Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 25 февруари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.02.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.02.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 25.02.2011 11:25:14 UTC

Обновена 25.02.2011 11:25:14 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Светът аплодира Турция” съобщава, че операцията започната от Турция за евакуацията на турските граждани живеещи в Либия още със избухването на инцидентите в тази страна и в рамките на която бяха спасени хиляди турци е привлякла вниманието на целия свят. Вестникът отбелязва, че успехът на Турция е заел централно място в дневния ред на международните медийни учреждения и че високотиражния вестник Таймс е съобщил новината по темата със заглавито „Турция предприе най-впечатляващата инициатива”. Вестникът предава, че турският ферибот „Осман Гази”, който завчера пристигна в Мармарис е евакуирал от Либия не само турските граждани в тази страна, но и гражданите на 12 отделни страни.

Вестник Йени Шафак акцентува, че напрежението, инцидентите и неопределеността в Северна Африка продължават да будят безпокойство на пазарите. Вестникът предава, че събитията в Либия са довели да драстичен спад на световните борси, цената на златото и на петрола са се увиличили значително, а стойността на акциите е паднала. Вестникът отбелязва, че основната причина за отрицателното влияние на протестите в Либия върху световните пазари е качественния петрол добиван в тази страна. Вестникът сочи, че петролът добиван в Либия, въпреки че не посреща съществена част от глобалното търсене е много предпочитан поради високото си качество. Вестникът акцентува, че мнозинството от рафинериите в Европа и Азия могат да рафинират единственно този качествен суров петрол и че от този петрол се произвежда бензин, дизелово гориво и самолетно гориво. Вестникът пише, че именно поради това доставките на либийския петрол са с жизненоважно значение главно за Европа.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Инвестиционна мрежа с Португалия на стойност 15 милиарда евро” съобщава, че държавният министър на Турция Зафер Чаглаян е казал, че правителството на Португалия е поискало да установи сътрудничество относно инвестициите за строеж на железопътна мрежа, язовир и летище възлизащи на 15 милиарда евро, които бяха принудително прекъснати поради кризата. Вестникът предава, че правителството на Португалия на свой ред е съобщило, че иска да участва в търга за приватизирането на шосейната мрежа в Турция възлизаща на милиарди долари и който се очаква да бъде открит в най-скоро време.

Вестник Йени Шафак предава репортажа с новия посланик на Казахстан в Анкара Джансейит Тюймебаев. Вестникът отбелязва, че Тюймебаев е резюмирал възгледите на народа на Казахстан с думите „Турция е като наша родина. Тук се чувствам като у дома” и е посочил, че намира за недостатъчни инвестициите на турските компании в Казахстан възлизащи на 1 милиард долара и в тези рамки е отправил призив към турските бизнесмени да водят безмитна търговия главно в сферите на производството, земеделието и скотовъдството.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2