Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 5 ноември 2008 г.

Историческа победа за Барак Хюсеин Обама

[Дневник]

Кандидатът на демократическата партия Барак Обама сътвори историята, ставайки първият цветнож президент на Съединените американски щати. Сенаторът от Илинойс надделя по изключително убедителен начин над своя съперник за най-важния държавен пост – републиканеца Джон Маккейн, спечелвайки подкрепата на близо 50 млн. избиратели и осигурявайки си комфортното мнозинство от 338 гласа в електораланата колегия, извършваща фактическия президентски избор.

В основата на успеха бяха победите в Минесота, Уисконсин, Илинойс, Мичиган, Пенсилвания, Ню Йорк,Върмонт, Ню Хемпшир, Мейн, Айова, Масачузетц, Роуд Айлънд, Кънектикът, Ню Джърси, Делауеър, Мериленд, Окръг Колумбия, Калифорния, Орегон, Невада и Вашингтон. Обама взе и Охайо, за който се казва, че няма президент, който да не е спечелил в този щат. Почти сигурна е победата му в Ню мексико. Най-много гласоподаватели Обама има в източното крайбрежие и най-вече в Пенсилвания и Ню Йорк, считани за интелектуални крепости на САЩ. 

Джон Маккейн пък печели Кентъки, Оклахома, Тенеси, Южна Каролина, Северна Дакота, Уайоминг, Юта, Луизиана, Канзас, Джорджия, щатът на Джордж Буш Тексас, Алабама, Арканзас и Западна Вирджиния. В Уайоминг и Оклахома републиканецът взима 66 на сто от гласовете.

Според преброените досега бюлетини Обама печели 51 процента от гласовете на американците, а Маккейн 49 на сто, като разликата между двамата е около 3,5 млн. гласа гласа.

Предварителните резултати от анкети на гласували американски избиратели показват, че Барак Обама е получил подкрепата на жените, чернокожите и испаноговорящите, докато белите са гласували за Джон Маккейн.

Малко повече от половината бели избиратели са подкрепили Маккейн - на изборите през 2004 г. гласовете на белите за Джордж Буш са били със 17 процента повече отколкото тези за съперника му Джон Кери, предава Асошиейтед прес.

Маккейн е получил подкрепата на малко повече от половината възрастни граждани, както и на белите гласоподаватели от работническата класа, показват анкетите.
Удар републиканската партия понесе и в изборите за сенат, след като двама от считаните за сигурни кандидати – Джон Сънъну в Ню Хемпшър и Елизабет Дол в Северна Каролина – бха победени от демократическите си съперници. Тежко ще бъде понесена и загубата на Кристофър Шейс в Кънектикът. Ветеранът, който се бореше за единадесети мандат в Конгреса, бе победен от бившия вицепрезидент на "Голдман Сакс" Джим Хаймс с повече от 20 процента.дневник,05.11.08

Още:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2