Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 7 април 2011 г.

При съседите: Анкара вдига АЕЦ до Резово

При съседите: Анкара вдига АЕЦ до Резово

АНКАРА, Марица вест, 06 Април 2011; 23:08

Турция планира да строи атомна електроцентрала и в региона на Тракия край българо-турската граница, съобщиха турски медии, като се позоваха на отговорни представители на турското Министерство на енергетиката и природните ресурси. Планира се атомната централа да бъде изградена край селището Игнеада на турското Черноморие. Оттук минава пътят към региона на Резово, която е граничната река между България и Турция. На Резово обаче няма граничнопропускателен пункт.

Проектът за нова атомна електроцентрала в Тракийския регион е включен в рамките на програмата за строежа на атомни централи в Турция. Той е на трето място след проектите за строителството на атомните централи Аккую и Синоп.

Русия ще строи първата атомна електроцентрала на Турция в Аккую на стойност 25 млрд. долара, по модела "построй - разработи и предай".

Въпреки трагедията с атомната централа Фукушима в Япония Турция не само не се отказа от проекта, но вече стигна до етапа на поставянето на първата копка, която се предвижда да бъде направена в близко време. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че първата турска атомна централа ще бъде с много висока степен на сигурност и ще бъде за пример в света.

Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз на пресконференция във връзка с проектите за трета турска атомна централа в Тракия отговори уклончиво, като не посочи нито срок, нито конкретни подробности по въпроса.

portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2