Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 5 ноември 2008 г.

Новини от и за Турция-05.11.08

ДПА: Турция трябва да постигне по-добри резултати за членство в ЕС, пише в доклада на ЕК
05 ноември 2008 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Турция доказа, че е сигурен международен партньор и ключов маршрут за пренос на енергийни ресурси, но трябва да работи по-усилено за политически реформи, както и за реформи в областта на правата на човека, ако иска да стане член на ЕС. Това, както предава ДПА, се посочва в доклада на Европейската комисия за Турция, огласен днес в Брюксел. “Въпреки силния си политически мандат правителството на предложи състоятелна и всеобхватна програма за политически реформи, които да приближат Турция до нормите на ЕС”, се отбелязва в годишния доклад на комисията. Буди “сериозно безпокойство” забелязаната слабост на Турция в борбата с организираната престъпност, се посочва в документа.
Комисията изтъква също, че политиката на Турция да налага вето на влизането на членката на ЕС Кипър в международна организация, както и отказа й до позволи на НАТО, на която самата тя е член, да сътрудничи цялостно с ЕС заради спора й с Кипър, ”създават проблеми за сътрудничеството между ЕС и НАТО”. Европейската комисия посочва, че “Турция трябва да предприеме конкретни стъпки, за да даде принос за благоприятен климат за цялостно решаване” на въпроса за Кипър.
Същевременно в доклада се изказват похвали за сътрудничеството на Турция по външнополитически въпроси като Ирак, Иран и руско-грузинския военен конфликт .

АФП: ЕС разкритикува Турция за липсата на реформи
05 ноември 2008 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. ЕС насочи ударите си срещу Турция заради слабото прилагане на реформите и настоя от Анкара да удвои усилията си, ако иска да не изостане от процеса на присъединяване към 27-членния съюз, предаде АФП.
„Независимо от силното правителство, то не успя да прокара последователно и изчерпателно програмата си за политически реформи”, се казва в годишния доклад на Европейската комисия за напредъка на страната. по пътя й към ЕС. В документа се посочва още, че забавянето се дължи на парализирането на работата на правителството, предизвикано от опитите за забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

В провинция Одрин са задържани 24 нелегални имигранти от Бирма
05 ноември 2008 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Одрин.Екипи на гранични войски са заловили 24 нелегални имигранти в околия Енез на турската провинция Одрин, предава информационната агенция ДЖИХАН. Чужденците са граждани на Бирма и са се опитвали да преминат по нелегални пътища в Гърция. Задържани са в района Йени Махале, който е забранен за влизане военен район от първа степен. Ще бъдат предадени на дирекцията по сигурността в Одрин, за да бъдат експулсирани от страната.

Анадолска агенция: ЕК оповестява доклада за напредъка на Турция
05 ноември 2008 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия /ЕК/ оповестява днес доклада за напредъка на Турция, предава Анадолската агенция. Очаква се в доклада да намерят място критиките към Анкара, че дейностите по приеманото на нова цивилна конституция на страната не са дали резултат. В проекта на доклада се използва изразът: “Група представители на академичните среди от управляващата партия бяха натоварени да променят и приведат с международните стандарти залегналите постановки в конституцията на страната от 1982 г. заедно с основните права в Турция. Въпреки това до днес нито е внесен проект за нова конституция в парламенти, нито е представен такъв на обществеността, нито пък е оповестен конкретен график за провеждане на дискусия по въпроса.”.
В доклада на ЕК се отправя също критика и към правителството, че “не е излязло с ясна и широкообхватна програма за политически реформи въпреки широката подкрепа, която получава от народа”. Отправят се похвали към президента Абдуллах Гюл за неговата активна роля във външната политика, за приноса му за ускоряване на реформите във връзка с ЕС и за посредническата му роля между политическите актьори и неправителствените организации.
Отбелязва се, че основната опозиционна Народнорепубликанска партия е сезирала Конституционния съд за отмяната на 16 закони между които и такива, свързани с реформи с цел демократизация във връзка с ЕС. По този повод се посочва, че “недостигът на диалог и консенсусен дух между големите партии в Турция се отрязва неблагоприятно върху правилното функциониране на политическите институции”.
В документа се обръща внимание също така на “значителното политическо влияние на военните, които използват за целта официални и полуофициални канали”.

Турция изрази надежда, че Обама ще помогне за мира по света
05 ноември 2008 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган поздрави Барак Обама с победата му на президентските избори в САЩ. Ердоган посочи, че се надява, че новият американски президент ще направи повече за мира по света, предаде ДПА.
Турският премиер заяви, че САЩ имат огромен товар, но изрази надежда, че Обама ще положи повече усилия за постигане на мир в Близкия изток.

Анадолска агенция: Регистрирано е земетресение в България
05 ноември 2008 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Земетресение в България между градовете Варна и Бургас с магнитуд 4,0 по скалата на Рихтер е регистрирано днес сутринта, предава Анадолската агенция. По данни на сеизмологичната обсерватория към Мраморноморския университет в Истанбул земетресението е станало в 09.36 часа.

АНКА: Барак Обама излезе победител и на “изборите” в Анкара
05 ноември 2008 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Анкара.Много турци и американци проследиха с голямо вълнение президентските избори в САЩ, а в оборудваната в сградата на турско-американското дружество в Анкара “избирателна секция” Барак Обама излезе победител със смазваща преднина, предава турската информационна агенция АНКА. В организираната от посолството на САЩ в Анкара и турско-американското дружество специална “програма за следене на президентските избори в САЩ” участваха много гости. Програмата продължи до сутринта, като беше оборудвана и специална “избирателна секция” за гласуване. Както съобщиха от американското посолство, по-голямата част от гласувалите – 75,9%, са подкрепили Барак Обама.

“Хюриет”: Международна армия от журналисти проследи президентските избори в САЩ
05 ноември 2008 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вашингтон/Анкара. Цяла международна армия от журналисти проследи вчерашните президентски избори в САЩ, които от месеци се следят с вълнение по целия свят, пише вестник “Хюриет”. Според съобщение на Държавния департамент на САЩ, на повече от 4 000 чужди журналисти са били издадени акредитации да отразяват на място изборите. В съобщението се подчертава, че целият свят следи отблизо изборите в САЩ, а само френският вестник “Фигаро” е отделел на изборите в САЩ цели пет страници. “Руснаците, нигерийците, проявяват интерес как изборните резултати ще се отразят върху външната политика”, се казва още в съобщението на Държавния департамент на САЩ.

“Заман”, Турция: Целият свят честити победата на Барак Обама
05 ноември 2008 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Барак Обама, който вече спечели изборите, получава поздравления от лидерите на редица държави от целия свят, пише турският вестник “Заман”. Между първите, поздравили Барак Обама, са френският президент Никола Саркози, президентът на Афганистан Хамид Карзай, президентът на Кения Мваи Кибаки, премиерът на Канада Стивън Харпър, премиерът на Нова Зеландия Хелън Кларк, посочва всекидневникът.

Оли Рен: В Доклада на ЕК за Турция са посочени области, в които са необходими спешни мерки
05 ноември 2008 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел.Докладът на Европейската комисия за напредъка на Турция посочва няколко области, в които трябва да се предприемат спешно мерки, каза в навечерието на публикуването на доклада еврокомисарят по разширяването Оли Рен, цитиран от осведомителните агенции.
Според Рен става дума за “отрицателната атмосфера срещу пресата или пък за забрани на сайтове в интернет, което е източник за сериозно безпокойство”. По думите на еврокомисаря са необходими усилия в защита на правата на жените и равенството между половете. Оли Рен посочи това на конференцията ЕС – Турция, който се състоя вчера в Европейския парламент в Брюксел.
В доклада, който официално ще бъде огласен днес, се изказва похвала към Турция за укрепването на търговските връзки с ЕС.

Турски печат: Ердоган наблюдава турските “Рамбовци” във военното училище в Егирдир
05 ноември 2008 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Посещението на премиера Реджеп Тайип Ердоган и четирима министри във военното училище за командоси в Егирдир и продължаващото вътрешнополитическо напрежение и противопоставяне между управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/, са сред централните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Хюриет” извежда на централно място посещението на Ердоган в училището за командоси. Премиерът, придружаван от вицепремиера Джемил Чичек, министъра на вътрешните работи Бешир Аталай, министъра на националната отбрана Веджди Гьонюл и министъра на правосъдието Мехмет Али Шахин, е престоял в района шест часа. На демонстрациите на турските командоси, които са гръбнакът на войсковата групировка, използвана в операциите срещу терористите в Източен и Югоизточен Анадол, са присъствали началникът на Генералния щаб и командващите видовете въоръжени сили на турската армия.
По време на демонстрациите си турските “Рамбовци” не се позволили в района “дори и птица да прехвръкне”, отбелязва “Милиет”. Взети са били извънредни мерки за сигурност при посещението на Ердоган, като журналистите не са били допуснати да се доближат по-близо от 500 метра от летището.
“Радикал” отразява на централно място отговора на лидера на прокюрдската ПДО Ахмет Тюрк на последните шокиращи изявления на премира Ердоган за самозащитата на гражданите и общо за насилието в страната. Ахмет Тюрк окачествява тези изявления на Ердоган като открита провокация и конкретно посочване на кюрдите като цел за нападения.
Вестник “Заман” обръща внимание на позицията по въпроса на лидера на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели, а именно, че напрежението между ПСР и ПДО е “симулативна и нагласена борба”.
“Сабах” информира за острото противопоставяне и дори опит за физическа саморазправа в турския парламент между депутати от ПСР и от основната опозиционна Народнорепубликанска партия по време на обсъждането на проекта за бюджета на Висшия съвет за радио и телевизия. Конкретният повод е бил председателят на съвета Захид Акман, чието име упорито се споменава във връзка със скандала и делото в Германия срещу дружеството “Морски фар” за незаконни парични преводи в Турция, включително за възможно неправомерно финансиране на управляващата ПСР.

“Сабах”: Турция проследи с вълнение президентските изброи в САЩ
05 ноември 2008 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентските избори в САЩ предизвикаха силно вълнение в Турция и ходът им бе проследен чак до сутринта в специална “програма за следене на изборите в Америка”, организирана от посолството на САЩ в Анкара и турско-американското дружество, пише днес вестник “Сабах”. В програмата, която бе проведена в сградата на турско-американското дружество, участваха много местни граждани и чужденци. В сградата бяха взети повишени мерки за сигурност, а представителите на медиите проявиха подчертан интерес към програмата. Бяха монтирани огромни екрани, за да могат през цялата нощ на живо да се следят изборните резултати, отбелязва вестникът.
Посланикът на САЩ в Анкара Рос Уилсън приветства всички с думите “Добре дошли в това честване на американската демокрация” и заяви, че се провеждат едни “исторически избори”.

Еврокомисарят по въпросите на енергетиката ще посети днес Турция
05 ноември 2008 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Еврокомисарят по въпросите на енергетиката ще посети днес Турция, за преговори с Анкара за бързо приключване на преговорите за транспортиране на природен газ от Кавказ до Западна Европа през турска територия, съобщават турски медии.
Визитата на еврокомисар Андрис Пиебалгс ще демонстрира ангажимента на ЕС към газопровода “Набуко”, който има силна конкуренция в лицето на Русия, заявиха дипломати.
Пиебалгс е уверен, че ЕС и Турция могат да сключат споразумение с “Набуко” до края на годината. Проектът има за цел да транспортира природен газ през Турция до Австрия, преминавайки през територията на България, Румъния и Унгария.

Започва официалната визита в Турция на президента на Азербайджан
05 ноември 2008 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Започва официалната визита в Турция на президента на Азербайджан Илхам Алиев, съобщават турските медии. След президентските избори в Азербайджан, на които беше преизбран, Илхам Алиев се срещна миналата седмица в Москва със своя арменски колега Серж Саркисян, а днес идва в Анкара по покана на турския президент Абдуллах Гюл.
В дневния ред на разговорите фигурира разглеждане на обстановката в Нагорни Карабах и в региона като цяло, както и на турската инициатива за създаване на Пакт за стабилност и сътрудничество в Кавказ. Очаква се, че подобно на руския президент Дмитрий Медведев, Абдуллах Гюл също ще окаже “приятелски натиск” върху Илхам Алиев за засилване на сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2