Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 16 декември 2008 г.

За общото между България и Турция

/© Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

За общото между България и Турция

Q&A / Ники Кънчев

Негово Превъзходителство извънредният и пълномощен посланик на Турция у нас Мехмед Гюджюк е специалният гост в "Ники Кънчев Шоу".

Q: Добър ден, господин Гюджюк. Как се чувствате в Дарик Радио?

A: Благодаря Ви, чувствам се превъзходно и ми е много комфортно във Вашето студио. Отделно искам да благодаря за Вашата покана.

Q: Добре сте дошли! Има ли в Турция частни радиостанции?

A: Разбира се, в Турция има много радиостанции, към момента са над 1000.

Q: Имат ли турските радиостанции влияние след слушателите, говори ли се политика, спорт?

A: Едва ли има страна, в която медиите да нямат достатъчно силно влияние, но конкретно за Турция мога да кажа, че те наистина имат много силно влияние.

Q: Разкажете ни за Вашия път дотук – откъде минахте, за да стигнете до България?

A: След като завърших висшето си образование, вече 30 години съм дипломат в кариерата. Изпълнявах задълженията си на дипломат в различни точки на света – Саудитска Арабия, Берлин, Анкара. Първата ми посланическа длъжност е в България.

Q: Добре ли се чувствате в нашата страна?

A: За мен е чест и привилегия да бъда посланик в една приятелска и съседна страна, чувствам се много щастлив.

Q: Как бихте коментирали отношенията между Турция и България преди и сега?


A: Преди всичко бих искал да отбележа, че за да могат да се направят правилни и обективни оценки на историческите събития, те трябва да се разглеждат в контекста и условията на епохата, в която са се случвали.

И България, и Турция поетапно преминаха своя път на развитие през времето на изграждане на национална същност. След този период отмина и епохата на Студената война. В момента Турция и България са две страни, които са приключили своето присъединяване и интегриране в евроатлантическите структури и са две съюзнически страни.

Турция е страната, която най-мощно и най-силно подкрепи България в преговорите й за присъединяване към НАТО. Дори мога да кажа, че в Турция се издаде специален закон с тази цел. Двете страни продължават своето сътрудничество както на регионален, така и световен план.

Q: Един въпрос за миналото, но не най-далечното. Какво имаше в Турция, докато при нас имаше социализъм. При Вас явно имаше капитализъм, как Вие оценявате това, което се случваше при нас?

A: През този период Турция и България бяха членове на два различни блока. Въпреки че заемаха своите места в два различни блока, водени от своята политика за установяване на мир и стабилност в света, и тогава турската външна политика поддържаше приятелски отношения. Ако трябва да отговорим дали в този период в Турция имаше в истинския смисъл на думата пазарна икономика, отговорът по-скоро е, че имаше смесена икономическа система.

Турция придоби доста голям опит и се откри към пазарната икономика особено след 80-те години, като през 1996 подписа и т.нар. Митнически съюз с Европейския съюз.

Q: Сещам се, че Тодор Живко беше добър приятел със Сюлейман Демирел и други видни политици в турската власт. Но да поговорим за обикновените хора – какви са общите черти между българите и турците?

A: Разбира се, в оформянето на българските черти са дали своето отражение балканската и черноморската идентичност, всъщност двете страни са били повлияни от тези фактори. Не само България, но и Турция носи тези общи черти на хората от Балканския регион.

Турция все пак е повлияна от Средиземноморския, Каспийския и Средноазиатския регион. Можем да кажем, че балканският фактор е общото между България и Турция.


Какво още си казаха Негово Превъзходителство извънредният и пълномощен посланик на Турция у нас Мехмед Гюджюк и Ники Кънчев – чуйте в прикачените аудио файлове.

http://zar.bg,декември 2008 г.
-
Друго интервю с
Негово Превъзходителство извънредният и пълномощен посланик на Турция у нас Мехмед Гюджюк

Н. Пр. Мехмет Гюджюк,посланик на Република Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2