Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 9 декември 2008 г.

Имам чувството, че Доган нарочно е изолиран от нас

24 Часа
Вторник, 09.12.2008 г.

Фото:
НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Ахмед Юсеин: Роден на 17 септември 1948 г. в Момчилград. Преподавател по биология. Народен представител в 40-ото народно събрание, трети мандат депутат от ДПС. Зам.-председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията и член на тази по вътрешна сигурност и обществен ред. Миналата седмица заедно с колеги от ДПС внесоха промяна в Наказателния кодекс, с която предвиждат до 4 г. затвор за насаждане на етническа омраза чрез слово и медии.
 

     - Г-н Юсеин, защо с промени в Наказателния кодекс искате затвор за насаждане на етническа омраза и чрез медиите?
     - Досега няма осъден, а напрежението в страната расте. Около религиозните ни храмове има напрежение - има нападения, пишат безобразия по стените. Затова решихме законодателно да направим нещо, с което да се намали това напрежение. А и кой ще бъде против по-големите санкции за осквернено православно гробище или друг молитвен дом. По НК в момента санкцията е до 3 г. и може да бъде заменена с пробация. Предлагаме да е 4 г., защото вече ще се излежава ефективно присъдата. Тогава този, който е решил да извърши нещо такова, ще се замисли. Който злослови по телевизии, също ще се замисли.
     - Има свобода на словото, а вие искате под ударите на НК да попаднат и медии.
     - Не ни е минало през акъла да ограничаваме свободата на словото. Но омразата, която се насажда, расте от ден на ден. В смесените региони
     представителите
     на турската
     общност живеят
     в страх,
     това заплашва децата им. Тези изяви по медиите трупат лоша енергия. А сме балканска страна.
     - От ДПС упорито твърдите, че се насажда етническо напрежение, но по места хората май си живеят добре, разбират се.
     - Ако ние като политическа формация не сме си изпълнили обещанията и не сме достоен партньор, не сме доброжелателни в дейността си като депутати – нека избирателят да прецени нашата дейност. Но когато се атакува религията на хората, а не всички български мюсюлмани гласуват за ДПС, то тогава нещата се разделят. В момента говоря като мюсюлманин – има над 90 осквернявания на наши молитвени домове. Това не го е имало и през 1990 г.!
     Крайно време е в ДАНС да има група специално за насаждането на омраза, за да могат да бъдат повдигани обвинения. Прокуратурата може би трябва да си прегледа всички действия досега – къде е трябвало да бъдат повдигнати обвинения и т.н. Защото понякога обиждаме и международни организации – колегата Шопов по една телевизия нарече терористична организация Ислямската конференция, в която участват 52 страни, с повечето от които имаме търговски и икономически отношения. Когато говори на тези теми, някой трябва да си прегледа езика. И да си носи последствията.
     - Ще искате ли сваляне на имунитети заради такива изказвания? Ще заведете ли иск срещу Волен Сидеров и тв СКАТ?
     - Ако видим в някои предавания, че има такова насаждане. Не само Волен Сидеров. Няма значение кой е. Ако съм аз – от мен да бъде потърсена такава отговорност. Щом говори на език, с който се насажда омраза. Не желаем у нас да има напрежение на тази основа, най-много се страхуваме, не дай си Боже, да има някакви сблъсъци.
     Ние сме осъдени да живеем заедно. Моите деца и внуци искат да живеят в тази страна, както и аз. Имам 17 първи братовчеди в Турция, но искам да остана тук. Жена ми е там –
     разведох се,
     за да живея тук
     Но искам да живея достойно, не като второ качество човек.
     - Реална ли е опасността от етнически сблъсъци?
     - Представете си някой луд да отиде, да посегне на някоя църква. Какво да кажем тогава на останалото население? Вече се е натрупало напрежение.
     - Обвинявате медиите...
     - Не всички, но има някои, които насаждат омраза. Има предавания, които се занимават само с това.
     - Но има и новини на турски език по БНТ, има плурализъм с медиите.
     - Това е друга тема. Съгласен съм, че много от българските граждани се дразнят от тези новини, макар те да са 10 минути. Една страна като Македония, за която казваме, че не е готова да е член на ЕС, има отделен канал, на който всички етнически общности да си имат предавания на майчин език. Значи тя не е напреднала по правата на човека, а ние сме?! Ние сме съгласни да има друг национален канал, не по централния, където да ги има тези новини на турски. Има данъкоплатци в тази страна, които искат да слушат новините на майчин език.
     - Защо само срещу турската общност са атаките?
     - В България има 96 вероизповедания. Защо никой не предприема нищо срещу сектите? Нима нашите сънародници от моя етнос не работят добре, крадат ли, изнасилват ли? Престъпление ли е един от моя етнос да е министър?
     - Настройването срещу ДПС е главно на политическа основа. Може би причината е във върхушката на ДПС и скандалите около нея. Не смятате ли, че трябва промяна?
     - Покажете ми човек от този висш ешелон, който да е осъден за нещо.
     - Всички сте с имунитети.
     - Има депутати, които са си дали доброволно имунитета. Някой от тях да е осъден? Всички партии, виждайки успеха на ДПС, роптаят против нас и настройват общественото мнение – там има едно барбекю, което е незаконно. Нека всеки да се надпреварва на политическата сцена в честен двубой, без опетняване на религиозната и етническата принадлежност на противника.
     ДПС е направило
     нещото, което
     Левски е искал,
     само дето арменци и руснаци нямаме в ръководствата и по структури. Пак сме виновни! Как да постъпим?
     - Може би е време Ахмед Доган и ръководството на ДПС да се оттеглят.
     - Какво зло е направил г-н Доган за България, за да се оттегля?
     - Може би дразни с поведението си – демонстрирането на самомнение, че е по-висшестоящ от останалите, че е недостъпен, яхтите му през лятото...
     - Може би не го познавате облизо.
     - Не го познавам.
     - Тогава ще ви кажа – аз съм трети мандат депутат. Въпреки че през 1993 г. под мое ръководство напуснахме Националната конференция като протест, че в залата трябва да има предложения за членове на висшия ни орган. Ако той ме мразеше, ако беше диктатор, досега да ме е унищожил. В нашата група, когато разговаряме по отделни теми, може би е наложително някои от журналистите да дойдат и да видят какъв дебат се води, как се държи лидерът.
     - Вие сте най-затворената за медиите партия.
     - Трябва да обсъдим този проблем с парламентарната група. И когато обсъждаме – да присъстват и медии. Да видят кой как си казва мнението, как лидерът се изказва. Нито е диктатор... не е вярно, боли ме! И не за това, че ми е лидер. Аз не съм съгласен с някои неща от дейността на партията и си ги казвам открито пред него.
     - Кажете и на нас.
     - Например, не мога да разбера – толкова ли е опасно за неговия живот, но имам чувството, че нарочно е изолиран от нас. И ние искаме час по-скоро да се види този проблем. Той трябва да излезе сред хората. Той има многобройни покани от Америка и Европа. И не иска да ходи.
     - След самоубийството на Ахмед Емин май се затвори още повече.
     - Ето, с това не мога да се съглася. Казвал съм го и в негово присъствие много пъти. Но мисълта ми е – защо хора, които са донесли толкова загуби и катастрофи за страната ни, се мъчат да спечелят някакво гласче в парламента, та един Доган ли?! Да ви питам – вас ви дразни, че той се казва Ахмед ли?
     - Не говорим за имена или етническа принадлежност, а за върхушката.
     - Тази върхушка не е от вчера – с нея се класирахме добре на няколко избора. Хората по места гласуват за тази върхушка, значи са доволни. Ето, Еврокомисията в доклада каза, че тези, които участват във властта и са от този етнос, нещата по техните програми вървят добре.
     - А другите министри трябва ли да понесат отговорността? ДПС ще иска ли оставки?
     - Всеки трябва да носи отговорността. Ние си сменихме министъра. Предоставяме на коалиционния партньор да реши проблема с последните санкции.
     - Министър Асен Гагаузов да си ходи, така ли?
     - Не можем да кажем какво трябва да реши нашият коалиционен партньор, както никога не сме го правили.
     
     ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Още:

тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2