Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 4 ноември 2008 г.

АЛИ ОТ ,,......": ,,ПРЕДЛАГАМ НАЙ-ДОБРАТА ТУРСКА КУХНЯ В БЪЛГАРИЯ“

Али Карадаг е на 37 години, роден на 1 март 1971 година, женен за българка. Спортувал е тайкуондо, борба, бокс. Харесва спорта, защото според него той учи на дисциплинираност, на точност. Сега тренира малко, спонсор е на клуб ,,Кудо" - град ........ . Али е от град Елазик, Турция, и в момента е собственик на ресторант.

Али, колко човека работят при теб?
В Ресторант "......", който управлявам от 2001 година, работят около 15 човека, но са стигали до 20. Първата ми работа, когато дойде нов работник е да извикам счетоводителя и да му пусна договор за работа. Благодарение на моя бизнес всеки ден в град ........ влизат 500-600 лева. Тези пари отиват при производители, при търговци, при хора, които работят при мен. Не се оплаквам, но очаквам някакво съдействие от страна на общината и от държавата. Ако те помогнат, ще има още пари, които ще влизат в икономиката на града. Ще бъде добре за всички.

Обикновено хората си мислят, че където има паркинг, леки жени, сутеньори, има трафиканти, вършат се лоши неща. Можете ли да опровергаете това мнение?
Мога категорично да заявя, че при нас такива хора не може да се въртят, не бих ги допуснал. Ние се занимаваме само с ресторанта и магазина към него. Искам държавата да бъда по-твърда с такива хора, да прави повече проверки и да ги праща, където им е мястото.

Какво предлагате на клиентите си?
Предлагам ястия, които сервират в най-добрите ресторанти на Истанбул. Менюто ми е подбрано от майстор, който преди това бе главен готвач на "Принцес" - София. Цените, на които продаваме, не са високи. Работим 24 часа в денонощието и не връщаме никой. Предлагаме супи, курбан, салати, кавърма, която се пече 10 часа на тих огън. Винаги има различни видове кебап. Месото е агнешко, телешко, без свинско, което мюсюлманската религия забранява.
Имаме и магазин, който предлага най-необходимите стоки за шофьорите, които спират при нас - кафе, захар, алкохол, гаечни ключове, препарати за миене, козметика, парфюми и всичко, каквото се търси. Клиентите ми са познати шофьори, пътуващи от дълго време, но има и такива, които са чували за хубавата кухня и идват.

Наистина ли е толкова добра кухнята ти?
В цяла България предлагам най-добрата турска кухня. Който не вярва, да дойде да се увери!

Защо надписът на ресторанта не е на кирилица?
Надписът ,,......" е запазена търговска марка и патентована в патентната служба в Пловдив.

Има ли в град ........ турска общност, както има руска и английска.
Аз живея в чужда държава, но не се чувствам чужденец. Мисля, че турците в България не са чужденци. Много години сме живели заедно. Имаме много общи черти в културата и това е най-ценното, което ни сближава. Всички вярваме в Бог, а той е един. За мюсюлманите е Аллах, за християните Христос. Едни се молят, като си отварят ръцете, други ходят на Хадж.
Всеки иска да прави бизнес на място, където е спокоен. Затова съм избрал България. Обичам България и българите. Правя бизнеса си като спазвам всички закони на страната. По-добре човек да няма нищо, отколкото да е спечелил милиарди с незаконна дейност. Ние не работим за пари, за чест и достойнство, за да сме полезни на хората.

Каза, че се чувстваш спокоен. Имал ли си проблеми през времето, прекарано в България?
През тези седем години, откакто съм в България, съм се е сблъскал с много трудности. Имаше хора на държавни служби, които преследваха свои лични интереси, създаваха ми неприятности. Аз не мисля, че държавата е такава. Може и да има такива хора, но те ще изчезнат. България ще преодолее тези работи, тя е в ЕС.
Искам всички хора да си изкарват хляба с чиста съвест и пот на челото. А не да живеят за сметка на някой и да го вкарват в трудности. Не обичам паразитите в обществото, тези, които живеят на гърба на държавата. Искам да живеем всички като братя, да уважавам другите и те да ме уважават.

Преди два дни завърши Рамазанът и започна Байрямът. Кажи нещо повече за този празник.
При Рамазана, според ислямската вяра, наядените трябва да почувстват какво усещат гладните. Той продължава един месец през годината. През това време от 5 часа сутринта до 8 вечерта не се яде и не се пие нищо. По този начин организмът се пречиства. След като един месец не си ял и пил нищо през деня, трябва да си усетил и оценил сладостта на храната и на водата.
Аллах е дал този празник на мюсюлманите, за да се радват на живота, да живеят мирно без войни. Рамазанът е да се обичат хората повече и да си помагат. Не само между хора от една вяра, а и съседи. Всички сме произлезли от Адам и Хава (Ева).
След като един месец си спазвал това правило, идва ред на Байрямът, което значи радост. Той е три дни и е даден от Бога като награда. Тогава може да се яде и пие.

Ти какво направи за празника?
По време на Байряма се обадих на всички мои по-възрастни роднини, които живеят в Турция и другаде. Честитих им празника. На посетителите в ресторанта също, черпя ги като дойдат. Рамазанът е дълг към Аллах. Искам Бог да помогне на всички хора, пострадали при природни бедствия, за които научаваме от новините по телевизията, без да ги дели на вяра, език.

Разговорът води Иван Атанасов

Окотмври 2008 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2