Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 9 декември 2008 г.

Новините:от и за Турция-09.12.08 г.

Критичен мач за Фенербахче

Утре Фенербахче ще играе последната си среща от група "Г" на Европейската шампионска лига с отбора на Динамо Киев

Posted 09.12.2008 11:28:21 UTC
Updated 09.12.2008 11:28:21 UTC
Утре Фенербахче ще играе последната си среща от група "Г" на Европейската шампионска лига с отбора на Динамо Киев. Мачът ще се играе в Киев. Рефер на мача е германецът Флориан Мейер, който бе ръководил и миналогодишната среща от шампионската лига между Фенербахче и Севиля, завършила с победа с три на два за Фенербахче.

За да продължи участието си в турнира за купата на УЕФА, Фенербахче трябва да постигне задължителна победа. Динамо Киев е с пет точки а Фенербахче е с две точки в групата. Първата среща между двата отбора в Истанбул бе завършила наравно нула на нула.

TRT-World БЪЛГАРСКИ
-
Граждански сдружения в Турция разкритикуваха лидера на НРП за отварянето към забулените жени в Турция
09 декември 2008 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съюзът на националните граждански сдружения в Турция разкритикува лидера на опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал за отварянето на партията към забрадените и забулените жени в Турция, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. От съюза на гражданските сдружения коментират с народна поговорка поведението на Байкал и посочват, че подкрепата на господин Байкал за представляващите миналото десни религиозни кръгове, които се представят за уж либерални показва основателността на страховете за страната. Ако Народнорепубликанската партия се върне към основните си принципи, ще даде повече надежда на турския народ, смятат турските граждански сдружения, пише вестникът.

Един терорист е бил задържан в провинция Шърнак, Югоизточна Турция
09 декември 2008 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Един терорист е бил задържан в околия Силопи, провинция Шърнак, Югоизточна Турция, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. В информация на интернет сайта на Генералния щаб за резултатите от борбата срещу тероризма се посочва, че силите за сигурност са задържали един член на Кюрдската работническа партия /ПКК/ при операция в околия Силопи. Според изнесените сведения за последната седмица броят на задържаните терористи става 3, а шестима терористи са се предали сами на силите за сигурност.

Група колещи курбани са нападнали европейски защитници на животни по време на инспекция от тях
09 декември 2008 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Група от 8-10 души нападна представители на Европейската организация за защита на животните и председателя на Ветериналната палата в Истанбул проф. д-р Йешилдере при инспекцията на коленето на жертвени животни, пише турският вестник „Заман”. При опита да заснемат вчера кадри от коленето на животните представителката на европейските защитници и проф. Йешилдере са били нападнати от група колещи курбан със сатъри. След като трудно са успели да се качат в колата си, колата им е била удряна с ритници. Групата, която ги е нападнала, се е оплакала на полицията, като е казала, че те са искали пари, за да заснемат коленето на жертвата. Европейските защитници са силно обезпокоени от случилото се и ще изложат своите впечатления в доклад до Европейската комисия.

Турското правителство ще направи промени в координацията на борбата срещу тероризма
09 декември 2008 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съвет за координация за борбата срещу тероризма и Координационен център по разузнаването ще бъдат създадени в рамките на структурните промени в борбата срещу тероризма, реши Министерският съвет на Турция, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. На предишно заседание турското правителство беше решило, че ще създаде съветничества по вътрешната сигурност и разузнаването към полицията. Съветът за координация в борбата срещу тероризма и Координационният център по разузнаване ще бъдат свързани с Министерството на вътрешните работи. Координационният център по разузнаване ще събира и интерпретира цялата информация на разузнаването, свързана с тероризма. В него ще работят антрополози, социолози, психолози и специалисти по антитероризъм.

Дюня бюлтени: 31 души са глобени в Истанбул за неспазване на забрани за клане на жертвени животни
09 декември 2008 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Екипи на общината в Истанбул са наложили глоби на 31 души заради неспазване на забраните за клане на жертвени животни по време на първия ден на Курбан байрама, пише електронното издание B>Дюня бюлтени. Обшият размер на глобите е 3 056 турски лири /около 3 000 лева/. 165 екипаq включващи 900 служители в общинската полицияq следят за спазване на забраните за клане на жертвени животни на нерегламентирани места, като от граждани са били получени общо 106 оплаквания в различни части на града.
Освен това се извършва и контрол на деветте КПП на Истанбул за опитите за вкарване в града на живи животни, които да бъдат продадени за клане като жертвени животни. В периода преди 28 ноември са били наложени глоби общо на 936 превозни средства, натоварени с такива животни, в общ размер на 117 000 турски лири.

Трийсет турци са починали досега при поклонението в Саудитска Арабия
09 декември 2008 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Мека/Анкара. Броят на починалите турци, които са на поклонение в свещените земи в Мека и Медина в Саудитска Арабия, нарасна на 30 души, пише електронното издание Дюня бюлтени. В Мека са починали 19 турци, а в Медина - 11 души.

"Сабах": НРП иска да се “отвори” предизборно и към кюрдите в Турция
09 декември 2008 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Анкара.Основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ иска да се “отвори” и към кюрдите в навечерието на местите избори през март 2009 г., пише днес вестник “Сабах”. В доклад, изготвен от представители на НРП от Източен и Югоизточен Анадол, се предлага “частична амнистия, подчертаване на тюркския произход и гаранции за кюрдската идентичност”. Допуска се също, че е “възможно и свободно избираемото изучаване на кюрдски език в училищата”. Така след “отварянето” към мюсюлманската забрадка НРП сега се “отваря” и към кюрдите, коментира всекидневникът.

“Дюня бюлтени”, Турция: Новата програма и устав на Народнорепубликанска партия бяха откраднати
09 декември 2008 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Откраднати са новата програма и устав на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/, които са били съхранявани в пълна тайна, пише електронното издание <Β>“Дюня бюлтени”. Това е станало в края на миналата седмица от автомобила на заместник генералния председател на НРП Йълмаз Атеш. Стъклото на автомобила е било разбито и са били откраднати новата програма и устав на НРП, мобилен телефон, преносим компютър и някои други документи.

“Хюриет”: Турция реновира военните си летища
09 декември 2008 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. В рамките на проектите за реновиране на важните военни летища в Турция министерството на националната отбрана е започнало конкретни дейности в две военни летища, пише днес вестник “Хюриет”. Това са летищата в Балъкесир и в Инджирлик. За целта министерството е обявило търгове за реновирането на укритията за бойни самолети на тези летища. Целта е да бъде повишен техният капацитет и съществуващите в тях системи да бъдат приведени в съответствие с най-съвременните технически постижения.

“Милиет”, Турция: ПНД поиска проверка и корекции на избирателните списъци
09 декември 2008 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на националистическото действие /ПНД/ обръща внимание, че в избирателните списъци за местните избори на 29 март 2009 г. фигурират 6 милиона повече гласоподаватели в сравнение с общите избори през миналата година и поиска тяхната проверка и корекция, пише днес вестник “Милиет”. Заместник генералният председател на ПНД Октай Вурал посочва, че до изборите има цели 5 месеца и това време трябва максимално ефективно да се използва за своевременни корекции на избирателните списъци. Представителят на ПНД добавя, че дори и Висшата избирателна комисия приема, че в избирателните списъци са включени над 1 милион починали граждани. Според него, отмяната на практиката за боядисване на пръстите на избирателите след пускане на избирателната бюлетина също създава допълнителни предпоставки за манипулации и опорочаване на изборите.

“Сабах”, Турция: Управляващите са склонни да отидат на предсрочни общи избори
09 декември 2008 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заместник генералният председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Нихат Ергюн заяви, че ако на местните избори през пролетта на 2009 г. бъде регистриран голям спад в гласовете за паритета, ръководството има готовност да се отиде на предсрочни общи избори, пише вестник “Сабах”. В специално интервю Нихат Ергюн посочва, че към момента подкрепата за ПСР е около 42%. Ако се получи този резултат, който е спад от около 5% от последните общи избори през 2007 г., това няма да е проблем за партията, Ако обаче партията събере по-малко от 34% от гласовете на избирателите, това ще се счита за неуспех и ще бъде направено “всичко необходимо, дори и предизвикването на предсрочни общи избори”, посочва представителят на ПСР.

“Радикал”: Оли Рен поиска съживяване на реформите в Турция
09 декември 2008 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Комисарят по разширяването на ЕС Оли Рен поиска от турското правителство повторно съживяване на реформите в страната, пише днес вестник “Радикал”. Оли Рен изразява задоволство, че Турция се е разминала със сериозна политическа криза, но счита, че трябва да бъдат преразгледани съществуващите правила в съдебната система и конституционните постановки, свързани със закона за политическите партии. Комисарят по разширяването изразява съжаление, че през изминалата година в Турция е имало ограничен напредък във връзка с политическите реформи и подчертава по-специално, че е необходимо да бъде формирана стратегия за борба с корупцията и за продължаване на съдебната реформа. Комисарят на ЕС изразява подкрепа за борбата на Турция срещу тероризма, но напомня, че това трябва да става в рамките на зачитането на човешките права и на общите права на населението в страната. Оли Рен изразява съжаление от обстоятелството, че Турция все още не е нормализирала отношената си с Република Кипър.

“Сабах”: Основната опозиционна партия в Турция иска да се “отвори” и към кюрдите
09 декември 2008 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ иска да се “отвори” и към кюрдите в навечерието на местите избори през март 2009 г., пише днес вестник “Сабах”. В доклад, изготвен от представители на НРП от Източен и Югоизточен Анадол, се предлага “частична амнистия, подчертаване на тюркския произход и гаранции за кюрдската идентичност”. Допуска се също, че е “възможно и свободно избираемото изучаване на кюрдки език в училищата”. По този начин след “отварянето” към мюсюлманската забрадка, сега НРП се “отваря” и към кюрдите, коментира всекидневникът.

“Заман”: Министерството на образованието издирва 326 000 деца, които не ходят на училище
09 декември 2008 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. При извършената проверка по адресните регистрации министерството на образуванието е установило на територията на цяла Турция 326 000 деца, които не ходят на училище, като в момента ги издирва, пише днес вестник “Заман”. Едно по едно се установяват имената и адресите на децата на възраст 6-13 години, които не продължават задължителното си образование. Въведена е и нова система, при която учителите вече ще разговарят с родителите на децата в техния район и ще регистрират всички деца в специална електронна програма на министерството на образованието. Счита се, че по този начин няма да останат деца извън училищата, посочва всекидневникът.

“Сабах”: ЕС поиска от Турция конституционни промени на закона за политическите партии
09 декември 2008 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Министрите на външните работи на странните-членки на ЕС поискаха от Турция да промени без никакво забавяне закона за политическите партии, пише днес вестник “Сабах”.
Съветът по общи въпроси и външни отношения на ЕС, в рамките на който вчера се срещнаха външните министри, подчертава в решението си по отношение на разширяването на общността, че “повече от всякога от Турция се иска да промени законите във връзка с дейността на политическите партии, включително и на конституцията”. Външните министри одобриха окончателния вариант на официалното съобщение във връзка с разширяването на общността, което ще бъде прието на срещата на високо равнище на ЕС през тази седмица. В документа, който ще бъде одобрен от лидерите на ЕС и ще добие официален характер, в раздела за Турция не се споменава нищо за присъединяването на страната към ЕС. Прави впечатление, че докато перспективата на Турция за ЕС въобще не се визира, в документа се изразява подкрепа за перспективата за ЕС на Западните Балкани, посочва всекидневникът.

Турски печат: Цяла Турция се превърна в скотобойна по време на Курбан байрама
09 декември 2008 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Темата за честването на първия ден от религиозния празник Курбан байрам и особено за безразборното масово клане по улици, площади и градинки на жертвени животни доминира в днешните турски всекидневници.
Вестник “Милиет” констатира, че цяла Турция се е превърнала в една скотобойна по време на първия ден от Курбан байрама. Посочва се, че въпреки забраните и контрола от общинските власти, улиците в населените места са се превърнали в скотобойни, а пътищата – в реки от кръв. Въпреки отправяните предупреждения, децата също са станали свидетели на жестоките кланета на животни
“Хюриет” също отбелязва, че взетите мерки и предвидените наказания са били пренебрегнати от гражданите и в резултат на това през този Курбан байрам са били наблюдавани същите картини на жестокост и реки от кръв, както и предишни години.
“Сабах” посочва, че наблюдатели от Европа са обикаляли улица по улица в Истанбул, придружавани от председателя на ветеринарната служба на Истанбул проф. д-р Тахсин Йешилдере, като на едно място дори са били нападнати от група от 8-10 души.
“Радикал” обръща внимание на нараняванията и травмите на неопитни касапи, които са напълнили болниците. Само в провинциите Самсун, Ерзурум, Съвас, Кайсери и Денизли техният брой е достигнал 440 души. В град Самсун в три различни болници спешна медицинска помощ са потърсили 110 неопитни касапи, като някои от тях дори са настанени на болнично лечение.
“Заман” извежда на централно място честването на Курбан байрама във всички части на света. Посочва се, че празникът е обхванал целия свят и в десетки страни, като САЩ, Великобритания, България, Румъния, Германия, Таджикистан, Киргизия, Азербайджан, Афганистан, БиХ, Кения и Русия, е имало празнична обстановка.

Анадолска агенция: Експлозия пред сградата на областното ръководство на управляващата партия, няма пострадали
09 декември 2008 | 08:53 | Агенция "Фокус" Ван В резултат на експлозия пред сградата на областното ръководство на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в град Ван, Източна Турция, са изпочупени прозорците на околни сгради, предава Анадолската агенция. Експлозията е избухнала снощи в 19.20 часа пред сградата, намираща се на централния булевард “Маршал Февзи Чакмак”. Няма пострадали, има счупени прозорци на близките сгради, предимно на бизнес учреждения. Валията на Ван Йоздемир Чакаджак заяви, че вероятно става въпрос за звукова бомба. По-подробни сведения ще има след изследване на записите на видеокамерите за сигурност и провеждане на необходимите разследвания.



Photobucket

ЕФЕ: Експлозия избухна близо до централата на управляващата партия в турския град Ван
09 декември 2008 | 00:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Силна експлозия е чута в района около централата на управляващата партия в Турция АК в източния град Ван, предаде испанската агенция ЕФЕ. Властите съобщават, че пострадали при експлозията няма, причинени са само материални щети. От местната полиция съобщиха, че експлозията може да е причинена от бомба, от вида, които вдигат много шум, но причиняват незначителни щети. Експерти започнаха разследване на случая.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2