Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 9 март 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 09.03.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 09.03.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 09.03.2011 11:31:42 UTC

Обновена 09.03.2011 11:31:42 UTC

Вестник Йени Шафак съобщава новината относно инцидентите в Либия със заглавието „Турция евакуира египетските граждани” и предава, че египетските граждани останали в затруднено положение в Либия след избухването на народния бунт на 17ти февруари тази година са били евакуирани от турски кораби. Вестникът отбелязва, че фериботът „Самсун” потеглил от пристанището в Триполи на 4ти март и придружаващата го фрегата „Гелиболу” са пристигнали на пристанището в Александрия. Вестникът отбелязва, че египетските граждани на слизане от турските кораби на пристанището в Александрия са благодарили на Турция за оказаната хуманитарна помощ. Единият от египетските граждани транспортиран с турските кораби е казал „Благодаря на турското правителство и на турската армия, която по време на целия път ни закриля. Пристигнахме здрави и невредими”. Вестникът отбелязва, че опозицията в Либия е казала, че ако държавния глава Муамер Кадафи подаде оставка и напусне страната няма да бъде образувано досъдебно производство. Вестникът отбелязва, че Арабската лига в петък ще заседава с дневен ред инцидентите в Либия. Вестникът пише, че на заседанието ще участват външните министри на страните членки на Арабската лига.

Вестник Заман предава изявлението на президента на Турция Абдуллах Гюл на 25тата среща на върха организирана от конфедерацията на Азиатско-Тихоокеанските търговски и индустриални палати. Вестникът отбелязва, че Гюл е поканил инвеститорите от страните от Азиатско-Тихоокеанския регион да инвестират в Турция, която е новоизгряващата звезда на Близкия Изток и Европа. Вестникът сочи, че Гюл е акцентувал, че инвеститорите, които ще инвестират в Турция ще имат достъп до над 50 страни и до пазар на стойност 25 трилиона долара. Вестникът предава, че на срещата на върха в Истанбул организирана под домакинството на Съюза на турските борси и палати са взели участие над 400 инвеститори от 27 страни.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Гюл би камбаната на борсата” съобщава, че вчера президентът Абдуллах Гюл е посетил Истанбулската фондова борса, където е бил камбаната на борсата по повод 8ми март Международния ден на жената. Вестникът отбелзва, че на церемонията по откриването на първия сеанс в Международния ден на жената са участвали съпругата на президента Гюл-Хайруниса Гюл и председателя на Съюза на турските борси и палати Рифат Хисарджъклъоглу и членовете на Съвета на турските инвеститорки. Вестникът пише, че в речта си президентът Гюл е поискал от жените да участват активно във всяка една сфера.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 09.03.2011

Преглед на новините за Турция по страниците на чуждестранния печат...

Изпратена 09.03.2011 11:10:06 UTC

Обновена 09.03.2011 11:10:06 UTC

Предлагаме ви редовния ни седмичен преглед на чуждия печат.
Днес ще започнем с ливанския вестник Ел Сафир. Вестникът е поместил новина във връзка с посещението напрезидента на Турция Абдуллах Гюл в Египет и подчертава че Гюл е станал първият президент посетил тази страна след революцията и свалянето на режима на Хюсню Мубарек. В новината пише че по време на контактите си президентът Гюл е изказал пожеланието на Турция , във възможно най-кратък срок управлението на страната да бъде предадено от военния комитет на цивилно правителство, да бъдат проведени демократични избори и в страната да бъде утвърдена демократична система.
Информационната агенция Ройтерс също се е спряла на посещението на президента Абдуллах Гюл в Египет. В новината пише че Гюл е разговарял с председателя на Висшия Военен Съвет маршал Хюсеин Тантави и с други лидери.
Германският вестник Хановерше Алгемайне, е поместил новина във връзка с проведеното в град Хановер изложение на информационните и комуникационните технологии СеВIT. В новината пише че партньор на тазгодишното изложение е била Турция и е поместен репортаж с премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който присъства заедно с германския канцлер Меркел на церемонията по откриването на изложението. В репортажа премиерът Ердоган е подчертал че редица големи фирми за информационни и комуникационни технологии, сред които и много германски фирми, осъществяват големи инвестиции в Турция. В новината вестникът сочи че на изложението са участвали 100 турски фирми и сочи че това ще укрепи сътрудничеството между турските и германски фирми и в сферата на компютърните технологии и ще открие нови възможности за делова дейност.
Издаващия се в Германия вестник Франкфуртер Рундшау, в новината озаглавена "Възходът на Турция", съобщава че турската икономика укрепва с всеки изминал ден и днес се е превърнала в 17тата икономика в света. В новината се подчертава че ако Турция бе приета по-рано за член на ЕС, сега е щяла да бъде на 7мо място по икономическа сила в съюза. Вестникът отбелязва че за срок от осем години приходът на глава от населението в Туриця е нараснал трикратно.
Приключваме седмичния ни преглед на чуждестранния печат с италианския вестник Ла Стампа. В новината озаглавена "Поздравления"1 вестникът отбелязва че Турция е организирала по великолепен начин операцията по евакуацията на гражданите си от Либия, евакуирайки и стотици чуждестранни граждани. В новината пише че за евакуацията Турция се е възползвала от редица транспортни средства като фериботи, пътнически и военни транспортни самолети и е изпратила за Либия тонове хуманитарна помощ.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2