Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 21 ноември 2008 г.

Новините:от и за Турция-21.11.08 г.

Сега трябва да се правят инвестиции и да се развиват производства, каза турският премиер Ердоган
21 ноември 2008 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Делхи/Анкара. “Сега е времето за инвестиции, за производство и откриване на работни места. Само тогава кризата ще се превърне във възможност за страните”, каза премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган при откриването на турско-индийския бизнес форум в Делхи, предаде Анадолската агенция. В изказването си на форума премиерът Ердоган коментира световната икономическа криза. Той изтъкна, че сътрудничеството между Турция и Индия в областта на икономиката ще сближи още повече двете страни и ще помогне за преодоляването на кризата. “Страни като Индия и Турция, които са сред водещите икономики в региона, не могат да чакат кризата да отмине, а трябва да инвестират и развиват производствата си”, подчерта турският премиер.

ПСР е партия, която прегръща всички турски граждани, каза заместник-председателят й Абдюлкадир Аксу
21 ноември 2008 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието в Турция Абдюлкадир Аксу заяви, че няма промяна в политиката на партията и тя прегръща всички граждани на страната, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. “Всички сме едно, турци, кюрди, араби, черкези, алевии, сунити, заедно сме, братя сме”, каза Аксу на събрание в централата на партията, на която беше обсъдена подготовката за местните избори на 29 март 2009 година. Той изтъкна, че кметовете и общинските съветници, които ще бъдат избрани, трябва да работят добре с централното правителство и да имат авторитет сред населението. Заместник-председателят на ПСР подчерта, че са партия на цяла Турция, която прегръща всички граждани в страната независимо от произхода и вярата им, пише вестникът.

Пакет за решаване на проблемите в реалния сектор ще представи турското правителство, каза премиерът Ердоган
21 ноември 2008 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Анкара/Делхи. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че правителството е подготвило нов пакет за решаване на проблемите в реалния сектор, пише турският вестник “Сабах”. По време на полета си за Делхи турският премиер отговори на въпроси на журналисти за икономическата ситуация в страната. Той посочи, че вече шест години реалният и финансовият сектор действат ръка за ръка и това ще продължи. Той изтъкна, че се готви пакет, който ще улесни достъпа до кредити и ще се опита да възпрепятства нарастването на безработицата. По думите му пакетът, който се подготвя под ръководството на министъра на финансите Кемал Унакътан и държавните министри Назъм Екрен и Мехмет Шимшек, ще бъде представен на обществото след завръщането му от посещение в Индия.

Прокуратурата в Анкара започна разследване срещу СараФергюсън и екипа й за филма за децата с увреждания
21 ноември 2008 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Републиканската прокуратура в Анкара започна разследване срещу дукесата на Йорк Сара Фергюсън и членовете на екипа й Том Джеймс и Крис Роджърс, с които е заснела кадрите в Центъра за отглеждане и рехабилитация в Сарай, Анкара, които бяха излъчени по английската телевизия Ай Ти Ви, пише турският вестник “Акшам”. Разследването е повдигнато по член 134 от турския наказателен кодекс за нарушаване на тайната на личния живот и ще се води от прокурора Кюршат Кайрал. След излъчването на кадрите за условията и поведението на персонала в дома за деца с увреждания по английската Ай Ти Ви, ръководството на центъра беше подало молба за повдигане на обвинение в престъпление на Фергюсън и екипа й, пише вестникът.

Публичният дълг на Турция надхвърля 370 млрд. турски лири
21 ноември 2008 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. През октомври публичният дълг на Турция се е увеличил с 19,6 милиарда турски лири и вече възлиза общо на 373,3 милиарда турски лири /около 370 милиарда лева/, предава информационната агенция АНКА. От тази сума частта от 249,1 милиарда турски лири са дългове в турски лири; частта от 123,5 милиарда турски лири са дългове във валута и частта от 700 милиона турски лири представлява индексирани във валута дългове.

Жак Рог: Финансовата ситуацията с провеждането на Олимпиадата в Сочи не предизвиква опасения
21 ноември 2008 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рог по време на заседание в Истанбул на Европейските национални олимпийски комитети заяви, че финансовата ситуация с провеждането на зимната Олимпиада в Сочи не предизвика опасения, съобщава ИТАР-ТАСС. Рог подчерта, че финансовата обстановка с провеждането на идващите три Олимпиади – във Ванкувър през 2010, в Лондон през 2012 и в Сочи през 2014 е „сигурна”.
„Нямаме въпроси във връзка с финансирането на тези Олимпиади”, каза Рог. „За разлика от това, което вие можехте да прочете в пресата, финансова опасност за Игрите в Сочи не съществува”, отбеляза той. „Получихме сериозни финансови гаранции от правителството. Вече се строят обектите”, завърши той.

Турският премиер Ердоган се срещна с министъра на външните работи на Индия Пранаб Мукерджи
21 ноември 2008 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Делхи. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с министъра на външните работи на Индия Пранаб Мукерджи в рамките на визитата си в Индия, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Срещата се e състояла в хотел “Оберои”. Преди срещата си с индийския външен министър Ердоган и съпругата му Емине Ердоган посетиха площада, където ритуално е изгорен Махатма Ганди – един от създателите на съвременна Индия, пише вестникът.

Централната банка на Турция приложи мерки за регулация на финансовия пазар
21 ноември 2008 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Централната банка на Турция увеличава от днес сроковете на падеж на междубанковия валутен пазар в рамките на признатите лимити за задлъжняване от една седмица на един месец, предава Анадолската агенция. Успоредно с това се намаляват и прилаганите лихвени проценти – от сегашните 10% за даване на валутни заеми, на 7% за заеми в долари и 9% за заеми в евро. В съобщението на Централната банка се посочва, че банката ще продължи внимателно да следи развитието на валутния пазар в страната и при необходимост ще приложи и другите мерки, които вече бяха оповестени.

Влиянието на исляма в Турция ще се засилва, но ще се засили и модернизацията й, според службите на САЩ

21 ноември 2008 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Според доклад на Националния разузнавателен съвет на САЩ в следващите години в Турция ще се забелязва увеличаване на влиянието на исляма, но в същото време ще има засилен икономически растеж и модернизация на страната, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Националният разузнавателен съвет на САЩ, който обединява под своята шапка всички специални служби, представи доклад за глобалните тенденции в света до 2025 година. Според доклада глобалното влияние на САЩ в следващите десетилетия ще намалее. В същото време ще нарасне икономическата и политическата роля на Турция, Индонезия и Иран. Докладът на американското разузнаване констатира, че със своя икономически растеж, с активната си и инициативна средна класа и геостратегическото си положение Турция ще започне да играе голяма роля в Близкия Изток. Според американските служби приемането на Украйна и Турция в ЕС ще задълбочи демократизацията и политическата стабилност в периферията на Европа. Към 2025 година Турция ще бъде един от новите икономически тигри и за това ще помогне инвестирането в образована работна ръка и в икономиката. Според доклада във важна световна сила ще се превърне и Иран, който ще се отърси от религиозното си управление.

Лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан вече няма да бъде сам на остров Имралъ
21 ноември 2008 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. На остров Имралъ, където излежава доживотната си присъда лидерът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан, ще бъде изграден още един затвор, където ще излежават присъди още 5-6 затворници, каза министърът на правосъдието на Турция Мехмет Али Шахин, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Така според турския правосъден министър лидерът на ПКК няма да има усещане за самота, пише вестникът.

Анкара се надява да сключи споразумение с МВФ, пише “Файненшъл таймс”
21 ноември 2008 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Турция се надява да сключи ново споразумение с Международния валутен фонд /МВФ/, пише британският вестник “Файненшъл таймс”, цитиран от електронното издание на турския вестник “Хюриет”. В публикацията във “Файненшъл таймс” се обръща внимание на обнадеждващите изявления на представители на турското правителство, че скоро предстои сключването на ново споразумение с МВФ, но без не се дават никакви конкретни данни за крайното решение относно структурата, условията и размера на кредитите от фонда. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че споразумението с МВФ може да варира между 20 и 40 милиарда долара. Специалистите смятат, че по-реалистичното число е между 20 и 25 милиарда долара, ако турското правителство направи исканите от Фонда стъпки по отношение на темповете на прираст и финансовата политика на страната. МВФ настоява заложеният темп на прираст от 4% за 2009 г. да бъде намален на по-реалистичните 2%.
Предишното споразумение на Турция с Фонда за 10 милиарда долара приключи през май тази година.

Банковата система в Турция отвърна на нападките на премиера
21 ноември 2008 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Анкара.“Милиет”. Преди два дни Ердоган разкритикува остро банковия сектор в страната - нещо, което прави вече няколко пъти на фона на задълбочаващата се глобална икономическа криза. Банкерите обвиняват реалния сектор, че непрекъснато се оплаква, вместо да търси изход на проблемите. Освен това висшите представители на банковия сектор предупреждават, че ако правителството иска да раздава рискови кредити, трябва да промени законите, които държат отговорни за това банките. Банковият сектор бе защитен и от председателя на Съвета за финансов надзор Тевфик Билгин, който посочи, че при сегашната криза турските банки се държат много отговорно и зряло.

Централната банка на Турция очаква инфлация от близо 12% до края на годината
21 ноември 2008 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Очакванията на Централната банка на Турция са инфлацията до края на годината да достигне 11,78% на база потребителски цени, предава Анадолската агенция. Централната банка оповести резултатите от втората анкета през октомври за очакванията за основните макроикономически показатели на страната. Очаква се дефицит по текущата сметка от 49 020 500 000 долара, прогнозите за курса на долара са до края на месеца 1 ЩД=1,6272 турски лири, до края на годината 1 ЩД=1,6071 турски лира, в края на следващия 12-месечен период – 1 ЩД=1,5876 турски лири. Очакванията за ръста на брутния вътрешен продукт до края на годината са за 2,7%, а за края на следващата година – за 1,8%.

КУНА: Турция и “Шел” се споразумяха да си сътрудничат при проучването на газови находища в Ирак
21 ноември 2008 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция и енергийната компания “Шел” подписаха меморандум за разбирателство при сътрудничеството в бъдещи проучвания на газови находища в Ирак, се казва в изявление на турското министерство на енергетиката, предаде кувейтската информационна агенция КУНА.
Според изявлението, турският министър на енергетиката и природните ресурси Мехмет Гюлер и вицепрезидентът на “Шел” Андрю Хелпър са подписали предварителен договор, въз основа на който две турски компании – “Turkish Petroleum Corporation” и държавната “BOTAS” – ще проучват и управляват газови находища в Ирак заедно с “Шел”.
Споразумението ще позволи транспортирането на газ до Турция и Европа, след задоволяването на местните нужди в Ирак, както и изграждането на газови инсталации, подземни хранилища и газопроводни мрежи.

"Хюриет": Предупреждения от Кемал Дервиш за глобалната икономическа криза
21 ноември 2008 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Администраторът на Програмата на ООН за развитие /ПРООН/ Кемал Дервиш /бивш вицепремиер в последното турско правителство на Бюлент Еджевит – бел. на “Фокус”/ заяви, че през следващите месеци глобалната икономическа криза ще се задълбочи и призова всички страни в света да водят обща борба срещу кризата и да не налагат протекционистични ограничения на търговията, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. В изказване в Бруклинския институт във Вашингтон Кемал Дервиш подчерта, че при борбата с кризата трябва да се поддържа голям обем на външната търговия, защото нейното увеличаване спомага за осигуряване на заетостта в средносрочен и в дългосрочен период. Кемал Дервиш предупреждава, че едностранното налагане на ограничения на външната търговия за гарантиране на вътрешната заетост ще има точно обратния ефект в глобален мащаб, като пояснява, че вносът за една страна същевременно се явява като износ за друга страна.

ДХА: 105 килограма хероин са заловени в провинция Ван
21 ноември 2008 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Ван. Екипи на жандармерията са заловили 105 килограма хероин в провинция Ван, Източна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Това е станало при проверка на автомобил в околия Ерджиш, пътуващ към провинция Агръ. Хероинът е бил укрит в специално изградени тайници в задната част на автомобила. Задържан е водачът на автомобила, води се разследване.

Турски печат: Възможни са постоянни ограничения за придвижването на турските работници в Европа
21 ноември 2008 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Последните изявления на Оли Рен за членството на Турция в ЕС и разрастващият се скандал с приемането на забрадени с чаршафи жени като членове на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Радикал” публикува на централно място думите на комисаря по разширяването на ЕС Оли Рен, че дори и Турция да бъде приета за член на ЕС, пак могат да бъдат наложени постоянни ограничения за придвижването на турските граждани. Това показва как точно вижда Оли Рен евентуалното членство на Турция в общността, коментира всекидневникът.
“Сабах” също информира, че е възможно да има постоянни ограничения за придвижването в Европа на турските работници. В публикацията във вестника се уточнява позицията на Оли Рен, че въпросните ограничения могат да бъдат временни, но е напълно възможно да останат и като постоянна мярка. Оли Рен пояснява, че тази регулация ще бъде с цел успокояване на опасенията във връзка с пазара на работната ръка и с емигрантите в общността.
“Милиет” алармира, че скандалът със забрадените с чаршафи жени в основната опозиционна НРП, която същевременно е и главният защитник на светското начало в страната, непрекъснато се разраства. Цитират се негативните оценки от острата дискусия по въпроса общо в турската левица и конкретно на лидера на Демократичната лява партия Зеки Сезер, лидера на Партията за солидарност и свободи Уфук Урас и дори на генералния секретар на самата НРП Йондер Сав.
“Хюриет” обръща внимание на ироничната забележка и риторичен въпрос на премиера Реджеп Тайип Ердоган към лидера на НРП Дениз Байкал. Ердоган пита “има ли специален уред за измерване на забрадките и чаршафите дали са само невинно облекло или нещо друго”.
“Заман” цитира позицията на председателя на конституционната комисия в парламента проф. Бурхан Кузу от управляващата Партия на справедливостта и развитието, че “отварянето” на НРП към забрадените жени може да бъде стъпка към развитието на демократичния процес в стрината.

Министърът на външните работи на Румъния е на посещение в Турция
21 ноември 2008 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължава посещението на министъра на външните работи на Румъния Лазар Команеску в Турция, съобщаяат медиите. Програмата предвижда срещи с министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан, приеми от президента Абдуллах Гюл и председателя на парламента Кьоксал Топтан, както и съвместно откриване от двамата външни министри на изложба на архивни документи за историята на турско-румънските отношение по повод 130-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между Турция и Румъния.

Премиерът на Турция е на посещение в Индия
21 ноември 2008 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Делхи. Продължава петдневната официална визита на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Индия, съобщава медиите. Посещението започва вчера. Програмата предвижда срещи и разговори с индийския премиер Манмохан Сингх, президента Пратибха Патил и други високопоставени политици на Индия. Ердоган ще участва и в турско-индийски бизнес форум. След програмата в Делхи Ердоган ще посети Агра и Бангалур, където ще се срещне с водещи индийски индустриалци и бизнесмени.
Посещението на Ердоган в Индия е до 24 ноември и основната цел е да бъде постигнат конкретен напредък на двустранните отношения, които видимо се задълбочават през последните няколко години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2