Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 7 април 2011 г.

99% от всички кипърски турци са лоялни към "майката-родина Турция"

Кипърските турци излизат на голяма демонстрация

Автор:Бранислава Бобанац – за БНР от Никозия

© Снимка: Бранислава Бобанац

На нова голяма демонстрация излизат днес кипърските турци. В окупираната част на Никозия за трети път тази година те ще протестират срещу рестриктивната икономическа политика, налагана от Турция в Северен Кипър.

Третият протест на кипърските турци минава под надслова "борба за колективно същестуване". Профсъюзната платформа, която е негов организатор, включва повече от 30 синдикални и граждански организации. Протестът ще се състои пред сградата на така наречения парламент в окупираната част на Никозия, за да чуе той очакванията на хората.

Според разпространената от организаторите листовка за днешната демонстрация борбата е за доброто на хората и за бъдещето на техните деца, за демокрация и за защита на техните социални и икономически права. Платформата отново потвърди исканията си налаганите от Турция икономически рестрикции да бъдат оттеглени, както и да бъдат предприети мерки за самостоятелно управление, без намесата на Анкара.

Рестриктивният пакет предизвика двете големи демонстрации на 28 януари и 2 март, които според различни източници събраха между 10 и 40 000 души. Протестите доведоха и до изключително напрежение в отношенията между кипърските турци и Турция. И на двата митинга освен икономическите искания бяха издигнати плакати с призиви Анкара да напусне острова и да остави кипърските турци сами да определят бъдещето си.

В края на март представители на профсъюзната платформа запознаха и европейските институции с проблемите, свързани с налагания от Анкара икономически пакет и нейната политика по Кипърския въпрос. Те представиха протестните си искания пред политическите групи в Европейския парламент и в Европейската комисия.

В края на март своя пост зае и новият посланик на Турция в Северен Кипър Халил Ибрахим Акча, срещу чието назначение също бяха насочени протестите. В първите си изявления той обяви, че ще направи всичко възможно за подобряване на ситуацията.
Въпреки масовите демонстрации, така нареченият премиер на признатата само от Турция Северно-кипърска турска република Ирсен Кючюк заяви, че протестиращите са малцинство и 99% от всички кипърски турци са лоялни към "майката-родина Турция".

portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2