛЮБА МАНОЛОВА

http://lubamanolova.info

28 януари 2009 г.

Продължение от 27 януари

Специалните служби са следили началника на кабинета на Ахмед Доган, Ахмед Емин. Самият Емин е бил обект на разработка, но не като агент, а "по сериозни подозрения".
Това заяви в пространно интервю Мехмед Реджеб, бивш началник на кабинета на лидера на ДПС, Ахмед Доган. И като обект на разработка и следене от специалните служби, през 2000-а година, в Комисията за разкриване на документите на бившата ДС и бившето разузнавателно управление на Генералния щаб, лично Емин вижда документи от 1990-а, в които се цитира неговото име, и как негов приятел, колега пише не доноси, а определени материали за него. Емин е имал пълномощно да посещава тази Комисия, дадено му от шефа Ахмед Доган.
Получава се парадокс: обект на разработка на специалните служби за следене по сериозни подозрения, чете и се запознава с документи на Държавна сигурност в Комисия по досиетата! Логично следват въпросите:
  • наясно ли е бил самият Доган за положението на Емин, че е бил обект на разработка;
  • наясно ли са били самите спецслужби, следили Емин, че той е получил достъп до досиета?
На 17 срещу 18 октомври м. г. обектът на разработка Ахмед Емин най-неочаквано бе намерен мъртъв в така наречените сараи, имотът, който обитава като дом Доган.
Емин е бил разработван от 1990 като лидер на ДПС в Търговище. Днес Касим Исмаил Дал е човекът, който преставлява Централният съвет на ДПС в Търговище. Същият Касим Дал е човекът, който прави скандал на погребението на Ахмед Емин и си изпуска нервите и ги нарича "лешояди".
В деня на смъртта на Емин някои медии написаха, че Касим Дал е празнувал рождения си ден в сараите, но други опровергаха тази информация с уточнението, че Дал не стъпвал в сараите поради разногласия с Доган, и празника си чествал в сградата на ДПС. Всъщност според запознати от ДПС Касим Дал е кандидатът за лидер, който може би ще смени Доган един ден... Дал е начело на властови център в Движението. Той бе в основата на реорганизацията на специалните служби, която ги досъсипа тотално.

Да се върнем към интервюто на Межмед Реджеб, този път в предаването на Нова телевизия "Здравей, България!": "Както г-н Андреев вчера в едно друго студио каза, доказателство, значи всички членове на комисията видяха, до '96-а година висш функционер на ДПС работи за българските тайни служби. Не става въпрос за Държавна сигурност, значи до '96-а година той получава хонорар. Това ние го разбрахме в самата комисия, благодарение на т. нар. мотивирани доклад на ген. Атанасов."
/Реджеб има в предвид Методи Андреев, председател на една друга Комисия за досиета, който също проявява активност след смъртта на Емин и дава няколко интервюта в различни медии след трагедията. - бел. Л. М./.
"Доган е бил на косъм от смъртта". Това твърдение на Реджеб е съпътствано от редица други факти:
Висш функционер на ДПС работи за българските тайни служби до 1996-а година. Да се спрем на тази фраза на Реджеб. Тя не е изречена случайно, а в разговор по темата "Смъртта на Ахмед Емин", когато Реджеб коментира трагедията с внушението, че в него има и следа от специалните служби.
Веднъж, заради факта, че са разработили Емин и са го следили. И втори път, за да стане ясно, че около тази смърт има сериозни моменти: единият от които е, че Доган е трябвало да бъде убит, вторият е, че според Реджеб, ДАНС "знаят всичко за тази смърт", и трети път, че самият Емин е бил наясно кой в ДПС донася за него.
С всички тези факти е бил запознат и лидерът на ДПС, Ахмед Доган, същият, който е "бил на косъм от смъртта".

Чрез Емин, лидерът на ДПС е знаел кой в ДПС е бил агент и кой - доносник. За това, че по неговия началник на кабинета е имало "сериозно разработки на спецслужбите" - вероятно Доган също е бил наясно. Вероятно - Мехмед Реджеб не казва как е било...

Тайнственият плик с восъчен печат

В студиото на Нова телевизия, Мехмед Реджеб обяснява: "И в един плик г-н Методи Андреев, вчера го обясни подробно, бившето НСС пише мотивиран доклад за да не се разкрие самоличността, примерно да кажем на г-н Реджеб или на г-н Иванов, и вътре, в това досие, в една папка, ние видяхме един плик е червен печат с восък. Освен че ген. Атанасов пише от '90-а година този функционер какъв е до '96-а година, моли нашата комисия, поради съображения за националната сигурност, да не разкриваме еди какво си име."
Кой е този човек от ДПС, за когото генерал Атанас Атанасов, днес съратник на Иван Костов моли да се мълчи и не се разкрива самоличността му? Как разкриването на неговото име може да застраши националната сигурност?
Реджеб уведомява Ахмед Доган за тайнствения плик и за съществуването агент, висш функционер в ДПС, за когото не трябва да се разкрива нищо! Реджеб съветва Доган да говори с Националната служба за сигурност /НСС/, бивше контраразузнаване.
Реджеб предполага, че Доган е говорил за агента от ДПС, висш функционер на специалните служби.
Защо Реджеб вади историята с тайнствения плик, запечатан с червен восък по време на разговор след смъртта на Емин? Причината за това е, че според Мехмед Реджеб въпросният висш ДПС-функционер е работил и по Ахмед Емин за спецслужбите.
Да не би този тайнствен толкова важен агент на спецслужбите да е шантажирал по някакъв начин Ахмед Емин? Както се казва - това е въпросът. Да не би в смъртта на Емин да е намесен фактът, че е бил разработван от специалните служби? Разработван заради самия него, или разработван заради Ахмед Доган и всичко, които Доган върши и се случва в ДПС?
Къде се е намира този агент на ДПС в деня на смъртта на Емин - в сараите, или на рождения ден на Касим Дал? Сами ли са били Доган и Емин в сараите когато проехтява изстрелът в главата на Емин?

Знаел ли е Доган кой е агентът на спецслужбите в ДПС?

Изпълнява ли съвета на Реджеб лидерът на ДПС да говори с НСС за битността на свой висш функционер, чиято самоличност е била скрита? И да е говорил, в което се съмнявам силно, едва ли някой в НСС би престъпил волята на генерал Атанасов и би разкрил самоличността на този агент и едновременно с това, много висш фунционер на ДПС. Според Реджеб, генерал Атанасов свързвал неразкриването на самоличността на агента от ДПС с националната сигурност? А това звучи доста сериозно...

В един момент обаче Реджеб казва "работел уж за националната сигурност". Уж. Казва го неслучайно. Чуват го над два милиона зрители. Чува го и Който трябва.
Факта с разработката на Емин и следенето му и другият факт - с добре прикрития агент на специалните служби от висшето ръководство на ДПС не са отделени един от друг. Агентът, твърди Мехмед Реджеб е имал отношение към разработката на Емин. А смъртта на Емин е свързана с факта, че е бил обект на разработка. И всичко това се е завъртяло около Ахмед Доган - като в центрофуга. Бясно, човек не може да различи в бързината на въртенето кой кой е, къде е, с кого е, против кого е - какво се случва точно. Като резултат от това бясно въртене на събития и обстоятелства в един момент излита мъртвия Емин и то в дома на Ахмед Доган. А довереният човек на Доган - Мехмед Реджеб твърди в интервю, че Доган е трябвало да бъде убит и е бил "на косъм от смъртта"!
Доган е трябвало да бъде убит, но Доган е бил много и добре охраняван, заради опасност за живота му. Резултатът е - намерения мъртъв Ахмед Емин в дома на Доган. Застрелян се оказва Емин, а не Доган. Ама те не се били срещали този ден - даже Емин чакал Доган. Дали е така?
Някакъв скрит заради националната сигурност агент във върхушката на ДПС продължава да си работи като агент.

ДАНС е наясно със смъртта на Емин. Това означава само едно - ако ДАНС е наясно със смъртта на Емин то тогава, че никога няма да узнаем истината за тази смърт. Такива са правилата.
Но ако ДАНС е наясно със смъртта на Емин, това означава и друго, че тази смърт не е резултат на лични проблеми и депресия. Каквото и да е - няма да го научим никога. Нещо ще ни подхвърлят от Прокуратурата - и толкова. Правилата са такива, когато спецслужбите са наясно с нечия смърт и когато мъртвият е бил обект на разработка.
Цялата комисия на Методи Андреев и самият Атанас Атанасов са знаели според Мехмед Реджеб, че в ДПС има много скрит агент, който продължава да работи за спецслужбите, но никой не е посмял да даде и един знак, кой би могло да бъде той. Въпрос на национална сигурност било. Така че, и ние не искаме да се нарушава сигурността на страната и ще оставим тази следа.
Атанасов - мълчи. Методи Андреев - мълчи. Членовете на Комисията "Андреев" - мълчат. Всъщност никой от тях не знае за кого иде реч, но мълчат. Известно става само, че добре скритият агент в ДПС е работил и по Емин.
И че има псевдоним "Морски".

Смъртта на Емин и изчезването на Доган

Разработването на Емин от спецслужбите и отношението на агента "Морски" в тази разработка е възможната причина да са го тласнали да посегне на себе си. Това е тезата на Реджеб, това излиза като логическа връзка и от обясненията му в студиото на Нова телевизия.
Тогава къде е тук застрашеният живот на Доган и как се връзва с фактите убеждението, че Доган е трябвало да бъде убит в деня, когато е намерен мъртъв Ахмед Емин? Застрелян в главата, на входа на банята. Твърде наобичайно и неудобно място за самоубийство межу другото, според експерти.

"ДАНС знаят истината за смъртта на Емин" е убеден Реджеб, даже го повтаря няколко пъти. Но ДАНС мълчат. Дали разработката на даден човек умира с него? Вероятно не, ако е заплетена с друга разработка, на действащ агент и тя продължава. Особено, ако нещата с агента все още са актуални и са свързани с националната сигурност.
Остава да се запитаме тогава: дали Емин умря в името на националната сигурност? Дали животът на Ахмед Доган е бил и продължава да бъде застрашен? Свързана ли е заплахата за живота на Ахмед Доган с националната сигурност по един или друг начин?
Дали смъртта на Емин не остави жив Доган? Защото наведнъж два трупа от посока на мандатоносителя биха дошли в повече...

Дали ще се изясни някога тази смърт?

Едва ли. Както няма да се изясни в близките десетилетия и кой е агентът "Морски" и как е работил за националната сигурност във върховете на ДПС. Още повече, че той продължава да работи, според твърденията на самия Мехмед Реджеб.
Времето и интереси от сферата на националната сигурност ще покрият със забрава Емин и трагичният му край. От всичко казано дотук от различни функционери в ДПС мога спокойно да направя заключението, че смъртта на Емин в сарая, обитаван от Ахмед Доган не е акт на лична воля, а сложно стекли се трагични обстоятелства. Подтикването към самоубийство за трагичния край на този млад мъж е една от възможните версии, но далеч не единствената.
Сигурно обаче е друго: причина за изчезването на лидера на ДПС от публичното пространство е и тази смърт. От нея започва обратното броене за лидера на ДПС в политиката. Направени бяха опити за оневиняване на Доган, за дистанцирането му от тази смърт, за хвърляне на вината единствено върху Емин, но опитите се провалиха. Затова и Доган изчезна.
Ако една от причините за трагедията с Емин е била да се елиминира по някакъв начин Доган като лидер - то може да се приеме, че е осъществена.
Не вярвам в случайностите. Не съм и привърженичка на параноята, когато става дума за политика, национална сигурност и борба за власт в политическа сила.

Трябва да се изясни какво се случва в ДПС - заяви един депутат в парламента. Всъщност то си е ясно. В ДПС е налице подмолна борба за власт, предстои "смяна на караула" - с или без участието на специалните служби. Не казвам, че ДАНС са си поставили за задача промяна в политически процеси в държавата - пази, Боже, по-скоро бих формулирала нещата така: агент във върхушката на ДПС продължава да работи в името на интересите на националната сигурност. Все пак е поел ангажимент за това. Тогава кой е по-силният в ДПС -лидерът Ахмед Доган или въпросният агент "Морски"?
Дали има истина в горните редове? Фактът, че всички вкупом млъкнаха при споменаването на псевдонима на агент "Морски" - и генерал Атанас Атанасов, и Методи Андреев, и Осман Октай, и Гюнер Тахир и всички отворковци, които се бяха заели със задачата да ни разказват истории от ДПС, за да ни разсейват след смъртта на Ахмед Емин. Този факт на всеобщо настъпило мълчание говори достатъчно ясно, че има истина в изложеното по-горе и в продължение на няколко дни.
Защо изчезна Ахмед Доган? Елементарно е:
  • Доган изчезна, за да е спокоен за сигурността си;
  • Лидерът на ДПС изчезна, защото е наясно, че в смъртта на Емин няма нищо случайно;
  • Ахмед Доган изчезна, защото прозря с тази смърт и след нея, че времето му в ДПС е изтекло;
  • Доган изчезна, защото властовите центрове в ДПС си дадоха битка срещу него и я спечелиха.
Проблемът е как е ще се легитимира това изчезване от публичното пространство, за да не навреди на Движението-мандатоносител и правителството на Тройната коалиция. В ДПС не се тревожат за това, че Ахмед Емин бе намерен мъртъв в сараите, а защото бе намерен мъртъв и то там.
В ДПС са наясно, че всяко появяване на Доган оттук нататък ще хвърля сянка върху политическата сила. В ДПС са наясно и за друго, че изчезването на Доган в качеството му на лидер на Движението не може да продължава до безкрайност, тъй като навява мисли за известна вина и съпричастие.
Колкото и зловещо, и неприемливо да звучи - смъртта на Ахмед Емин ще се окаже към днешна дата май лесната част от събитията. Това, което предстои е далеч по-трудно...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2