Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 19 април 2011 г.

Българската православна общност в Истанбул отбелязва Страстната седмица

Българската православна общност в Истанбул отбелязва Страстната седмица
Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

© Снимка: Борис Димитров

Българската църква "Свети Стефан" в Истанбул

За общността на православните българи, които живеят в Истанбул, тези дни преминават под знака на Страстната седмица, предшестваща големия християнски празник Великден.

"Всеки ден от Страстната седмица е наречен велик и свят и през всеки един от тези дни църквата споменава чрез специални богослужения пътя на Христос към Голгота, страданията и изкупителното му дело на Кръста", каза свещеникът на българските църкви в Истанбул отец Ангел в разговор специално за БНР.

Отец Ангел ще ръководи службите по време на Страстната седмица в църквата "Свети Йоан Рилски" в българската екзархия в Шишли. По думите му, службите се посещават масово. Днес и утре ще се отслужи Последованието на жениха, в сряда - Велики Маслосвет.

Най-тържествени ще бъдат службите от четвъртък до събота. В тях ще участва и Деволският епископ Теодосий, който ще пристигне от България. Той ще ръководи службата вечерта на Велика събота в българската църква "Свети Стефан" край Златния рог. Литургия за Велика събота ще се отслужи и в екзархийската църква "Свети Йоан Рилски", където ще се извърши ритуално обикаляне със свещи.

Кулминацията ще бъде в неделя, на Великден, когато от 13 часа в църквата "Свети Стефан" ще се отслужи празничната служба, на която Евангелието се чете на различни езици, включително и на турски език.

Българско национално радио / http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2