Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 25 февруари 2011 г.

Турция и френско-турските отношения заслужават повече




ТУРСКИЯТ ПРЕМИЕР ОБИДЕН НА САРКОЗИ

Френският президент в Анкара в качеството си на лидер на Г-20. Равнището на визитата не отговаря на отношенията ни, сочи Ердоган.

ЕС не спазва дадените обещания, обвини министър-председателят


Премиерът Ердоган смята, че Саркози е трябвало да отиде в Турция в качеството си на президент.

25.02.2011

ЕПА

Никола Саркози е яростен противник на идеята Турция да бъде приета за пълноправен член на ЕС.
Визитата, която ще направи в петък в Турция Никола Саркози в качеството му на председател на Г-20, а не на президент на Франция, не е на равнището на френско-турското приятелство, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган в интервю за АФП.

Бих искал да говоря съвсем откровено. Ние бихме искали да посрещнем президента на Република Франция, но в петък той идва не като президент на Република Франция, а като председател на Г-20, посочи Ердоган.

Ето защо мисля, че това не е визита на равнището на приятелството между Франция и Турция, изтъкна Ердоган.

Турция и френско-турските отношения заслужават повече от това, каза Ердоган, като припомни историческите връзки между двете страни.

Ние съжаляваме също, че Саркози не е посетил Турция, откакто пое функциите си. Президентът на Република Турция отиде във Франция и аз самият като премиер отидох там, каза Ердоган.

Визитата на Саркози в Турция ще бъде много кратка, само пет или шест часа, отбеляза със съжаление миналата седмица високопоставен турски дипломат. Посещението ще бъде само в Анкара и няма да включи и Истанбул, който е икономически и културен център на страната.

Цитираният турски дипломат изрази пожелание по време на това посещение двете страни да успеят да обсъдят и други теми освен Г-20.

Саркози, който се противопоставя на влизане на Турция в ЕС, ще направи работно посещение в Турция в качеството си на ротационен председател на Г-20.

Саркози, подобно на канцлера Ангела Меркел, смята, че 73-милионната Турция трябва

да получи статут на привилегировано партньорство

с ЕС вместо пълноправно членство.

Ние полагаме всички усилия, за да развием отношенията с Франция, но специално френските предприемачи са в много неудобна позиция при сегашната ситуация, посочи Ердоган.

Много френски фирми работят в Турция, главно в автомобилната индустрия и застраховането.

Ние в никакъв случай не искаме да жертваме нашите икономически отношения заради тези политически позиции, насочени срещу нас, защото мисля, че отношенията между политическите лидери не трябва да влошават отношенията между двете страни, каза Ердоган.

На въпрос за умората на Анкара от мудния ход на преговорите й за присъединяване към ЕС, Ердоган заяви: „Ако кажа, че въобще не сме уморени, това ще бъде лъжа. Трябва да се кажат някои истини директно: Те ни уморяват. Но това няма да спре процеса“, посочи турският премиер. Той упрекна ЕС, че е променил правилата за присъединяване от началото на преговорите с Турция през 2005 г.

Първоначално Турция участваше в срещите на върха на държавните и правителствени ръководители на ЕС. Първо това бе премахнато. След това

бе увеличен броят на преговорните глави

посочи Ердоган.

После не се задоволиха с това и ни заявиха: „Можем да отворим главите, но не можем да ги затворим!“, отбеляза турският премиер.

ЕС блокира осем глави, шест са блокирани от Южен Кипър (Република Кипър), а пет - от Франция. Къде е справедливостта и спазването на дадените обещания, пита премиерът Ердоган.

вмо / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2