Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 17 февруари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.02.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.02.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 17.02.2011 11:15:37 UTC

Обновена 17.02.2011 11:15:37 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Гюл бе посрещнат с възторг в Тебриз” съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл, който в рамките на посещението си в Иран е заминал за град Тебриз е бил посрещнат много сърдечно от народа. Вестникът отбелязва, че жителите на Тебриз са пресекли пътя на конвоя на президента Гюл и са викали с възторг „Да живее Турция”. Вестникът предава, че президентът на Турция Гюл е отвърнал на тази искрена проява на обич махайки с ръка за поздрав. Вестникът акцентува на положителното ниво достигнато в отношенията между Турция и Иран и сочи, че броя на автобусните и влаковирейсове и самолетни полети са показател за това.

Вестник Заман в друга новина предава, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на първи март ще осъществи посещение в Белгия по поканата на председателя на комисията на ЕС Хосе Мануел Барозу. Вестникът отбелязва, че в Белгия премиерът Ердоган ще се срещне на делови обяд с Борозу, а след това ще проведе среща с президента на ЕС Херман Ван Румпой. Вестникът сочи, че в рамките на посещението си в Белгия Ердоган ще проведе среща и с премиера на Белгия, а така също ще открие с церемония новата сграда на постоянното представителство на Турция в ЕС.

Вестник Сабах съобщава, че президентът на австрийската енергийна компания OMV Волфганг Рутенщорфер е отбелязал, че са затвърдили ивестициите си в Турция закупувайки акции от турската енергийна компания „Petrol Ofisi” и е казал дословно „Най-голям ръст в сектора на енергетиката през идните 10 години ще бъде осъществен в Турция и съседните страни. Ще се възползваме от тази възможност превръщайки Истанбул в управленческа база на региона”.

Вестник Стар в новината със заглавие „Проектът бе харесан и бяха дадени още 4 поръчки” съобщава, че проектът за модернизиране на „Пустинния пазар” на Туркменистан, който бе изпълнен от една турска компания е бил открит за експлоатация. Вестникът отбелязва, че прочутия Пустинен пазар на Туркменистан, който е един от най-големите открити пазари в света със своята площ от 1 милион квадратни метра е бил открит с церемония от държавния глава на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Вестникът предава, че Гурбангули Бердимухамедов, който е обходил новите комплекси на Пустинния пазар приеман за един от най-важните търговски и исторически символи на Туркменистан е предал на управителите на турската компания, че е останал много доволен от комплексите и е поискал да бъдат построени от въпросните пазари в други 4 провинции на Туркменистан. Вестникът акцентува, че пустинният пазар на Туркменистан е поставил кандидатурата си за книгата на рекордите на Гинес.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2