Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 19 февруари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.02.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.02.2011

Обзор на новините по страниците на съботните турски вестници...

Изпратена 19.02.2011 07:42:13 UTC

Обновена 19.02.2011 12:28:46 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Йени Шафак. Вестникът съобщава, че след 18 дневните протестни демонстрации и вълнения довели до свалянето на 30 годишния режим на президента Хюсню Мубарек, вчера над един и половина милиона египтяни са се стекли на площад Тахрир в столицата Кайро за да отпразнуват Деня на Победата. В новината се отбелязва, че председателят на Съюза на ислямските мъдреци Кардави е произнесъл слово, в което е призовал лидерите на арабските страни да не поставят препятствия пред колелото на историята. В новината пише, че в редица арабаски страни, под въздействието на събитията в Тунис и Египет, се организират многохилядни протестни демонстрации срещу диктатурите в тези страни.
Вестник Заман в новината озаглавена "Огънят разпален в Египет се разпространява в арабските страни" съобщава, че след народните бунтове довели до падането на режимите в Египет и Тунис, антиправителствените демонстрации се разпространяват във всички арабски страни и вчерашния петъчен ден е станал арена на многохилядни протести. Вестникът сочи, че напрежението в Бахрейн, която е една от страните със стратегическо значение в Персийския Залив постоянно ескалира и че демонстрантите в Йемен са подпалили сградата на кметството на столицата Сана. Вестникът пише, че в Либия, в резултат на огъня открит от силите за сигурност срещу демонстрантите искащи свалянето на режима на Каддафи са били убити над 50 души.
Вестник Стар съобщава, че поради ветото на САЩ, е била отхвърлена проекто резолюцията внесена в Съвета за Сигурност на ООН и искаща да бъде осъдено продължаващото строителство на еврейски квартали в Източен Ерусалим и в окупираните територии на Западния Бряг на река Йордан и тези строителни дейности да бъдат незабавно прекратени. В новината се отбелязва, че проекто резолюцията, в която се подчертава че строежът на еврейски селища е незаконен и това представлява важна пречка пред мира в Близкия Изток, е била одобрена от 14 страни членки на Съвета за Сигурност, но е получила вето от САЩ и не е била приета.
Вестник Сабах съобщава, че председателят на пакистанския парламент Файсал Карим Кунди е посетил директора на Дирекцията за Жилищно Строителство ТОКИ Ердоган Байрактар и му е благодарил за 4 хилядите и 620 жилища, които ще бъдат построени за семействата останали без подслон в резултат на бедствените наводнения в Пакистан. В новината пише, че директорът на ТОКИ Байрактар е казал, че освен жилищата, ще бъдат построени и здравни центрове и търговски комплекси.
Вестник Заман пише, че е започнало обратното броене за Деветата Олимпиада по Турски Език. В новината пише, че поради насрочените за 12ти юни тази година общи парламентарни избори, тазгодишната олимпиада ще започне на 15ти юни и ще продължи до 30ти юни. Вестникът пише, че на тазгодишната олимпиада ще участват хиляда представители от 130 страни.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2