Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 10 март 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 10.03.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 10.03.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 10.03.2011 11:09:05 UTC

Обновена 10.03.2011 11:09:05 UTC

Вестник Йени Шафак предава реакциите на външното министерство на Турция относно годишния доклад за напредъка на Турция към ЕС за 2010 година, който бе публикуван от Европейския парламент. Вестникът съобщава, че в изявленеие на външното министерство се акцентува, че докладът и посочените в него доводи се изключват взаимно и като цяло е неприемлив и се отбелязва, че за да бъде този доклад със значение за Турция е необходимо да съдържа справедлива и сериозна позиция”.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Турция даде зелена светлина” съобщава, че на двудневната среща на върха на НАТО, която ще се проведе в Брюксел западните страни ще обсъдят налагането на санкции на Либия. Вестникът отбелязва, че Анкара, която е смекчила позицията си е поискала решението за обявяването на въздушното пространство на Либия за забранена за полети зона да бъде взето не от НАТО, а от ООН.

Вестник Ватан съобщава за контактите на държавния министър на Турция Зафер Чаглаян в Етиопия. Вестникът предава, че в изявление министър Чаглаян е посочил, че турската Eximbank ще отпусне кредит на стойност 100 милиона долара за увеличаване на търговския обем с Етиопия и за поощярването на инвестициите на на турските инвеститори в тази страна.

Вестник Заман отбелязва, че в таз годишната класация на милиардерите в света подготвена от списание „Форбес” са включени 38 милиардери от Турция. Вестникът акцентува, че в миналогодишната класация на списанието от Турция са били включени 28 милиардери, а тази година този брой е нарастнал на 38.

Вестник Заман в новината със заглавие „Туристите бягащи от Близкия Изток се насочват към Турция” съобщава за Международното туристическо изложение в Берлин. Вестникът акцентува, че тур опероторите в Европа са посочили, че има значителен ръст на интереса към Турция.

Вестник Йени Шафак се спира на студовете сковали Турция. Вестникът предава, че обилния снеговалеж, продължаващ без прекъсване 24 часа е парализирал живота в столицата Анкара. Вестникът пише, че Истанбул също е обвит в бяло.

Вестник Хабер Тюрк отбелязва, че тази година Истанбулския филмов фестивал навършва 30 години. Вестникът пише, че на фестивала, в рамките на който ще бъдат прожектирани важни филми като „Сънданс” и „Берлин” ще бъдат прожектирани общо 230 филма.

Вестник Стар съобщава за „Музикалните награди”, давани от Турското радио и телевизия за първи път. Вестникът пише, че с наградата за пожизнен успех са били удостоени Нешет Ерташ и Мюзейен Сенар. Вестникът предава, че Емре Айдън е получил наградата за „Най-добър албум на годината”, а Таркан наградата за „Най-добър певец на годината”.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2