Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 21 февруари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 21.02.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 21.02.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 21.02.2011 11:31:10 UTC

Обновена 21.02.2011 12:27:39 UTC

Вестник Хабер Тюрк съобщва за протестите в Либия. Вестникът отбелязва, че 581 турски граждани са били евакуирани от Бенгази със самолети в Турция. Вестникът предава, че пътник върнал се от Либия е казал, че на летището в Бенгази чакат близо 3 хиляда пътници искащи да се върнат в Турция.

В новината със заглавие „Смъртните случаи растат” вестник Стар съобщава, че снайперисти от правителственните войски на Либия са открили огън по демонстрантите вследствие, на което броя на жертвите е надхвърлил 200 души. Вестникът пише, че продължава евакуацията на турските граждани намиращи се в Либия.

Вестник Хюрриет предава, че в изявление относно срещата си с председателя на Международния валутен фонд /МВФ/ Доминик Щраус Кан, държавният министър и вицепремиер на Турция Али Бабаджан, който участва в срещата на върха на страните от групата Г-20 във френската столица Париж е казал „Структурата на МВФ се променя. Обсъдихме този въпрос с председателя на МВФ. Две от креслата на развитите страни ще бъдат предоставени за развиващите се страни. Ние сме един от големите акционери на МВФ. Разбира се, че това е наше право. Решенията на МВФ се дискутират от управителния съвет. До сега въобще не седнахме на това кресло. Това ще стане за първи път”.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Турция ще бъде страна партньор в изложението СeBIT” предава, че избирането на Турция за страна партньор в изложението СeBIT, което ще се проведе в периода от 1 до 5ти март в Германия е привело в действие турските предприемачи. Вестникът пише, че в таз годишното изложение има рекордни заявки за участие тъй като държавата е посрещнала 75% от разходите за участието. Вестникът сочи, че изложението ще бъде открито на 28ми февруари 2011 година с церемония в конгресния център в Хановър от канцлера на Германия Ангела Меркел и премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Вестник Заман съобщава, че през изминалата година музеите в Турция са били посетени от 26 милиона туристи, което е исторически ръст. Вестникът отбелязва, че миналата година най-голямо е било посещението в двореца Топкапъ и църквата музей Света София в Истанбул, музея на Мевляна в град Коня и руините на античния град Ефес в Измир.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Най-спокойния остров в света е Гьокчеада” предава, че според класация проведена в Италия остров Гьокчеада в Турция е бил избран за най-спокойния остров в света.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2