Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 14 март 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.03.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.03.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 13ти Март 2011та година...

Изпратена 13.03.2011 08:05:26 UTC

Обновена 13.03.2011 08:05:26 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с вестник Джумхурийет. В новината озаглавена "Сбъднаха се кошмарите" вестникът съобщава, че в резултат на експлозията станала след разрушителното земетресение от 8,9 бала по скалата на Рихтер в първи реактор на ядрената електроцентрала във Фукушима са били ранени много работници и е било установено изтичане на радиация. В новината се отбелязва, че е започнала операция за евакуацията на населението на близките райони и че Световната Здравна Организация е съобщила, че изтичането на радиация не представлява сериозна заплаха за здравето на хората.
Вестник Миллийет в новината озаглавена "След изтеглянето на водите" пише, че с изтеглянето на морските води е станала още по-ясна картината на разрушенията причинени от земетресението и вълната цунами. Вестникът сочи, че според официалните данни са загинали 686 души, но че японската държавна телевизия е съобщила, че в 17 хилядния град Минамисанрику не може да се установи контакт с близо 10 хиляди души. Вестникът също така отбелязва, че земетресението от 8,9 бала е предизвикало 10 сантиметрова промяна на оста на земята.
Вестник Стар, в новината озаглавена "Сбъркахме с Либия" съобщава, че в изявлението направено след вчерашното заседание на лидерите на страните членки на ЕС в Брюксел, премиерът на Италия Силвио Берлускони е подчертал, че позицията възприета от световната общественост срещу Кадафи е възпрепятствала безпроблемното сваляне на режима тъй като поставяйки под силно давление Кадафи, те не са му оставили друга възможност освен да започне военни действия. Вестникът сочи, че Берлускони, който е приеман за най-близкия съюзник на Кадафи в Либия и който в първите дни на бунта в тази страна избягваше да отправя критични изявления по негов адрес, е отбелязaл, че на настоящия етап е вече невъзможно Кадафи да бъде убеден да подаде оставка.
В новината под заглавието "Арабите дадоха зелена светлина на интервенция в Либия" вестник Сабах отбелязва, че вчера в столицата на Египет Кайро се е провело заседание на външните министри на страните членки на Арабската Лига и са били обсъдени събитията в Либия и в другите арабски страни. Вестникът сочи, че външните министри на арабските страни са отправили призива за интервенция в Либия, но в рамките на международните закони и са поискали от ООН най-напред да обяви либийското въздушно пространство за забранена за полети зона. Вестникът пише, че във встъпителното слово на заседанието, външният министър на мандатния председател на Арабската Лига Оман, Юсуф Бин Алави Бин Абдуллах е подчертал, че Арабската Лига трябва да поеме мисия и отговорност във връзка с кризата в Либия.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2