Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 22 февруари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.02.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.02.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 22.02.2011 11:43:09 UTC

Обновена 22.02.2011 11:43:09 UTC

Вестник Йени Шафак съобщава, че протестни демонстрации в Либия избухнали след протестите в Тунис и Египет главно в град Бенгази вчера са се разпространили и в столицата Триполи и другите градове, в които има петролни рафинерии. Вестникът отбелязва, че армейските подразделения и командоските отряди се опитват да потушат бунтовете оказвайки намеса с тежко снаряжение. Вестникът отбелязва, че бойните самолети и хеликоптери са обсипали на интервали от 20 минути с бомби демонстрантите протестиращи в столицата Триполи. Вестникът пише, че единственно в столицата Триполи вчера са били убити 250 души и че общия брой на жертвите е над хиляда.

Вестник Заман в новината със заглавие „Най-голямата операция по евакуирането на 25 хиляди турци” пише, че Анкара е започнала най-голямата операция в историята на Република Турция за евакуирането в Турция на турските граждани намиращи се в Либия, където инцидентите на насилията ескалират с всеки изминал ден. Вестникът отбелязва, че е било взето решение да се отиде по вода или по суша до град Бенгази, до където всички полети са прекратени. Вестникът предава, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е потърсил по телефона два пъти държавния глава на Либия Муамер Кадафи и е поискал да бъде дадено разрешение за изпращането на самолети за евакуацията на турските граждани. Вестникът сочи, че в тези рамки 4 самолета на Турските авиолини чакат в готовност.

Вестник Стар пише, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е заминал на посещение в Тунис със статут на ротационен председател на Съвета на Европа. Вестникът отбелязва, че Давутоглу е казал „Народът показа, че е способен на сериозна промяна”. Вестникът предава, че министър Давутоглу е посочил, че се опитват да разработят модел за преходния период и че ще представят акционния план на Съвета на Европа.

Вестник Заман пише, че Конфедерацията на турските бизнесмени и индустриалци организиращи делови форуми в редица страни по света и установяващи бизнес контакти със страни от различни континенти този път са организирали форум в Камбоджа. Вестникът съобщва, че на деловия форум организиран в столицата на Камбоджа – Пном Пен са взели участие по 150 бизнесмени от Турция и Камбоджа и близо 100 турски бизнесмени от съседните страни. Вестникът сочи, че благодарение на форума по време на който са били дискутирани възможностите за съвместни инвестиции и на който са били подписани договори за различни бизнес проекти се цели разгръщането на търговския обем между Турция и Камбоджа.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Енергийният сектор на Турция възхити ЕС” съобщава, че в статиятата на престижния испански икономически вестник "Expansion" „Турция ще осъществи инвестиции на стойност 150 милиарда долара в сферите на енергетиката и инфраструктурата” пише, че Турция ще постави в изпълнение мащабен план за модернизация”. Вестникът предава, че вестник "Expansion" е писал „Турция все повече привлича интереса на Европа със своята кандидатура за членство в ЕС, с младото и многобройно население, голямото потребление и стратегическото си местоположение”. Вестникът отбелязва, че в доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие се прогнозира, че в периода от 2011 до 2017та година буртния вътрешен продукт на Турция ще нарастне с 6,7%, което е най-високия ръст прогнозиран от Организацията.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2