Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 23 март 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 23.03.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 23.03.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 23.03.2011 12:35:56 UTC

Обновена 23.03.2011 12:35:56 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Споразумяха се за ролята на НАТО” съобщава, че след срещата на върха проведена от лидерите на САЩ, ЕС и Арабската лига, е било намерено разрешение на неразбирателството по въпроса за включването на НАТО в операцията в Либия започната с бомбардирането на цели в Либия от френски самолети. Вестникът предава, че се отстоява, че са били преодолени значителна част от безпокойствата на Турция и че някои дипломатически източници са коментирали, че голяма роля за споразумяването е изиграл телефонния разговор между президента на САЩ Барак Обама и премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведен завчера.

Вестник Хюрриет отбелязва, че изпълнителният комитет на отбранителната индустрия, който заседава вчера под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган с участието на министъра на националната отбрана Вежди Гьонюл и началника на Генерлания щаб армейски генерал Ъшък Кошанер, Турция се е възползвала пред САЩ от козовете, които има относно поръчките за самолетите Ф-35. Вестникът предава, че докато не бъдат посрещнати исканията на Турция относно самолетите, които се очаква да се превърнат в бъдеще в най-важното оръжие на Турските военновъздушни сили, изпълнителния комитет на отбранителната индустрия няма да дава поръчка. Вестникът отбелязва, че се очаква Турция да даде поръчка за 100 самолета, чиято стойност ще бъде над 10 милиарда долара.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Благодарности на Турция” съобщава, че посланикът на САЩ в Анкара Франсис Ричиардоне е благодарил на Турция, с чиято инициатива бяха освободени американските журналисти похитени в Либия. Вестникът предава, че на коктейла организиран снощи от Ричиардоне в резиденцията си в столицата Анкара е казал „Ако не беше Турция американските журналисти все още щяха да бъдат в Либия. Благодарни сме на Турция за оказаната помощ. Турция ще защитава интересите на САЩ в Либия. На път сме да подпишем официален договор по въпроса”.

Вестник Радикал в новината със заглавие „Взаимни заплахи” съобщава, че държавният глава на Йемен Али Абдуллах Салих, който е останал притиснат в ъгъла след като някои генерали и дипломати са преминали на страната на демонстрантите е казал, че в края на годината или през месец януари 2012 година ще проведе парламентарни избори и след това ще подаде оставка. Вестникът акцентува, че опозицията искаща незабавно оставката на Салих са отхвърлили това предложение. Вестникът пише, че първите сблъсъци в армията са избухнали между възбунтувалите се военни и републиканските гвардейци подчинени на сина на Салих-Ахмед и че в сблъсъците в Мукала са загинали двама военнослужещи.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 23.03.2011

Преглед на новините за Турция по страниците на чуждия печат...

Изпратена 23.03.2011 08:14:28 UTC

Обновена 23.03.2011 08:14:28 UTC

През изтеклата седмица новините за Турция заеха съществено място в чуждестранните медии.
Прегледа ни започваме с руската информационна агенция Регнум. Агенцията е засегнала посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Русия и подчертава, че по време на контактите му с руските служители са били обсъдени възможностите за разгръщането на сътрудничеството в сферите на търговията, индустрията и главно на енергетиката. В новината пише, че са били обсъдени и актуалните събития в Близкия Изток и Ирак.
В новина за Турция, руският вестник Труд съобщава, че след германците, руснаците са чужденците, които най-много посещават Турция. В новината пише, че миналата година Анталия, Кемер, Белек и Алания са били посетени от близо 4 милиона руски туристи и се предполага, че през настоящата година ще бъде зарегистриран десет процентен ръст в числеността на руските туристи посещаващи турските курортни центрове.
Издаващият се на арабски и английски език във Великобритания вестник Ел Кудс Ел Араби, съобщава, че по време на визитата си в Русия премиерът на Турция Ердоган е подчертал, че целта им е през предстоящия пет годишен период търговския обем между двете страни да бъде повишен на 100 милиарда долара. В новината се съобщава, че Московския Държавен Дипломатически Институт е връчил на премиера Ердоган почетна докторска титла.
Японската информационна агенция Жижи съобщава, че турските спасителни екипи изпратени в Япония са започнали работа в пострадалия от земетресението и вълната цунами район в източната част на Япония. Агенцията отбелязва, че отряд от 163 спасители от САЩ, Турция и Китай, е започнал спасителни дейности разделен на четири групи в Офунато и Рикузентаката.
Сирийската информацонна агенция Сана пише, че след разрушителното земетресение в Япония, премиерът Ердоган е направил изявление в което е подчертал, че споделят скръбта на японския народ и са готови да окажат всяка необходима помощ. В новината се отбелязва, че и министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу планира да посети скоро Япония.
Последната ни новина е от интернет сайта на Радио Гласът на Америка. Радиото съобщава, че в Американския Център за Напредък във Вашингтон е било организирано заседание на което са били обсъдени турско-американските икономически и търговски отношения. В новината пише, че директорът на института Джон Подеста е отбелязал във встъпителното слово, че за последния десет годишен период Турция е постигнала много голям икономически прогрес. Министърът на търговията на САЩ Гери Лок от своя страна е засегнал очакванията на двете страни в сферата на икономиката и е подчертал, че е много важно да бъдат предприети стъпки, които ще спомогнат за разгръщането на двустранните икономически и търговски отношения.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2